ISPOVIJEST BIVŠEG SARADNIKA SOA: Tražili su od mene da prebacim oružje iz Doboja u mesdžid Stranjane (Video)

ISPOVIJEST BIVŠEG SARADNIKA SOA: Tražili su od mene da prebacim oružje iz Doboja u mesdžid Stranjane (Video)

 

„Jutro. Slušaj me. Najbolje bi bilo da sada ne pričamo s obzirom da si u društvu. Sljedeći tjedan ćeš jedan dan doći do Krapine ili gdje već, pa ćemo pričati. Platit ću ti trošak benzina i ok“, pisalo je u porukama koje je krajem marta prošle godine Zeničaninu H. Č. poslao Davor mehaničar.

No, iza imena „Davor mehaničar“ skrivao se službenik hrvatske obavještajne službe SOA. On je bio zadužen da drži na vezi zeničkog selefiju H.Č.

„Bio sam saradnik SOA-e od januara do maja“, počinje svoju ispovijest za Žurnal H.Č., tada zavarivač na privremenom radu u Sloveniji.

DVA IZBORA

Za slovenačke vlasti nije bio sporan. Uredno je dobio vizu, radnu dozvolu, posao. Nije bio opasnost po nacionalnu sigurnost ove članice Evropske unije. Ali njegovi problemi su u Hrvatskoj. Prvo maltretiranje na granici, pa onda i izdvajanje u kasnim noćnim satima. Jednom je, tako, u januaru 2018. godine putovao sam.

„Na granici su me zaustavili i odveli me u sobu za ispitivanje. Kazali su mi da imaju sve o meni, da sam prijetnja za nacionalnu sigurnost (Hrvatske). Rekli su mi da imam dva izbora. Prvi je bio da potpišem papir i da radim za njih. Drugi je bio – stavit ćeme u zatvor“, prisjeća se H.Č.

Pristao je na saradnju i potpisao „ dobrovoljnu pristupnicu“. Službenik SOA-e, koji mu se predstavio kao Davor, dao mu je i broj telefona (00385923653256). Memorisao ga je kao „Davor mehaničar“. I saradnja je započela. Svaki put, kada bi se H.Č. pokolebao, Davor mu je prijetio da bi njegova porodica mogla imati problema. Evo jedne prepiske.

H.Č: „Gnjave me činjenice“

Davor SOA: „Koje“?

H.Č.: „Pa,to što radim. Radim ono što ne volim. Odnosno, ono što je suprotno mojim principima“

Davor SOA: „Šta točno?“

H.Č.: „Pa, ovo. Špijunaža, praćenje i tako to“

Davor SOA: „O čemu ti pričaš“

H.Č. „Planovi mi se  okrenuli za 360 stepeni“

Davor SOA: „Radiš ono što si radio i prije. Koji planovi?

H.Č. „Moji životni. Normalan život i tako te stvari“

Davor SOA: „To je uvijek tako. Planovi i stvarni događaji su uvijek u disbalansu. Je li problem na poslu ili?

H.Č.: „Problem je to što meni iz glave ne izlazi to da radim za vas“

Davor SOA: „Radiš za sebe“

H.Č. :„Šta god u glavi planiram, čini mi se neostvarivo“

Davor SOA: „I svoju budućnost“

H.Č.: „Ne radim za sebe“

Davor SOA : „Radiš. Pogotovo za svoju familiju“

TUŠI ME SVE OVO

U strahu da bi njegovi roditelji mogli imati problema prilikom prolaska kroz Hrvatsku, H.Č. je nastavio saradnju. Ali svoju špijunažu sveo je na minimum. Čak je i ljude koje je morao pratiti, obavještavao da su mete. A Davor je samo izdavao naredbe. Tražio je od njega da napravi jedan lažni profil, na kojem će pisati hvalospjeve na račun ISIL-a i ostalih terorističkih organizacija. Tako je nastao profil „Usudu L Harb“.

„Je li se možeš ubaciti u viber grupe s braćom, koji slijede ovu priču“, postavljao je Davor nove zadatke.

„Ne mogu. Jer nemam brojeve od ljudi koji su u tim pričama. Iskreno, tuši me sve ovo“, odgovorio je H.Č.

Kako bi mogao obavljati određene zadatke, Davor je H.Č. jednom dao i novac, slao ga je po mesdžidima u BiH, naređivao s kojim osobama na Facebooku da kontaktira. A onda, u aprilu, pred prvomajske praznike pozvao ga je na sastanak u Krapinu.

„Od mene je tražio da prenesem iz Doboja ruksak oružja, da li je to eksploziv, oružje, nisam bio siguran. To sam trebao da uzmem u Doboju, a da to negdje ostavim kod mesdžida u Stranjanima. Ja gore nikad nisam ni bio. Oni bi to javili policiji u Bosni, koja bi našla to oružje gore. Kao, akcija bi se izvela da selefije imaju oružje“, tvrdi H.Č. u razgovoru za Žurnal.

Za dobro izvedenu akciju, hrvatski su obavještajci obećali H.Č. zaštitu od krivičnog gonjenja i prebacivanje u Hrvatsku njega i njegove porodice. No, on zadatak nije obavio. Nije želio, tvrdi, da podmeće bilo kome. Pokupio je stvari u Sloveniji i vratio se u Bosnu i Hercegovinu. Više nikad nije kročio na teritoriju Hrvatske. Danas posjeduje brojne dokaze o svojim kontaktima sa SOA-om

„A spreman sam ići i na poligraf“, ističe H.Č..

O svemu je obavijestio bh. sigurnosne agencije. A one hrvatske, ako je suditi po navodima tjednika Nacional, ne spore da su imali kontakte sa H.Č., čovjekom od kojeg su, kako on svjedoči, tražili prebacivanje oružja ili eksploziva iz Doboja u jedan mesdžid kod Zenice.

Pogledajte video razgovora novinara Žurnala sa bivšim saradnikom SOA-e.

Izvor: zurnal.info

Previous Novi Zmaj! Koljić: Ovo je vrhunac moje karijere
Next Sarajevo: Obilježena 23. godišnjica reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

You might also like

NAŠI DANI

Pripadnicima “Srbske časti” će biti zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu

  Pripadnici “Srbske časti” iz Republike Srbije, predvođeni Bojanom Stojkovićem iz Niša bit će, saznaje Faktor, proglašeni prijetnjom za nacionalnu sigurnost te će im biti onemogućen ulazak na teritorij Bosne

NAŠI DANI

Optuženi za ubistvo Bošnjaka sela Jusići konačno pred licem pravde

U srijedu 3. marta u Sudu BiH, saslušanjem prvog svjedoka, trebalo je početi suđenje sedmorici optuženih za zločine u selu Jusići kod Zvornika, počinjene u maju 1992.godine. Obzirom da je

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina zabilježila najveći rast bogatstva po stanovniku – čak 274 posto!

  Svjetska banka objavila je izvještaj “Promjene bogatstva nacija 2018”,  u kojem je, po bogatstvu po glavi stanovnika, rangirano 140 zemalja svijeta – prenose mediji. Temeljem podataka za 2014. godinu,