Investitori očekuju zlato na Ozrenu, mještani se dižu protiv istraživanja

Investitori očekuju zlato na Ozrenu, mještani se dižu protiv istraživanja

Bazični, ali i plemeniti metali, tačnije zlato leže u dubini planine Ozren, sumnja to direktor kompanija Lykos Balkan Metals, koja je dobila dozvolu za istraživanje na području više opština u Bosni i Hercegovini.

Australijski biznismen BH porijekla Miloš Bošnjaković dodaje da od posla neće odustati, ali da će probati razgovarati i sa lokalnom zajednicom i mještanima. Stanovnici više sela opštine Petrovo i dalje ne žele da čuju da se bilo šta kopa u njihovoj okolini.

Ozren je rudnom bogato područje, ali nikada nije potvrđeno da li ispod površine zemlje postoje ekonomski isplative rezerve nekog od metala. To je bila polazna osnova za istraživanje i dobijanje dozvola, kaže direktor povezanih firmi Lykos Balkan Metals i Medeni Brijeg Miloš Bošnjaković. Tvorac, kako ga nazivaju, “zlatne groznice “ iz Vareša, vjeruje da i na Ozrenu ima zlata.

“Da znamo šta očekujemo ne bismo se bavili geološkim istraživanjima. Ali, očekujemo prvenstveno bakar. Da budem iskren i ekskluzivan za vas, očekujemo i zlato na Ozrenu. Da bi znali šta je ispod treba nam jedno 5-6 godina, možda i više”, saopštio je to Miloš Bošnjaković, direktor Lykos Balkan Metals – javlja N1.

Bošnjaković kaže da su dioničari kompanije Lykos Metals Limited iz Australije, Velike Britanije, Amerike, te da su kriterijumi australijske berze ASX na kojoj posluju izuzetno strogi, a uključuju i poštovanje visokih ekoloških standarda. Ne namjerava odustati od posla, ali će razmisliti i o pravnoj zaštiti.

“Bilo je i medija, ovdje su dolazili ljudi u Petrovo da kažu da su izbušili osam bušotina, da namjeravamo 16. Sretali smo te ljude, koji su se kasnije izvinjavali da nisu bili upućeni itd… Ako me pitate imamo li ikakve veze sa Rio Tintom, nemamo nikakve”, nastavlja Miloš Bošnjaković, direktor Lykos Balkan Metals.

Lokalna zajednica donijela zaključak o obustavljanju istraživanja

Zbog straha od zagađenja i pritiska javnosti zasjedala je lokalna skupština. Donijeli su zaključak o obustavljanju geoloških istraživannja.

“Izvođač radova, istraživačkih radova je ušao na teren, po meni, brzopleto. Stvorena je jedna atmosfera nepovjerenja među ljudima. Počelo je da se kalkuliše sa teškim metalima, opasnošću itd… Mislim da je sve dobilo prevelike dimenzije, krenulo je i politiziranje, što nam ne treba u svakom slučaju. Po meni, namjera vlade RS, resornog ministarstva je bila dobra i korisna. Svaka država vodi računa da upozna, da zna resurse sa kojima raspolaže”, naglašava Zoran Blagojević, predsjednik Skupštine općine Petrovo.

Peticije “protiv” i dalje potpisuju mještani, peticiju “za” kroz selo nose i investitori. Osamdeset petogodišnja Stana kaže ovakvo što nije zapamtila.

“Ovo je sve potajno rađeno, to je užas za naš narod. Hoće da isele Sočkovac, ovdje je na Ozrenu dobar narod, dobro bogatstvo šume, planine. Naš Gostilj da uzmu što iva trava raste, kome da ga damo? Što ona rekla lezi bolan na cestu neka drobi šta ćeš ostati”, priča nam Stoja Popović, mještanka.

Provjerili smo kako izgledaju platforme za bušotine. Iz kompanije kažu da su radili i na pristupnim putevima.

Mještani ozrenskih sela uvjerili su se kako se efikasno mogu da grade i puteve. Makadamski put kroz šumu, kažu, prokrčen je za nekoliko sedmica.

LYKOS Balkan Metals d.o.o. sa sjedištem u Bijeljini, ćerka australijske firme “LYKOS Metals Limited”, dobila je dozvolu za geološka istraživanja na području opština Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom opština Jezero i Šipovo i opštine Čajniče.

Previous 'Deset u pola' najgledaniji film u domaćim kinima
Next Čović prije 10 godina: Promjene Ustava i Izbornog zakona želimo iskoristiti da dobijemo svoj entitet

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nakon boravka i rada u dijaspori, mnogi Jajčani odlučili se vratiti i započeti svoj biznis

  Minulog vikenda Jajce je bilo domaćin 1. Biznis foruma jajačke dijaspore “Iskustva i poslovno umrežavanje sa dijasporom”.   U prisustvu brojnih gostiju iz privrednog, političkog i društvenog života u

NAŠI DANI

‘Alma Ras’ proizvodi i donira 50.000 zaštitnih maski, uplatili sredstva i za respiratore

U cilju borbe protiv koronavirusa, koji je zahvatio cijeli svijet pa tako i Bosnu i Hercegovinu, jedna kompanija koja se inače, bavi proizvodnjom donjeg rublja i spavaćeg programa, odlučila je

Ekonomija/Biznis

Unapređenje saradnje: U planu direktni let Peking – Sarajevo

   Kineski premijer Li Kećijang rekao je juče da je Kina spremna za unapređenje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom u oblasti transportne infrastrukture i poljoprivrede. Tokom razgovora sa predsjedavajućim Vijeća