IN MEMORIAM Safet Kadić (1949‒2021)

IN MEMORIAM Safet Kadić (1949‒2021)

Safet Kadić, profesor bosanskog jezika i književnosti, asistent i lektor, novinar, urednik i esejista, rođen je 1949. godine, selo Gora, općina Kakanj.

Prvi je stipendista Instituta za jezik u Sarajevu, dio tima Lingvističke komisije ANUBiH na dijalektološkim istraživanjima bosanskohercegovačkih govora, student-prodekan na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te stručno-političi radnik u Predsjedništvu omladine BiH i Vijeću sindikata BiH.

Izabran je za lektora-predavača bosanskog (srpskohrvatskog) jezika i književnosti na Državnom univerzitetu „Taras Čevčenko“ u glavnom gradu Ukrajine – Kijevu. Tokom svog novinarskog rada bio je profesionalni urednik u uredništvu omladinskog časopisa „Lica“, novinar i jedan od urednika sindikalnog lista „Riječ radnika“, pokretač i glavni urednik sedmičnog magazina „Behar“.

Pisao je vijesti, reportaže, putopise, feljtone, kritike, komentare, recenzije, ali i pjesme, priče i eseje. Dugogodišnji je novinar i urednik sarajevskog dnevnog lista „Večernje novine“, gdje je bio zaposlen i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Od 2004. godine sve do odlaska u penziju radio je u Institutu za jezik u Sarajevu kao stručni saradnik. Koautor Rječnika bosanskog jezika, 2007.

Autorska izdanja: Bosanski jezik između lingvocida i lingvosuicida: (sociolingvistički eseji i ogledi), 2014; Hava majka Pridorka, 2016.Preminuo je 26. 10. 2021. godine u Sarajevu. Vrijeme i mjesto dženaze: 28. 10. 2021. u 14.30 na porodičnom mezarju, selo Gora, Kakanj.Komemorativna sjednica u čast prof. Safeta Kadića je u petak, 29. 10. 2021. u 11 sati.Organizatori: Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i BZK „Preporod“ SarajevoMjesto: prostorije BZK “Preporod”, ul. Branilaca Sarajeva 30

Previous Intelektualci pisali Blinkenu: Palmerovi stavovi neprihvatljivi
Next Probosanski odgovor: Nema kapitulacije pred ucjenama i pritiscima

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Radila je na Batmanu i Harryu Potteru, sada se vratila u Sarajevo – Došla sam kući!

Aleksandra Korizma, kostimografkinja koja je svoj talenat izbrusila u Londonu, za O kanal je govorila o radu u teatru, na filmu i povratku u Sarajevo. Karijera Aleksandre Korizme počela je upisom na

NAŠI DANI

Izraelski premijer ukorio ambasadora u Albaniji zbog uplitanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu je ukorilo svog ambasadora u Albaniji, koji je odgovoran i za Bosnu i Hercegovinu, zbog njegovog uplitanja u unutrašnja pitanja te balkanske zemlje, objavio

NAŠI DANI

Lani Pudar uručen diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uručila je diplomatski pasoš Lani Pudar, najboljoj bosanskohercegovačkoj plivačici, kao podršku i priznanje za njen doprinos bh.