Ime mu nisu izgovarali: Arsenal se vratio na ekrane u Kini, ali Ozil je prošao kao  Kodro svojevremeno

Ime mu nisu izgovarali: Arsenal se vratio na ekrane u Kini, ali Ozil je prošao kao Kodro svojevremeno

Mesut Ozil postao je nepoželjna osoba u Kini.

Zbog javnih komentara o statusu ujgurskih muslimana u ovoj zemlji Kina Ozila smatra nepoželjnim, a čak su prošle sedmica i zabranili prenos utakmice Arsenal – Manchester City.

Međutim, Topnici su se jučer vratili na ekrane kineskih televizija. Ipak, ostala je ‘rampa’ na ime Mesuta Ozila čije ime komentatori nisu izgovarali.

Svaki put kada bi Ozil bio sa loptom komentatori su bili nijemi i nijednom u toku utakmice nisu izgovorili ime njemačkog fudbalera.

Ova situacija podsjeća na devedesete godine kada je Meho Kodro nosio dres Barcelone. Tadašnji komentator RTRS-a Dragiša Ćorsović nije želio da spominje ime bosanskog fudbalera i izgovarao je samo rečenice igrač s brojem devet.

-Ozil je nedavno na društvenim mrežama napisao da se “u Kini spaljuju Kur'ani, džamije su zatvorene, teološke škole i medrese su zabranjene”.

“Vjerski učitelji se ubijaju jedan po jedan i uprkos svemu muslimani šute. Zar ne znaju da je pristanak na progon i sam progon? Zet poslanika Muhammeda kaže: Ako ne možete spriječiti progon, govorite o njemu javno”, napisao je Ozil.

Prethodnih dana je i Slaven Bilić podržao Ujgure.

“Ne šutite protiv ugnjetavanja. Spasite ujgurski narod” – napisao je hrvatski trener u engleskoj ligi.

Ujgurski muslimani su urođenički narod Xinjianga, autonomne regije na sjeverozapadu Kine.

Sjedinjene Države i neke organizacije za ljudska prava ocjenjuju u načelu da Kina više od milion muslimana, većinom pripadnike ujgurske etničke zajednice koji govore turski, drži u logorima za političko preodgajanje u ovoj autonomnoj pokrajini.

-Ujgurski aktivisti ističu da posjeduju dokaz o postojanju gotovo 500 logora i zatvora koji su dosad uglavnom bili nepoznati i u kojima Kina drži puno veći broj pripadnika muslimanske manjine nego što ocjenjuju aktivisti za ljudska prava.

(MiruhBosne/SportSport )

Previous Rekordne strane investicije u našoj zemlji - do kraja godine milijardu BAM!
Next Rukometni reprezentativci ponosno nose odijela bosanskog brenda 'Maestro Suits'

You might also like

NAŠI DANI

SNSD blokira državu, ali ne i putovanja o trošku države?!

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Dušanka Majkić učestvovat će na 19. zimskom zasjedanju PSOSCE-a, koje će se 20.

NAŠI DANI

BHRT će protiv Vasića podnijeti prijavu nadležnim institucijama

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a i bivši izvršni sekretar stranke, objavio je na Twitteru sramotnu poruku posvetivši je situaciji na Radioteleviziji Bosne i Hercegovine (BHRT). Dok se bore za

OTPOR BOSNE

Nastaje monografija Drugog korpusa Armije RBiH: Knjiga o najvećem korpusu (FOTO)

Ova vojna formacija je odbranila najveću slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine i bila najbrojnija u Armiji BiH, a u jednom periodu je brojala i više od 75.000 boraca. Vlada Tuzlanskog