‘Index dobrih zemalja’: Bosna 14. po naučnom i tehnološkom globalnom doprinosu

‘Index dobrih zemalja’: Bosna 14. po naučnom i tehnološkom globalnom doprinosu


Prije pet godina pretstavljen je projekt ‘Good Country Index’ koji mjeri koliko dobra pojedina država čini za ostatak svijeta.

Ideja ‘Indeksa dobre zemlje’ je jednostavna: da se izmjeri šta svaka država na zemlji doprinosi zajedničkom dobru čovječanstva, i ono što oduzima, u odnosu na njenu veličinu. Koristeći širok spektar podataka iz UN-a i drugih međunarodnih organizacija, dat je svakoj zemlji bilans stanja kako bi se vidjelo da li određena nacija doprinosi čovječanstvu ili je teret na planeti, ili nešto između.

Sedam je kategorija u kojima se gleda globalni doprinos u ovom istraživanju: Nauka i Tehnologija, Kultura, Međunarodni Mir i Sigurnost, Svjetski Poredak, Planeta i Klima, Prosperitet i Jednakost, Zdravlje i Blagostanje.

Za 2019. godinu istraživanjem su obuhvaćene 153 zemlje. Najbolje rangirana je Finska, druga je Holandija, potom Irska.. dok je Irak na začelju.

Bosna i Hercegovina zauzima 43. poziciju u globalu, dok je najbolje rangirana u prvoj kategoriji. Respektabilna 14. pozicija po pitanju nauke i tehnologije dokaz je našeg doprinosa svijetu u kojem živimo.

Što se tiče ukupnog poretka zemalja regije, S. Makedonija je pozicionirana visoko – 25. Slovenija je 33., Srbija 50., CG 57., Hrvatska 58.

(MiruhBosne)

Previous Povratnik u Srebrenicu: Šteta je što povratnici ne koriste plodna imanja
Next Krnjić: Nakon naslova profesionalnog prvaka Evrope, želim i svjetski naslov

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

CNN o Rimcu – inženjersko čudo rođeno u Bosni

Bugatti je dragulj u Volkswagenovoj kruni. Ovaj 33-godišnjak ga preuzima – piše CNN Business. Bugatti, francuski proizvođač superautomobila vrijednih 3 miliona dolara, star je više od jednog vijeka. Ali sada

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet Yale: Hana Galijašević osvojila 14 medalja na turniru šampiona iz općeg znanja

Hana Galijašević (18) iz Velike Kladuše, nedavno je na završnom turniru šampiona iz općeg znanja koji je održan u New Havenu na Univerzitetu Yaleu, u kojem je učestvovalo 1.100 takmičara

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ejup Ganić: Obrazovanje je ključna avenija koju moramo razvijati u Bosni

  Najprestižnija svjetska agencija za rangiranje univerziteta u svijetu (QS University World Ranking) na listu najboljih za narednu 2019. godinu uvrstila je Sarajevo School of Science and Technology na 571.