Islamska zajednica zbog političkih opstrukcija još nema ugovor s državom

Islamska zajednica zbog političkih opstrukcija još nema ugovor s državom

Sporazum Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i države Bosne i Hercegovine još nikada nije potpisan, iako je to urađeno s drugim vjerskim zajednicama u našoj zemlji.

Osnovni ugovor Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine upućen je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ali opstrukcije od strane Mladena Ivanića i Dragana Čovića doprinijele su ovakvoj situaciji. Denis Bećirović (SDP) kazao je da to pitanje postavlja već tri godine.

– Jasno je da je ovo pozicija pravne nejednakosti i to nije dobro. To se nije događalo čak ni u socijalizmu, iako socijalistički sistem nije bio naklonjen niti jednom religijskog svjetonazoru. Mi danas u BiH nemamo jednak položaj svih religijskih zajednica. Kako je moguće da smo mi svjedoci takve situacije, može li Parlament pomoći. Ovo ne može biti predmet političke trgovine – kazao je Bećirović.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava kaže da je Vijeće ministara ugovor proslijedilo Predsjedništvu BiH, a da je jučer kontaktirala Predsjedništvo BiH i dobila je informaciju da je u toku usaglašavanje ugovora s primjedbama koje je dao Dragan Čović. Ranije je primjedbe imao i Mladen Ivanić, ali je to usaglašeno.

– Prema informacijama izražavam optimističan stav da će se vrlo brzo ovaj ugovor naći na sjednici Predsjedništva BiH – kazala je Borovac.

Bećirović ističe da on nažalost ne vidi u ovom trenutku razloga za optimizam.

– Bilo bi dobro da Vijeće ministara utječe da napokon tu stvar razriješimo. Očigledno je da najmanje jedan od tri člana Predsjedništva BiH vrši opstrukcije. Nema nikakve potrebe da se pravi ovakva vrsta pravne nejednakosti. Mora postojati jedan princip i zakon iz 2004. godine se mora poštovati i sve religijske zajednice moraju imati jednaka prava – kazao je Bećirović.

Mnogi eksperti i vjerski lideri ističu da je neophodno što prije potpisati sporazum između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine sa svim specifičnostima islamske vjerske prakse, usklađivati i primjenjivati zakonske propise s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, kako bi sloboda vjere bila adekvatno osigurana.

 

Izvor: Agencije

Previous MS&WOOD Fojnica: Ima 355 uposlenih, nadaju da će moći zaposliti hiljadu ljudi u naredne dvije godine
Next Pobijedili i Hrvatsku: Mini fudbal reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila plasman u četvrtfinale Eura (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

  Gost večeašnjeg Centralnog dnevnika (FACE TV) je bio penzionisani sarajevski policajac I nezaštićeni svjedok protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Perišića… – Ja sam rat dočekao u Sarajevu sa

NAŠI DANI

Generalpukovnik Mašović u SAD istakao potrebu za unaprjeđenjem protivzračnih sistema zaštite neba Bosne i Hercegovine

Vojna delegacija Oružanih snaga BiH koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, 07. aprila 2022. godine, okončala je prvi dio službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom prethodna tri dana

NAŠI DANI

Na “bosanskoj ruti”: Tuzlaci svakodnevno pomažu grupama migranata i izbjeglica

  Kroz Tuzlanski kanton dnevno prođe više desetina migranata i izbjeglica, koji, samo oni znaju kakvim posredovanjem, stižu iz Srbije, a preko Bosne i Hercegovine namjeravaju se domoći zemalja Evropske