Isa-beg Ishaković i danas inspiracija i primjer (Video)

Isa-beg Ishaković i danas inspiracija i primjer (Video)

Isa-beg Ishaković trebao bi biti inspiracija svima onima koji pretenduju biti državnici, političari, poduzetnici, graditelji i humanitarci, poručeno je s okruglog stola u povodu 555 godina o zaključivanju Vakufname Isa-bega Ishakovića – ”Rodnog lista Sarajeva”.

Dr. Behija Zlatar, koja je u svome izlaganju hronološki govorila o samom razvoju grada Sarajeva u doba Isa-bega Ishakovića, naglasila je da je Sarajevo već krajem 15. stoljeća bio razvijen grad.

“Sredinom 15. stoljeća Isa-beg Ishaković je došao na ove prostore i započeo sa izgradnjom grada. Iako je ovdje i ranije bilo naselje, godina 1462., kada je napisana Vakufnama Gazi Isa-bega Ishakovića, smatra se godinom kada je Sarajevo izgrađeno. Nakon Isa-bega Ishakovića i brojni drugi namjesnici i trgovci su učestvovali u izgradnji grada, tako da je Sarajevo već krajem 15. stoljeća bilo razvijen grad, a krajem 16. stoljeća je imalo oko 100 mahala i bio je to jedan od najljepših gradova na Balkanu”, kazala je Zlatar.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zaimović je govorio o ulozi Vakufske direkcije u zaštiti vakufa, uključujući i one koje je ostavio Isa-beg Ishaković.

Okrugli sto je organizovalo Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković, a predsjednik Upravnog odbora Elvis Pivić je istakao da na ovaj način žele potaknuti građane Sarajeva i sve one kojima bi Ishaković trebao biti primjer u razvoju i viziji da razmišljaju o takvom pravcu i slijede ga.

“Ishaković je svojom vizijom napravio koncept prema kojem mi danas 555 godina nakon njega koristimo njegove objekte i kulturu koju nam je ostavio”, naglasio je Pivić.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je u aprilu 2016. godine s primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva.

 

Izvor: Agencije

Previous Velika akcija čišćenja naše zemlje: Očistimo planine, očistimo prirodu!
Next Pogledajte kako su Blagajci obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Otvaranjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” počela manifestacija “Dani džemata i džamija”

Otvorenjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u četvrtak je zvanično otvorena tradicionalna manifestacija “Dani džemata i džamija”, koju u povodu 7. maja Dana

KULTURA I UMJETNOST

Stojković: Graničar, pravoslavac, mi je rekao da je uz mene zavolio Bosnu i da je veći Bosanac od mene

Dragan Stojković Bosanac, vrsni je harmonikaš i muzički djelatnik. U prošlosti je sarađivao s mnogim velikanima narodne pjesme u Bosni i Hercegovini i bivšoj državi. Posljednjih godina prepoznatljivo je lice

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu izložba povodom 1. marta: Borba za nezavisnost i dalje traje

Povodom državnog praznika u Sarajevu je danas otvorena izložba pod nazivom “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, javlja Anadolija. Izložbu je organizovao Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine u