Industrija namještaja i mode biće u fokusu širenja Preventa

Industrija namještaja i mode biće u fokusu širenja Preventa

 

Predsjednik uprave Prevent Grupacije Haris Rahman u razgovoru za Oslobođenje… 

Na početku smo još jedne poslovne godine, kada se osvrnete, kakva je 2018. bila za Prevent Grupaciju?

– Prevent Grupacija 2018. godinu završila je svečano i u pozitivnom duhu. Nastavili smo pozitivan trend rasta i bez obzira na izazove, koji su u 2018. bili značajniji nego inače, uspjeli smo zadržati broj uposlenih i ostvariti nova tržišta. U Bugojnu je izgrađen savremeni objekat za proizvodnju obuće gdje je planirano povećanje kapaciteta i razvoj novih projekata kojima ćemo osnažiti poziciju ove industrije u Bosni i Hercegovini. Istovremeno smo proširili i maloprodajnu mrežu vlastitog modnog brenda Dresscode.

Jačanjem segmenta plastike i izgradnjom nove proizvodne hale Prevent Components, specijalizirane za ovu oblast, ostvarena su nova tržišta i postignuta strateška saradnja sa kupcima kao što su Aston Martin, Jaguar, BMW, Ford i Volvo. Prevent Interior pokrenuo je saradnju sa vodećim brendom iz oblasti namještaja IKEA te postao prva kompanija u Bosni i Hercegovini koja za ovog kupca vlastitim resursima i sirovinama izrađuje kompletan proizvod.

Stub bosanskohercegovačke ekonomije

Dvadeset godina od osnivanja, Prevent porodica broji 6.500 uposlenika i vodeći je industrijski brend centralne i istočne Evrope. Samo u Bosni i Hercegovini prisutna je na 16 lokacija i djeluje u oblastima namještaja, mode, autoindustrije, metala, nautike, medicinskih sredstava, proizvodnje električnih kablova i zaštitne opreme. Nagradom za sveukupan doprinos razvoju bh. privrede i društva dodijeljenom u okviru projekta 100 najvećih, stavljen je pečat na naš rad u protekla dva desetljeća.

Iz Preventa uglavnom dolaze pozitivne vijesti vezane za rekorde u proizvodnji ili za sklapanje novih ugovora. Na koji način se Prevent bori sa konkurencijom i osvaja strana tržišta?

– Ne postoji samo jedan recept za uspjeh. To je prije svega poduzetnički duh, strateško planiranje, ali istovremeno proces koji zahtijeva prilagođavanje različitim situacijama. Kada je 1999. godine osnovan u Visokom, Prevent je zapošljavao 50 uposlenika. Već početkom 2000. taj broj se udvostručio da bi u prosjeku svaki dan rastao za jedno novo radno mjesto. Istovremeno, proizvedene su autopresvlake za milione vozila u Evropi, a Prevent se svrstao među vodeće dobavljače metalnih i plastičnih komponenti u oblasti autoindustrije, te kontinuirano diversificirao proizvodni portfolio i širio prisustvo u BiH i regionu centralne i istočne Evrope. Prevent je dobitnik niza priznanja za vodećeg izvoznika, najpoželjnijeg poslodavca, društveno odgovorno poslovanje, a otvaranje novih proizvodnih pogona u Goraždu 2012. proglašeno je investicijom godine od vodećih medija u Bosni i Hercegovini i regionu.

Stalna ulaganja i inovativne ideje bili su osnova da se Grupacija pozicionira kao jedan od stubova bh. ekonomije i društva. U dosadašnjem poslovanju sva ostvarena dobit se reinvestirala u dalji razvoj, što je rezultiralo našim uspjehom. Cilj nam je konsolidacijom industrija i vertikalnom integracijom svih proizvodnih procesa dalje jačati industrijski brend Prevent i sam koncept One stop approach koji je sastavni dio našeg strateškog djelovanja.

Nedavno ste izjavili kako su Vam na jednom od putovanja potencijalni partneri sugerisali da za veća strana ulaganja strani investitori traže sigurniji i povoljniji ambijent. Kako “natjerati” vlasti da nam osiguraju ambijent koji će poslati ljepšu sliku o Bosni i Hercegovini u svijet, a samim tim osigurati i veća ulaganja u BiH?

– Kada je u pitanju poslovni ambijent, Prevent Grupacija u Bosni i Hercegovini je više puta naglašavala da Bosna i Hercegovina ima niz prednosti koje može potencirati u cilju ostvarenja što većeg izvoza. Geostrateška pozicija, stabilna valuta, industrijska kultura su samo neke od prednosti koje se mogu još snažnije naglasiti u odnosu na druge zemlje izvoznike u EU. Ključni faktor za ekonomski napredak i privlačenje investicija je politička i pravna stabilnost. Nažalost, svjedoci smo da takav ambijent u regionu trenutno nije dovoljno izgrađen. Postoje značajni napreci koji su rezultat približavanja EU, međutim, to nije dovoljno.

Također, smatramo da bi se sistemskim unapređenjem sirovinske baze, nekim industrijama u Bosni i Hercegovini omogućilo značajno povećanje konkurentnosti proizvoda.

Javne politike treba da se fokusiraju na povoljan poslovni ambijent, a kroz smanjenje stope doprinosa i definiranje poreskih olakšica u oblasti direktnih poreza, dok kompanije s druge strane moraju da ojačaju osnovne preduslove za održavanje konkurentnosti kroz rad na dizajnu, razvoju, kvalitetu i pouzdanosti.

Radna snaga postaje sve veći problem za bh. privredu. Kakav je Vaš stav o tome, šta nam treba da zadržimo radnike u Bosni i Hercegovini?

– Bosna i Hercegovina je dugi niz godina kao svoju konkurentsku prednost navodila kvalitetnu, iskusnu i relativno mladu radnu snagu. To se prepoznalo kao ispravno, samo što, nažalost, imamo slučaj odliva radne snage u neke konkurentnije države i industrije. Potrebna su sistemska rješenja kako bi mladi vidjeli perspektivu Bosne i Hercegovine.

Dobre priče

Vjerujemo da poslodavci i vlast na svim nivoima mogu napraviti zajedničku strategiju kojom će se olakšati poslovanje, te smanjenjem poreskih opterećenja omogućiti veća izdvajanja za direktna primanja radnika, edukacije i razvoj ljudskih potencijala.

Ono što je jedan od značajnih izazova za cijeli region je obrazovni sistem koji nije prilagođen tržištu rada i zato često imamo i nedostatak kadrova za određene industrije. Zemlje regiona su jedne drugima prilika, a ne opasnost, zbog čega je poželjna identifikacija ključnih industrija i razvoj i razmjena radne snage u tom smjeru. Zajedničkim naporima i saradnjom, nastupajući kao jedinstveno tržište, možemo razvijati ekonomiju Bosne i Hercegovine i kompletne jugoistočne Evrope.

Kakvi su planovi za 2019. godinu. Da li u planu imate nova širenja proizvodnje, nove ugovore?

– Prevent Grupacija nastavit će širenje poslovanja sa fokusom na industrije namještaja i mode, te još značajnijim pozicioniranjem u oblasti prerade plastike i plastičnih komponenti za unutrašnjost vozila. Saradnja na razvoju i proizvodnji za kupce kao što su Ford i Aston Martin, potvrda je pouzdanosti i kvaliteta, kao i povjerenja koje ovi kupci imaju u Prevent Grupaciju. Kako smo godinu počeli dobrim pričama, planiramo tako i nastaviti, te ćemo u cilju obilježavanja 20 godina postojanja organizirati niz događaja i realizovati donacije u nekoliko institucija, kako bismo i na taj način dali doprinos ravnomjernom razvoju društva. U saradnji sa UNDP-om u Bosni i Hercegovini ušli smo u projekat implementacije ciljeva održivog razvoja, kako bismo još jednom pokazali opredijeljenost za promociju i jačanje održivog i odgovornog poslovanja.

 

Izvor

Previous Bosanski Jordanci: kratka historija previđene manjine
Next U Bosni i Hercegovini postoji interes i potencijal za razvoj karlinga (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kompanija TRIGON TEKSTIL zainteresovana za ulaganje u BiH

Vlasnik kompanije Trigon Tekstil Gokhan Sargan u pratnji suradnika razgovarao je sa direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordanom Milinićem o mogućnosti ulaganja u tekstilni sektor Bosne i

Ekonomija/Biznis

Hotel O3 na Igmanu biće završen sredinom ove godine

  Na olimpijskoj planini Igman i dalje traju radovi na Hotelu O3, smještajom objektu vrijednom više od 14 miliona KM. Nakon prikupljanja potrebne dokumentacije, radovi na obnovi nekadašnjeg hotela Feri na Igmanu uveliko traju,

ŽIVOT

Mladi Hercegovci vraćaju se kući iz Hrvatske, Austrije.. i pokreću biznise (Video)

  U Mostaru je održana Panel diskusija pod nazivom „BiH 360 – Budućnost mladih u Bosni i Hercegovini“. Cilj ove konferencije je podsticanje razvoja privrede i životne zajednice uz pomoć