Imamo talent! Silicijska dolina – Bosna i Hercegovina Meetup

Imamo talent! Silicijska dolina – Bosna i Hercegovina Meetup

Uspješni Bosanci i Hercegovci žive širom svijeta. Neki od najuspješnijih borave u Silicijskoj dolini, svjetskom središtu inovacija.

Fondacija BH Futures organizovala je sastanak u San Joseu u Kaliforniji na kojem su se okupili profesionalci koji svoje korijene vuku iz Bosne i Hercegovine. Neki će nam možda biti poznati kroz aktivnosti u zajednici, dok drugi nastavljaju svoje karijere bez veće interakcije.

Naš zaključak za veče bio je jednostavan: „Imamo nevjerovatan talenat i moramo zajedno raditi na tome da mladima u Bosni i Hercegovini pomognemo u stvaranju prosperitetne i funkcionalne države osnažujući ih da rade velike stvari“.

Kao i mnoge izbjeglice, Bosanci i Hercegovci su u svojoj novoj domovini izgradili nevjerovatne karijere. Njihov kontakt sa zavičajem varira, ali uglavnom je usredotočen na posjetu porodici. Zajednice se grade oko stvari koje nas okupljaju i kao takva, BH Futures Foundation gradi globalne zajednice koje se žele vratiti našoj domovini kroz dobro uspostavljene programe koje smo uveli.

Almir Gutosic (Originally from Stolac), Industrial Engineer at Flex

Umrežavanje na događaju je bilo impresivno. Događaj je omogućio pojedincima koji su u nekim slučajevima živjeli manje od kilometra jedan od drugog, i nisu imali priliku do sada se upoznati da se upoznaju.

Dr. Edhem (Eddie) Custović, suosnivač Fondacije BH Futures, održao je prezentaciju naglasivši svoju motivaciju za uspostavljanje organizacije, metodologiju koju fondacija koristi za razvoj budućih tehnoloških lidera u domovini, kao i neka od nedavnih dostignuća fondacije kao i na mnoge načine na koje se svi mogu uključiti u osnaživanje mladih.

Previous Migrant ubijen i ukopan u Bileći je Seid Addou: Porodica traži prebacivanje tijela u Maroko
Next Hamza Turulja, svjetski viceprvak u karateu: Medalja za roditelje i Bosnu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Đelo Hadžiselimović: Oduvijek sam volio Sarajevo

Malo mjesto pored Banje Luke podarilo je neka od najvećih imena u Regionu. Osim Đeline porodice, od tamo nam dolaze i Asim Kurjak, Enver Moralić, Ivan Ljubičić, Mateo Kovačić, Senijad

NAŠI LJUDI

Bošnjaci u Albaniji: Čuvaju bosanski jezik već vijek i po; sevdalinke ih rasplaču

  Senad Hadžifejzović sa svojom Face TV ponovo je bio Albaniji odakle nam donosi nove priče o našim ljudima u toj zemlji.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Visokom otvorena Astronomska opservatorija

U centru Visokog danas je svečano otvorena prva poslijeratna astronomska opservatorija u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Astronomska opservatorija Vema Visoko”. Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konzultantski