Inicijativa: Iz naziva javnih preduzeća izbaciti “Herceg-Bosna” i druge nacionalne prefikse

Inicijativa: Iz naziva javnih preduzeća izbaciti “Herceg-Bosna” i druge nacionalne prefikse

Zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić uputit će Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da u roku od 60 dana osigura brisanje svih nacionalnih prefiksa iz naziva javnih preduzeća, prenosi agencija Patria.

– Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da u roku od 60 dana, putem upravljačkih struktura u javnim preduzećima iz nadležnosti Vlade FBiH i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH, osigura brisanje svih nacionalnih prefiksa iz njihovih naziva kroz odgovarajuće izmjene statutarnih i drugih potrebnih akata u tim javnim preduzećima, te da o tome podnese pismeni izvještaj Parlamentu Federacije BiH. Ovo se posebno odnosi i na brisanje imena nepostojeće paradržave ‘Herceg-Bosna’ iz naziva svih javnih preduzeća u nadležnosti Vlade Federacije BiH – piše u zaključku, koji će Mašić Parlamentu uputiti tokom današnje sjednice Parlamenta.

Mašić je naveo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini na području cijele zemlje, a da u Federaciji BiH i danas postoje javna preduzeća iz nadležnosti Vlade FBiH i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima upravljačka prava vrši Vlada FBiH koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks.

Kao primjere naveo je preduzeće “Hrvatske telekomunikacije Mostar” ili preduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i ime nepostojeće paradržave “Herceg Bosna”, poput preduzeća “Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosna”.

– Smatram da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih preduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građana FBiH, promijene – kaže Mašić.

Previous Oliver Stone, višestruki dobitnik Oscara gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala
Next Željeznice FBiH povezuju BH Vozom Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

You might also like

NAŠI DANI

Željezničkom prugom bit će povezane Bosna, Crna Gora i Albanija

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija. Preduslov za to je

NAŠI DANI

Savez udruženja boraca “Patriotske lige”: Dosta je izjednačavanja dželata i žrtve

Savez udruženja boraca “Patriotske lige” oglasilo se povodom hapšenja generala u penziji Sakiba Mahmuljina, a novinska agencija Patria u cjelosti prenosi njihov stav. – U kratkom vremenskom periodu,nakon hapšenja komandanta

NAŠI DANI

Bosanski parlamentarci uzvraćaju udarac: ‘Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske’

Pred zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine naći će se “Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske” koja je svojevrsni odgovor na evidentno miješanje susjedne zemlje u unutrašnje