Industrijska škola Zenica predstavila novo zanimanje Instalater fotonaponskih sistema

Industrijska škola Zenica predstavila novo zanimanje Instalater fotonaponskih sistema

JU Mješovita srednja industrijska škola u Zenici predstavila je danas, na uličnom štandu na “Trgu Alije Izebegovića”, novo trogodišnje zanimanje “Instalater fotonaponskih sistema”, koje će biti uvedeno od nove školske godine.

Zainteresovani učenici i njihovi roditelji, kao i drugi građani, mogli su dobiti više informacija o novom zanimanju koje je pobudilo pažnju javnosti s obzirom da nudi dobru perspektivu, jer fotonaponski solarni sistemi postaju sve popularniji i traženiji, a s druge strane nedostaje edukovanih i kvalifikovanih radnika za instalisanje ovih sistema.

– Uvođenje novog zanimanja pokazuje našu posvećenost praćenju potreba tržišta rada i daje adekvatan odgovor na zahtjeve koji se u tranformaciji na obnovljive izvore energije postavljaju pred našu zemlju. Učenici koji završe svoje obrazovanje i steknu kvlifikaciju za zanimanje Instalater fotonaponskih sistema bit će osposobljeni da montiraju fotonaponske sisteme, postavljaju električne instalacije i spajaju sve komponente, a takođe će se moći brinuti i za njihov nadzor, redovno održavanje i otklanjanje kvarova. Nastavu će voditi tim stručnih profesora koji je prošao i specijalizovanu obuku – rekao je Selvedin Botić, direktor JUMS Industrijska škola Zenica.

Ovog mjeseca je upis prve generacije učenika, a pored ulične promocije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Industrijska škola u Zenici, u saradnji sa Švicarskim Caritasom i Centrom za ekologiju i energiju, 12. juna će organizovati okrugli sto za predstavnike obrazovnih institucija, privrednog sektora, organizacija civilnog društva i medija.

Na okruglom stolu će biti prezentovani rezultati istraživanja u ZDK-u o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i potrebi uvođenja novog zanimanja u koje su bili uključeni učenici završnih razreda, nezaposleni i privredni sektor, te će se diskutovati o mogućnostima i preprekama za provođenje praktične nastave u firmama, da li postoji potreba sa dodatnom obukom odraslih na temu instalisanje fotonaponskih sistema i na koji način se može poboljšati saradnja između privrednog sektora i obrazovnih institucija.

Navedene aktivnosti su dio projekta “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva” koje realizuju Centar za ekologiju i energiju i Švicarski Caritas, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

ZDK, primjer dobre prakse: Nastavni planovi i programi prilagođeni potrebama tržišta rada

Previous Priština: Održana vojna i policijska parada povodom 25 godina oslobođenja Kosova
Next Džanan Musa, MVP finalnog doigravanja za šampiona Španije

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Općina Centar dodijelila 441 stipendiju

U Domu mladih na Skenderiji, u četvrtak 20. juna 2019. godine organizovano je potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija za školsku 2018/2019. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima. Ovom

ZDRAVLJE

Ljekari KCUS-a uspješno izvršili replantaciju ruke 22-godišnjaku iz Busovače

  Tim ljekara sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS 16. februara je dvadesetdvogodišnjem N. L. iz Busovače izvršio je replantaciju lijeve podlaktice. Prema riječima prof. dr. Sanele Salihagić,

NAŠI LJUDI

Ceco Gaković: Sarajlija čije znanje koriste U2, Madona, National Geographic

  Ceco Gaković je četrdesetogodišnji IT stručnjak porijeklom iz Sarajeva koji iza sebe ima više od 20 godina uspješnog poslovanja u Silicijskoj dolini, a trenutno sa svojom porodicom živi u