Inzko treba spriječiti rušenje kuće zločina u Višegradu

Institut BAGI pozvao visokog predstavnika u BiH da sačuva kuću u Višegradu u kojoj su 1992. godine živi spaljeni deseci civila.

Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da poduzme sve mjere koje su u njegovoj moći i spriječi uništenje kuće u Višegradu u kojoj su 1992. godine živi spaljeni deseci civila.

“Izražavamo zabrinutost zbog namjere višegradskih vlasti da sruši kuću u Pionirskoj ulici… u kojoj je živo spaljeno oko 60 civila, uključujući žene i djecu. Drugi slučaj se desio u naselju Bikavac 27. juna 1992. godine”, navodi se u pismu koje je Inzku upućeno povodom teksta Davida Pettigrewa objavljenom na web portalu Al Jazeere Balkans.

“U navedenom eseju profesor Pettigrew je pozvao gospodina Inzka da mu se pridruži i da zajedno prekorače ‘crvenu traku’ opasanu oko kuće u Pionirskoj ulici u Višegradu, ‘crvenu liniju’ koja simbolizira negiranje genocida, govor mržnje, diskriminaciju u [bh. entitetu] Republici Srpskoj.”

U pismu se dodaje da je danas kuća na Bikavcu skoro potpuno uništena, a kuća u Pionirskoj ulici je jedini preostali dokaz zločina.

Mjesta sjećanja na žrtve

“Samo postojanje kuće u Pionirskoj služi kao jedini spomenik žrtvama. Ako vlastima bude dozvoljeno da poruše kuću u Pionirskoj, negiranje genocida u RS-u će dostići još jedan nivo izopačenosti”, navodi se.

BAGI u pismu Inzka također poziva “da zaustavi progon Bakire Hasečić, predsjednice Udruženja Žena žrtava rata, koja se, zajedno s aktivistima u Višegradu, uporno suprotstavlja uništenju dokaza zločina i mjesta sjećanja na žrtve genocida”.

“Prije otprilike godinu dana smo predložili da mjesta ovakvih zvjerstava proglasite federalnim ili državnim vlasništvima, kako bi se slobodno mogli graditi spomenici žrtvama genocida, a koji su i spomen na genocid, bez intervencija, negiranja i potiskivanja istine.”

Dodaje se da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju počinioce osudio za ove zločine, opažajući da “su lomače u Pionirskoj ulici i na Bikavcu primjeri najgorih činova nehumanosti”.

Izvor: Al Jazeera

Previous Franjevački samostan u Fojnici kao čuvar Ahdname
Next Fojnička Atik-džamija 500 godina u autentičnom izgledu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica stravičnog zločina nad Bošnjacima Višegrada – “žive lomače” progutale više od 140 žena, djece i staraca

Danas je 32. godišnjica od stravičnih zločina u Pionirskoj ulici u Višegradu, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu. Naime, u “živim lomačama”, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, 14.

NAŠI DANI

U Potočarima 11. jula dženaza još 30 žrtava genocida: I ove godine bit će ukopan brat pored brata, sin pored oca

Posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potvrdila je

NAŠI DANI

Vlasenica: Predstavljena knjiga “A bili su samo djeca – zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.” 

Promocija knjige “A bili su samo djeca – zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.”, autora Husejina Omerovića održana je u prostorijama Preporoda u Vlasenici u petak, 19. aprila ove godine. Uz