Ispraćeni kakanjski učesnici “Marša mira”

Ispraćeni kakanjski učesnici “Marša mira”

U Kaknju je danas upriličen ispraćaj kakanjskih učesnika ovogodišnjeg Memorijalnog pohoda “Marš mira” od Nezuka u općini Sapna do Srebrenice. Prije nego što su Kakanjci krenuli autobusima prema Nezuku upriličeno je polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, a potom i na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Nakon polaganja cvijeća upriličen je i defile do sahat-kule u gradskoj jezgri odakle je 55 građana Kaknja, najviše mladih, krenuli autobusima za Nezuk.

Na put  prema Srebrenici Kakanjci su danas ponijeli neizmjernu tugu kakanjskog naroda i poruku ohrabrenja upućenu preživjelim žrtvama genocida, a posebno srebreničkim majkama koje u srcima Kakanjaca imaju posebno mjesto.

Na put prema Srebrenici ići će i Mugdim Cvrljo iz Kaknja koji već godinama sa hiljadama drugih patriota učestvuje u Maršu mira “Nezuk-Potočari (Srebrenica)”. Silna bol i tuga koju je doživio učestvujuću u Maršu mira navela je ovog Kakanjca na jedan nesvakidašnji projekat.

Naime, ovaj patriota je odlučio iskustvo sa “Marša mira” predočiti u zapis koji će koristiti ovovremene i generacije koje dolaze. Sakupljajući informacije cijelom trasom “Marša mira” odlučio je na mapi označiti sve grobnice poginulih u srebreničkom genocidu, primarne i sekundarne, tačno obilježavajući ih po topografskim koordinatama.

Nakon višegodišnje pripreme i vrijednog rada, odlučio je ovu kartu ponuditi na znanje i korištenje, prevashodno učesnicima “Marša mira”, ali i cjelokupnoj javnosti, radi boljeg razumijevanja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Projekat nazvan „Genocid na karti“ se sastoji od tri karte na kojima su označene masovne grobnice, mjesta pogubljenja i  trasa kretanja “Marša mira”. Uz svaku kartu (tri dana marša tri karte) nalazi se i list sa koordinatnim instrukcijama unesenih elemenata na kartama. Pored ovoga, na kartama  su uneseni i podaci o broju skeletnih ostataka pronađenih u označenim masovnim grobnicama.

O značaju ovog projekta govori i činjenica da je Odbor za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici uvrstio projekat „Genocid na karti“ u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida. Prezentacija ovog projekta će se održati drugog dana/noći “Marša mira” u kampu Mravinjci.

Nosilac aktivnosti na organizaciji učešća građana Kaknja na “Maršu mira” je Savez udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj, a finansijsku pomoć pri organizaciju pružila je Općina Kakanj. Savez je zaprimio 55 prijava za učešće građana Kaknja na “Maršu mira”.

Marš mira” je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, sa ciljem odavanja počasti žrtvama genocida.

Izvor: kakanj.com.ba

Previous Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje
Next Mirza potpisao ugovor sa Milwaukee Bucksima: Kidd po Teletovića došao u Bosnu

You might also like

NAŠI DANI

Direktor firme Sinkro: Sačuvat ćemo svih 600 radnih mjesta

Sarajevski proizvođač namještaja Sinkro d.o.o. ne planira otpustiti niti jednog radnika, potvrdio je ovo za Akta.ba direktor firme Omar Kuštrić. “Mi smo odlučili da ne otpuštamo ljude. Trenutno smo na

NAŠI DANI

Dok traje peticija da se ‘Vilina vlas’ ukloni s Googlea, ovo višegradsko mjesto strave promoviše državna televizija

Amela Trokić, stručnjakinja za marketing, pokrenula je peticiju na stranici Change.org da se hotel Vilina vlas, koja je navdena kao turistička stranica ukloni s Google pretraživača i Google Maps, prenose mediji

NAŠI DANI

Lijanović: Rušitelji svih ustava Čović i Dodik nisu kompetentni davati prognoze

Sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika te njihove prognoze o daljem načinu (ne)funkcionisanja sistema u državi samo je još jedan u nizu njihovih populističkih pokušaja da stanovnike i javnost drže