Ima posla u Bosni – Mladić iz Zavidovića suši voće: Od sušenja šljive dobro se zarađuje

Ima posla u Bosni – Mladić iz Zavidovića suši voće: Od sušenja šljive dobro se zarađuje

Belmin Taletović, 18-godišnji mladić iz Zavidovića, primjer je mnogim vršnjacima u Bosni i Hercegovini. I dok mnogi njegovi vršnjaci vrijeme provode po kafićima, bazenima i za računarom kod kuće, Belmin je uspješno razvio biznis prerade voća. Posljednjih nekoliko godina posvetio se sušenju voća, a posao kao i sama zarada novca više su nego dobri. Taletovići posjeduju veliki voćnjak i bilo je potrebno pronaći rješenje da se iskoriste velike količine, uglavnom šljiva.

Posljednjih nekoliko godina njegov otac je u inostranstvu, a Belmin je u međuvremenu napravio sušionicu za velike količine voća.
Imanje Taletovića nalazi se u mjestu Dubravica, nedaleko od centra Zavidovića, a tu je ujedno smješten i objekat sa sušionicom. Prema njegovim riječima, sušionica po svim standardima je napravljena prije četiri godine, a posao iz dana u dan napreduje.

– Prije četiri godine napravili smo sušionicu po svim standardima. U početku smo primali i narudžbe za sušenje, ali sada imamo dosta svog uroda pa rijetko možemo izaći ususret drugima – izjavio je Taletović za Faktor.

Rekao je da je potrebno 280 kilograma svježeg voća da bi se dobilo oko 80 kilograma osušenog.

– Voće mora biti u potpunosti zrelo. Sušenje traje 24 sata, a djelimični nastavak procesa sušenja je u gajbama – objasnio je Taletović.

Mladom Belminu u poslu pomaže majka, kao i ostala rodbina, s obzirom na veliki obim posla.

Za svoj proizvod imaju tržište i kažu da kompletnu količinu, bez ikakvih problema, prodaju u zavidovićkim prodavnicama.

– Od sušenja šljive dobro se zarađuje. U jednoj sezoni osuši se oko pet tona voća, a za kilogram suhe šljive kupci u Zavidovićima izdvajaju pet KM – dodaje on.

Tokom mjeseca, koliko traje sezona sušenja šljiva, moraju paziti na mnoge stvari, od danonoćnog loženja vatre, pregledavanja voća koje mora biti dobro osušeno i drugih obaveza.

(MiruhBosne)

Previous Skakavac vikendom posjeti više od 1.300 osoba (FOTO)
Next POVELJA KULINA BANA I NJEN ZNAČAJ

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ministrica Turković na Qatar Economic Forumu u Dohi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković učestvuje danas na drugom Qatar Economic Forumu u Dohi, gdje su se okupili vodeći svjetski, politički,

Ekonomija/Biznis

Poruka premijera Novalića: Nastavili smo jačati našu ekonomiju, povećavati penzije, zaposlenost, investicije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u video poruci upućenoj građanima, podijelio je informacije o finansijskoj stabilnosti, likvidnosti i ekonomskom rastu Federacije BiH. Govorio je o povećanju zaposlenosti, penzija,

Ekonomija/Biznis

Pet bosanskih kompanija na sajmu ANUGA FINE FOOD u Kelnu

Vanjskotrgovinska komora BiH je i ove godine organizovala zajednički nastup naših kompanija iz oblasti prehrambene industrije na sajmu ANUGA FINE FOOD 2023, koji se održava u periodu od 7. do