Internacionalni Univerzitet u Goraždu – Diplome dobilo 36 studenata, najavljene stipendije za studente iz BPK Goražde

Internacionalni Univerzitet u Goraždu – Diplome dobilo 36 studenata, najavljene stipendije za studente iz BPK Goražde

Diplomu bachelora psihologije danas su u svečanoj atmosferi na Internacionalnom univerzitetu Goražde primile Ramela Murselji i Nejra Merkez. Djevojke iz Goražda ponosne su što su u svom gradu imale priliku obući prepoznatljivu odoru koja simbolički označava završetka jedne stepenice u fakultetskom obrazovanju.

– Osjećam se super i razmišljam da na našem fakultetu upišem master. Želim da razbijemo predrasude koje postoje oko studiranja u Goraždu i pozivam buduće studente da ovdje studiraju. Moje iskustvo je da ovdje radi značajan broj dobrih profesora koji umiju prenijeti znanje. Ja sam od početka vjerovala u ovaj Univerzitet koji je eto na zadovoljstvo svih nas uspješno prošao proces akreditacije, istakla je Murselji.Zajedno sa Nejrom pojasnila je prednosti studiranja u svom gradu.

– Sjajno je kada u svom gradu imate mogućnost studirati ono što volite. Mene je oduvijek zanimala psihologija i rad s ljudima. Tačno je da je nama bilo lakše studirati, ali ne zbog toga što je ovo privatni Univerzitet, već zato što smo praktično kod kuće i ne opterećujemo se ničim osim učenjem, rekla je Merkez.

Zdravstvene studije odsjek farmacija završio je Tarik Bašić iz Ustikoline. Nada se prilici da završi i postdiplomske studije, a do tada volio bi naći posao u struci.

– Ja se osjećam fenomenalno, jer znam da sam sa fakulteta izašao s adekvatnim znanjem, istakao je Bašić. Prve diplome nakon akreditacije dobilo je ukupno 36 studenata. Većina njih ne dolazi iz Goražda što bi u budućnosti trebalo postati i interes BPK Goražde. Mladim ljudima čestitke je uputila ministrica obrazovanja, mladih, kulture i sporta u Vladi BPK Goražde Biljana Begović.

– Drago mi je vidjeti da je prepoznata pružena ruka od strane ministarstva koja će uvijek biti tu za pozitivne stvari i procese. Početak mog mandata obilježila je i uslovna akreditacija IUG -a i ja bi voljela da uskoro ovo uslovna bude izbrisano. Želim da IUG ispuni sve ciljeve i očekivanja kako bi se razbile pomenute predrasude. Želim da studenti svojim znanjem pokažu opravdanost postojanja Univerziteta u Goraždu i nadam se da će naći svoje mjesto pod bosanskim suncem, istakla je Begović.

Rektor IUG -a profesor Hajriz Bećirević diplomiranim studentima je poželio sreću u budućem vremenu sa željom da se nastave obrazovati. IUG – ova vrata su im kako kaže uvijek otvorena. Ministarstvu se zahvalio na podršci koju imaju, te istakao spremnost da na inicijativu ministrice Begović IUG pokaže spremnost da pokažu poseban senzibilitet prema studentima iz Goražda.

– U tom pravcu već vodimo razgovore na organima Univerziteta. Spremni smo uložiti maksimalne napore da osiguramo što povoljnije stipendije za goraždanske studente. Obrazovne institucije postoje zbog studenata, a mi želimo postati prepoznatljiva institucija u BPK Goražde koja će u svakom trenutku biti dio pozitivnih procesa. U tom pravcu sa kvalitetnim stipendijama koje planiramo osigurati kao institucija želimo da mladi ostanu u BPK Goražde, istakao Bečirević. U razvoj IUG -a ranije je odlučio investirati doc.dr Mehmet Nadji iz Turske koji je i dekan Fakulteta društvenih nauka.

Uz čestitke studentima izrazio je uvjerenje da će u narednom periodu s IUG -a izlaziti još ljepše slike, a danas je zaista bilo lijepo vidjeti ozarena lica studenata i njihovih profesora i prijatelja dok su primali diplome. Kojom dinamikom će se IUG razvijati u značajnoj mjeri ovisi i od upisa u narednu akademsku godinu koju po prvi put neće pratiti neizvjesnost oko akreditacije Univerziteta. Za studiranje na IUG postoji značajan interes van BiH što će u narednim mjesecima biti predmet sastanaka sa inostranim partnerima koji su već najavljeni.

Previous Zildžić: Nakon 15 godina ravnomjernija raspodjela javnih prihoda
Next Vitalij Kličko: "Njemačka izdaje svoje prijatelje!"

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Jelahu otvorena još jedna metalska firma: Bosanska CNC rezačica u rangu sa poznatim svjetskim CNC mašinama

  Kada je prije godinu dana mašinski tehničar Mehmed Husaković, povratnik u Grapsku kod Doboja osmislio kompjutersku mašinu za rezanje metala malo je ko vjerovao da će ona naći svoje

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Zenici bio domaćin Državnog takmičenja u robotici

Univerzitet u Zenici (UNZE) bio je domaćin Državnog takmičenja u robotici, na kojem je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” sudjelovalo 18 ekipa iz Sarajeva, Zenice i Tuzle. Pobjednici u sve

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prof. Amela Jusić: Obrazovanje treba biti vitalni nacionalni interes Bosne i Hercegovine

Institut za zdravlje u Luksemburgu (LIH) bit će gotovo dvije godine istraživačka baza Ameli Jusić, profesorici na Odsjeku biologije Prirodno matemetičkog fakulteta (PMF) Tuzla. Tu privilegiju zaslužila je dobivši stipendiju