Ime mu nisu izgovarali: Arsenal se vratio na ekrane u Kini, ali Ozil je prošao kao  Kodro svojevremeno

Ime mu nisu izgovarali: Arsenal se vratio na ekrane u Kini, ali Ozil je prošao kao Kodro svojevremeno

Mesut Ozil postao je nepoželjna osoba u Kini.

Zbog javnih komentara o statusu ujgurskih muslimana u ovoj zemlji Kina Ozila smatra nepoželjnim, a čak su prošle sedmica i zabranili prenos utakmice Arsenal – Manchester City.

Međutim, Topnici su se jučer vratili na ekrane kineskih televizija. Ipak, ostala je ‘rampa’ na ime Mesuta Ozila čije ime komentatori nisu izgovarali.

Svaki put kada bi Ozil bio sa loptom komentatori su bili nijemi i nijednom u toku utakmice nisu izgovorili ime njemačkog fudbalera.

Ova situacija podsjeća na devedesete godine kada je Meho Kodro nosio dres Barcelone. Tadašnji komentator RTRS-a Dragiša Ćorsović nije želio da spominje ime bosanskog fudbalera i izgovarao je samo rečenice igrač s brojem devet.

-Ozil je nedavno na društvenim mrežama napisao da se “u Kini spaljuju Kur’ani, džamije su zatvorene, teološke škole i medrese su zabranjene”.

“Vjerski učitelji se ubijaju jedan po jedan i uprkos svemu muslimani šute. Zar ne znaju da je pristanak na progon i sam progon? Zet poslanika Muhammeda kaže: Ako ne možete spriječiti progon, govorite o njemu javno”, napisao je Ozil.

Prethodnih dana je i Slaven Bilić podržao Ujgure.

“Ne šutite protiv ugnjetavanja. Spasite ujgurski narod” – napisao je hrvatski trener u engleskoj ligi.

Ujgurski muslimani su urođenički narod Xinjianga, autonomne regije na sjeverozapadu Kine.

Sjedinjene Države i neke organizacije za ljudska prava ocjenjuju u načelu da Kina više od milion muslimana, većinom pripadnike ujgurske etničke zajednice koji govore turski, drži u logorima za političko preodgajanje u ovoj autonomnoj pokrajini.

-Ujgurski aktivisti ističu da posjeduju dokaz o postojanju gotovo 500 logora i zatvora koji su dosad uglavnom bili nepoznati i u kojima Kina drži puno veći broj pripadnika muslimanske manjine nego što ocjenjuju aktivisti za ljudska prava.

(MiruhBosne/SportSport )

Previous Rekordne strane investicije u našoj zemlji - do kraja godine milijardu BAM!
Next Rukometni reprezentativci ponosno nose odijela bosanskog brenda 'Maestro Suits'

You might also like

NAŠI DANI

Dok se priziva reakcija OHR-a: Hoće li Schmidt odlučiti da trinaest Bošnjaka ne vrijedi koliko i trinaest Hrvata?

Nema drugog kruga ako je u prvom krugu jedanaest delegata predložilo kandidata za (pot)predsjednika Federacije. I još jednom – nema drugog kruga ako je u prvom krugu jedanaest delegata predložilo

NAŠI DANI

Mostar: Najstariji vojni orkestar na svijetu priredio spektakl ispod Starog mosta (FOTO)

Najstariji vojni orkestar na svijetu Mehter iz Turske večeras je oduševio građane Mostara. Svečanom povorkom kroz grad od trga Musala, kroz ulicu braće Fejića i staru gradsku jezgru, pa prelaskom preko

NAŠI DANI

Kordić Jure i ostali: Za zločine u Mostaru 16 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđena na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području