Inzko treba spriječiti rušenje kuće zločina u Višegradu

Institut BAGI pozvao visokog predstavnika u BiH da sačuva kuću u Višegradu u kojoj su 1992. godine živi spaljeni deseci civila.

Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da poduzme sve mjere koje su u njegovoj moći i spriječi uništenje kuće u Višegradu u kojoj su 1992. godine živi spaljeni deseci civila.

“Izražavamo zabrinutost zbog namjere višegradskih vlasti da sruši kuću u Pionirskoj ulici… u kojoj je živo spaljeno oko 60 civila, uključujući žene i djecu. Drugi slučaj se desio u naselju Bikavac 27. juna 1992. godine”, navodi se u pismu koje je Inzku upućeno povodom teksta Davida Pettigrewa objavljenom na web portalu Al Jazeere Balkans.

“U navedenom eseju profesor Pettigrew je pozvao gospodina Inzka da mu se pridruži i da zajedno prekorače ‘crvenu traku’ opasanu oko kuće u Pionirskoj ulici u Višegradu, ‘crvenu liniju’ koja simbolizira negiranje genocida, govor mržnje, diskriminaciju u [bh. entitetu] Republici Srpskoj.”

U pismu se dodaje da je danas kuća na Bikavcu skoro potpuno uništena, a kuća u Pionirskoj ulici je jedini preostali dokaz zločina.

Mjesta sjećanja na žrtve

“Samo postojanje kuće u Pionirskoj služi kao jedini spomenik žrtvama. Ako vlastima bude dozvoljeno da poruše kuću u Pionirskoj, negiranje genocida u RS-u će dostići još jedan nivo izopačenosti”, navodi se.

BAGI u pismu Inzka također poziva “da zaustavi progon Bakire Hasečić, predsjednice Udruženja Žena žrtava rata, koja se, zajedno s aktivistima u Višegradu, uporno suprotstavlja uništenju dokaza zločina i mjesta sjećanja na žrtve genocida”.

“Prije otprilike godinu dana smo predložili da mjesta ovakvih zvjerstava proglasite federalnim ili državnim vlasništvima, kako bi se slobodno mogli graditi spomenici žrtvama genocida, a koji su i spomen na genocid, bez intervencija, negiranja i potiskivanja istine.”

Dodaje se da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju počinioce osudio za ove zločine, opažajući da “su lomače u Pionirskoj ulici i na Bikavcu primjeri najgorih činova nehumanosti”.

Izvor: Al Jazeera

Previous Franjevački samostan u Fojnici kao čuvar Ahdname
Next Fojnička Atik-džamija 500 godina u autentičnom izgledu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Klanjana kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora danas je klanjana kolektivna dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane koju je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica drugog masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijenih građana Sarajeva

Minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu 1995. godine i ubila je 43, a teško ranila 84 građana Sarajeva Građani

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Početak zločina u Prijedoru: Bošnjaci su kuće morali označiti bijelim krpama

Hiljade bošnjačkih prodica u Prijedoru željele su vjerovati da neće otići u smrt, pred naletom srpske vojske koja je okupirala ovaj grad na zapadu Bosne i Hercegovine 30. aprila 1992. godine. Bošnjaci