Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama na Izrael

Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama na Izrael

Izraelska vojska objavila je u subotu da je Iran lansirao bespilotne letjelice sa svoje teritorije prema Izraelu, javlja Anadolu.

“Sistem protivvazdušne odbrane je u visokoj pripravnosti, vazdušne snage i mornarica nastavljaju misiju zaštite vazdušnog prostora“, saopštila je izraelska vojska.

Iranska državna televizija objavila je da je pokrenut opsežan napad bespilotnim letjelicama na Izrael.

Prethodno je izraelska državna televizija KANN objavila da je Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama na Izrael, kao i novine Yedioth Ahronoth, a izvještaji ukazuju na lansiranje desetina bespilotnih letjelica iz Irana prema Izraelu.

Radio izraelske vojske potvrdio lansiranje desetina dronova iz Irana, dok je dnevni list Maariv citirao portparola izraelske vojske da je Iran je sa svoje teritorije lansirao projektile prema Izraelu.

Portparol vojske Daniel Hagari rekao je da će dronovima trebati između sedam i devet sati da stignu do Izraela, navodeći i da će doći do prekida GPS-a jer vojska radi na presretanju iranskih dronova.

“Izrael se sprema za direktan napad Irana“, naveo je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Irak je zatvorio zračni prostor nakon što je Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama na Izrael.

Bijela kuća objavila je da je Iran počeo vazdušni napad na Izrael i potvrdila da je američka podrška sigurnosti Izraela “čelična”.

Očekivalo se da će Iran napasti Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na njegov diplomatski objekat u glavnom gradu Sirije Damasku 1. aprila. U napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Iran je optužio Izrael za izvođenje napada i obećao da će odgovoriti. Tel Aviv nije zvanično preuzeo odgovornost za napad, ali je ranije izveo niz napada na iranske ciljeve širom Sirije.

I Iran i Hezbollah, njegov glavni saveznik u Libanu, naveli su da napad neće proći nekažnjeno.

“Nemojte”, poručio je američki predsjednik Joe Biden u petak Teheranu.

On je novinarima rekao: “Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspjeti“.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je pokrenula napad na Izrael sa desetinama bespilotnih letjelica i projektila.

Kako je objavila iranska državna televizija, saopštenje je izdala vojska Revolucionarne garde.

“Kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Siriji, Vazdušne snage Revolucionarne garde su pokrenule napad desetinama bespilotnih letjelica i projektila na neke ciljeve na teritoriji cionističkog režima”, navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska objavila je da je Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama i da izraelske zračne i pomorske snage nadgledaju bespilotne letjelice.

Bijela kuća objavila je također da je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael i obećala snažnu američku podršku sigurnosti Izraela.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je da su dali neophodno upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o napadu na Izrael.

Amir-Abdollahian je na nalogu na društvenim mrežama objavio da je razgovarao sa kolegama iz Belgije i Holandije.

“Teroristički napad koji je izraelski režim izveo na zgradu iranske ambasade u Damasku i kršenje međunarodnog prava i Bečkih konvencija našli su se na dnevnom redu. Objasnio sam stavove naše zemlje. Naglasio sam da je dato upozorenje SAD-u”, rekao je.

Amir-Abdollahian je kazao da je i sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom razgovarao o izraelskim napadima na Gazu.

Iranska državna televizija je objavila da je pokrenut opsežan napad bespilotnim letjelicama na Izrael.

Bijela kuća objavila je također da je Iran počeo vazdušni napad na Izrael i potvrdila da je američka podrška sigurnosti Izraela “čelična”.

Izvor: Agencije

Previous Sarajevski Stari Grad: Načelnik Čengić u akciji - asfalt umjesto tradicionalne kaldrme
Next Promovisana knjiga Haruna Hodžića 'Zalog za domovinu'

You might also like

NAŠI DANI

Borba za ‘ravnopravnost’: Čović se časti Audijem od 171.000 KM

Novinska agencija Patria donosi fotografije novog skupocjenog Audija A 8, koji je kupljen za potrebe hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića. Luksuzni automobil, čiji osnovni paket košta vrtoglavnih

OTPOR BOSNE

Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta: Sjećanje na heroje i žrtve borbe za slobodu

U pobjedonosnom pohodu pod kodnom oznakom „Sana 95“ ovaj su grad oslobodile jedinice Petog korpusa ARBIH koji je krenuo iz Bihaća i Sedmog – koji je krenuo iz Travnika, a

NAŠI DANI

“Ponavljam, nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva”

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako je apsolutno protiv prijedloga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za popunjavanje Doma naroda. Ponovio je još jednom i da