Internacionalni sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Centru Skenderija

Internacionalni sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Centru Skenderija

 Sarajevska „Skenderija“ bit će domaćin 33. Internacionalnog sajma knjiga i učila, koji će pod motom “Moć knjige” biti održan od 20. do 25. aprila. Tokom sajamskih dana bit će promovirani autori, izdavačke kuće, biblioteke, počasni gosti sajma, institucije nauke, obrazovanja, umjetnosti i književnosti, a bit će upriličene i radionice i izložbe.

Kako je najavljeno danas na pres-konferenciji, u „Bosanskoj kući“ dvorane “Mirza Delibašić” bit će predstavljeno 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa oko 115 djela u okviru 65 promocija.

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić je kazao da izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma knjiga i učila 2022. Ibrahim Spahić je istakao da su i nove generacije, bez obzira na internet komunikaciju, IT tehnologije, svjesni značenja knjige, prije svega svjesni onoga što je moć knjige.    

Kao i svake godine na kraju sajma će biti dodijeljene sajamske nagrade u 15 kategorija.

Danas su predstavljeni i članovi stručnog žirija ovogodišnjeg Sajma: predsjednica Sarina Bakić, te članovi Lejla Alimanović i Boris Trapara.

Bakić je navela da će biti dodijeljene nagrade u kategorijama: Umjetnost i arhitektura; Uredništvo; Najbolje oblikovanje knjige; Ilustracija knjige; Najbolji izdavački poduhvat godine; Najbolja promocija djela na sajmu; Najbolji udžbenik za visoko obrazovanje.

Bit će dodjeljene nagrade i za Nauku: društvene i prirodne nauke; Najuspješniju prezentaciju biblioteke na štandu, što je jedna od novina; Najbolju bibliotekarku/bibliotekara.

Tu je i nagrada za Najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu; Izdanja novih medija; Časopise iz književnosti; filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka; Očuvanje i valorizaciju književne baštine; Sistematsko objavljivanje svjetske književnosti.

Bakić je napomenula da su, osim kulture čitanja, na ovom sajmu zajedno s organizatorima, odlučili da njeguju i ponovno daju do znanja važnost volonterske kulture.

Najavila je da će na sajmu biti studenti i studentice Fakulteta političkih nauka Univerzitata u Sarajeva, koji će pomagati u aktivnostima na sajmu i biti na usluzi kako organizatorima tako i posjetiocima sajma.

Ibrahim Spahić je najavio da će, osim sajamskih nagrada, biti dodjeljene: Planjaxove nagrade, godišnja nagrada Izdavačke kuće „Bosanska riječ”, te nagrada Međunarodnog centra za mir “Harfa”, povodom 23. aprila – Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Ceremonija svečanog otvaranja sajma bit će održana 20. aprila u dvorani “Mirza Delibašić” – “Bosanska kuća”.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10.00 do 19.00 sati, a ulaz je besplatan.

Fena
Previous Sarajevski aerodrom - spreman za najprometnije ljeto dosad
Next Forto: Bosna i Hercegovina nije nefunkcionalna država, već je napadnuta izvana

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Iz štampe izašla Monografija Drugi Korpus Armije RBiH 1992 – 1995. (Video)

U povodu obilježavanja godišnjice formiranja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ovih dana je iz štampe izašla monografija, koja na najbolji način svjedoči o uspjesima i doprinosu ovog korpusa.

BH RAZGLEDNICA

Promovisana knjiga ‘Zemlja planina Bosna i Hercegovina’

  Knjiga “Zemlja planina Bosna i Hercegovina”, sarajevskog autora Dalibora Balliana, istaknutog geografskog naučnika promovisana je u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli, u organizaciji Udruženja Društveno-politološki forum Tuzla. Knjigu čini

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Živinice – na godišnjicu Povelje Kulina bana, promocija knjige „Bosanski pravopis“ autora Refika Bulića

Gradonačelnik Grada Živinice Began Muhić upriličio je ovih dana prijem za Refika Bulića, autora knjige „Bosanski pravopis“. „Bosanski pravopis“ Refika Bulića kapitalno je djelo za bosanskohercegovačku nauku o jeziku. Autor