IN MEMORIAM Safet Kadić (1949‒2021)

IN MEMORIAM Safet Kadić (1949‒2021)

Safet Kadić, profesor bosanskog jezika i književnosti, asistent i lektor, novinar, urednik i esejista, rođen je 1949. godine, selo Gora, općina Kakanj.

Prvi je stipendista Instituta za jezik u Sarajevu, dio tima Lingvističke komisije ANUBiH na dijalektološkim istraživanjima bosanskohercegovačkih govora, student-prodekan na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te stručno-političi radnik u Predsjedništvu omladine BiH i Vijeću sindikata BiH.

Izabran je za lektora-predavača bosanskog (srpskohrvatskog) jezika i književnosti na Državnom univerzitetu „Taras Čevčenko“ u glavnom gradu Ukrajine – Kijevu. Tokom svog novinarskog rada bio je profesionalni urednik u uredništvu omladinskog časopisa „Lica“, novinar i jedan od urednika sindikalnog lista „Riječ radnika“, pokretač i glavni urednik sedmičnog magazina „Behar“.

Pisao je vijesti, reportaže, putopise, feljtone, kritike, komentare, recenzije, ali i pjesme, priče i eseje. Dugogodišnji je novinar i urednik sarajevskog dnevnog lista „Večernje novine“, gdje je bio zaposlen i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Od 2004. godine sve do odlaska u penziju radio je u Institutu za jezik u Sarajevu kao stručni saradnik. Koautor Rječnika bosanskog jezika, 2007.

Autorska izdanja: Bosanski jezik između lingvocida i lingvosuicida: (sociolingvistički eseji i ogledi), 2014; Hava majka Pridorka, 2016.Preminuo je 26. 10. 2021. godine u Sarajevu. Vrijeme i mjesto dženaze: 28. 10. 2021. u 14.30 na porodičnom mezarju, selo Gora, Kakanj.Komemorativna sjednica u čast prof. Safeta Kadića je u petak, 29. 10. 2021. u 11 sati.Organizatori: Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i BZK „Preporod“ SarajevoMjesto: prostorije BZK “Preporod”, ul. Branilaca Sarajeva 30

Previous Intelektualci pisali Blinkenu: Palmerovi stavovi neprihvatljivi
Next Probosanski odgovor: Nema kapitulacije pred ucjenama i pritiscima

You might also like

NAŠI DANI

Bosnalijek pored snabdijevanje medicinskih ustanova i građana, donira i lijekove

Bosanskohercegovački proizvođač lijekova Bosnalijek od početka pandemije COVID-19 poslovanje  je fokusirao na snabdijevanje medicinskih ustanova i građana Bosne i Hercegovine svojim proizvodima,a uspio je  osigurati značajne količine koje donira različitim

NAŠI DANI

Tokom dvije godine – u Njemačku otišlo 50 hiljada Bosanaca, vratilo se skoro 30 hiljada

  Podaci koje je prikupio Savezni ured za migracije (BamF), a danas objavilo njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova, pokazuju da su u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine tokom 2016. i 2017.

NAŠI DANI

Zatvara se kolektivni centar u Špionici

U naselju Špionica nadomak Srebrenika sagrađena su dva višespratna objekta u koja su smješteni korisnici kolektivnog centra. Ključeve stanova danas su preuzele 62 porodice ili 160 korisnika. Svečanosti uručenju ključeva