Investicija od 16,5 miliona KM: Bosanska kompanija NCMC sagradila impresivan proizvodni centar u općini Usora

Investicija od 16,5 miliona KM: Bosanska kompanija NCMC sagradila impresivan proizvodni centar u općini Usora

Bosanskohercegovačka kompanija NewCold Metal Construction (NCMC) predstavlja simbol uspjeha i kontinuiranog napretka u industriji proizvodnje i montaže skladišnih sistema i metalnih konstrukcija. Otkako je započela sa radom 2012. godine kao lokalna firma u općini Usora, Bosna i Hercegovina, tada pod imenom Global Metal Constructions (GMC), današnji NCMC je evoluirao iz lokalnog igrača u globalnog lidera u samo deset godina. U 2023. godini postignut je dogovor o ključnom partnerstvu s holandskom kompanijom NewCold što je, na temeljima i ekspertizi GMC, rezultiralo osnivanjem nove kompanije, NewCold Metal Construction. Ovo partnerstvo označilo je novu eru rasta i razvoja za kompaniju, ističući njihovu posvećenost prema inovacijama, ali i učvrstilo poziciju globalnog lidera u proizvodnji i montaži visokoregalnih skladišta.

„Uspješno smo priveli kraju dosta kompleksnu finalnu fazu akvizicije, a izgradnja ovog proizvodnog pogona predstavlja prvu investicijsku fazu NCMC-a u novoj strukturi“, objašnjava Adnan Bajraktarević, generalni direktor NCMC-a, motive za izgradnju proizvodnog centra. „Kroz inovativan pristup i neprestani rad na kvaliteti, NCMC je vrlo brzo proširio svoje poslovanje izvan granica BiH i već niz godina smo na globalnom tržištu. Naša potvrđena stručnost u montaži automatiziranih visokoregalnih skladišta stekla je svjetsko priznanje i omogućila nam da budemo lideri u svojoj industriji. S ovim je, kao logičan korak, stigao i plan o izgradnji vlastitog proizvodnog kompleksa koji će zadovoljiti sve standarde koje naši kupci od nas traže“, nastavlja Bajraktarević.

Industrijski gigant u Usori

U skladu sa svojom vizijom, NCMC je donijela odluku o izgradnji novog proizvodnog centra u Usori, vrijednog 16,5 mil KM. Ovaj centar ne samo da upotpunjava i proširuje proizvodni asortiman, već je i simbol njihovog trajnog angažmana prema lokalnoj zajednici i razvoju industrije.

Novi proizvodni centar se prostire na 10.000 kvadratnih metara prostora i predstavlja spoj moderne tehnologije i iskustava iz najboljih praksi prikupljenih od najznačajnijih svjetskih autoriteta ove branše. To je prostor na kojem se najsavremenija oprema susreće s lokalnom stručnošću i predanim radom.

U velikom i suvremenom prostoru NewCold Metal Construction (NCMC) su proizvodni pogoni za proizvodnju racking sistema. Zanimljiv je i podatak da je NCMC jedina kompanija u Bosni i Hercegovini koja proizvodi ove sisteme, izvozi ih i montira na globalnom tržištu. Ovaj poduhvat nije samo rezultat stručnosti i predanosti tima NCMC-a, već je i pokazatelj visokog nivoa kvalitete koji kompanija garantuje svojim klijentima širom svijeta.

Novi i moderan trening centar i sportski tereni za lokalnu zajednicu

Osim impresivnog proizvodnog kompleksa otvoren je i novi trening centar, namijenjen obuci novih radnika za proizvodnju i montažu visokoregalnih sistema. Ovaj moderni trening centar, opremljen najsavremenijom opremom, pruža adekvatan prostor i mogućnosti za obuku radnika, a posebno za rad na visinama što je neophodno za montažu racking sistema. Zaštita na radu je izuzetno važno pitanje i fokus u NCMC, te je ovaj trening prostor dizajniran, projektovan i opremljen kako bi radnicima pružio najbolju moguću obuku za siguran i produktivan radni okoliš.

Uz nove objekte, NCMC je također uredio teniske i fudbalske sportske terene i stavio ih na raspolaganje lokalnoj zajednici. Ovo je gesta kompanije koja aktivno doprinosi kvaliteti življenja i široj društvenoj zajednici, nudeći mjesto za rekreaciju i sportske aktivnosti organizacijama, institucijama i klubovima ove geografske čestice.

Kao dio širenja i unapređenja kompleksa, NCMC je poboljšao kompletnu infrastrukturu posjeda, kupivši dodatne zemljišne parcele koje su preduslov za dalje širenje i izgradnju novih objekata. Tokom izgradnje proizvodnog centra, uložena su značajna sredstva i u izgradnju putne infrastrukture, kako bi se olakšao pristup i transport robe. Također, izgrađena je adekvatna parking zona za sve, kako za radnike tako i za posjetitelje, čime se osigurava udobnost i praktičnost za  sadašnje i buduće korisnike ovog kompleksa.

Ova vrijedna investicija, dakle, ne samo da doprinosi unapređenju poslovanja NCMC-a, kao jedne od najuspješnijih kompanija u BiH, već ima i dalekosežnu korist za dobrobit lokalne zajednice i okoline. Svakako će biti zanimljivo pratiti naredne razvojne faze ovog neobično uspješnog poslovnog projekta iz Usore.

Previous Milionski prihodi firmi u vlasništvu porodica Dodik i Cvijanović
Next Turčalo: Dodik ide stopama Karadžića, mora se zaustaviti

You might also like

Ekonomija/Biznis

Investitor Arifagić ostaje u Krajini: Norveške krave stižu u Bosanski Petrovac

Dugotrajne opstrukcije proširenja farmerskog posla u slučaju preseljenja iz entiteta RS u USK kompanije Arifagić invest, konkretno na zemljišnim prostorima Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe, isprovocirale su i federalnog premijera

Ekonomija/Biznis

Kosovo napokon ukida takse na bosansku robu

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je za sutra ukidanje taksi od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine, bez reciprociteta. Dok se prema Srbiji postupno uvodi reciprocitet, šta god

MADE IN BOSNIA-387

Je li nas sramota kada kupujemo uvoznu vodu

Kupovina domaćih proizvoda trebala bi se podrazumijevati, posebno u maloj zemlji u kakvoj živimo i gdje bismo trebali svakodnevno jačati svijest o tome da je to najbolji način za jačanje privrede