Ispraćeni kakanjski učesnici “Marša mira”

Ispraćeni kakanjski učesnici “Marša mira”

U Kaknju je danas upriličen ispraćaj kakanjskih učesnika ovogodišnjeg Memorijalnog pohoda “Marš mira” od Nezuka u općini Sapna do Srebrenice. Prije nego što su Kakanjci krenuli autobusima prema Nezuku upriličeno je polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, a potom i na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Nakon polaganja cvijeća upriličen je i defile do sahat-kule u gradskoj jezgri odakle je 55 građana Kaknja, najviše mladih, krenuli autobusima za Nezuk.

Na put  prema Srebrenici Kakanjci su danas ponijeli neizmjernu tugu kakanjskog naroda i poruku ohrabrenja upućenu preživjelim žrtvama genocida, a posebno srebreničkim majkama koje u srcima Kakanjaca imaju posebno mjesto.

Na put prema Srebrenici ići će i Mugdim Cvrljo iz Kaknja koji već godinama sa hiljadama drugih patriota učestvuje u Maršu mira “Nezuk-Potočari (Srebrenica)”. Silna bol i tuga koju je doživio učestvujuću u Maršu mira navela je ovog Kakanjca na jedan nesvakidašnji projekat.

Naime, ovaj patriota je odlučio iskustvo sa “Marša mira” predočiti u zapis koji će koristiti ovovremene i generacije koje dolaze. Sakupljajući informacije cijelom trasom “Marša mira” odlučio je na mapi označiti sve grobnice poginulih u srebreničkom genocidu, primarne i sekundarne, tačno obilježavajući ih po topografskim koordinatama.

Nakon višegodišnje pripreme i vrijednog rada, odlučio je ovu kartu ponuditi na znanje i korištenje, prevashodno učesnicima “Marša mira”, ali i cjelokupnoj javnosti, radi boljeg razumijevanja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Projekat nazvan „Genocid na karti“ se sastoji od tri karte na kojima su označene masovne grobnice, mjesta pogubljenja i  trasa kretanja “Marša mira”. Uz svaku kartu (tri dana marša tri karte) nalazi se i list sa koordinatnim instrukcijama unesenih elemenata na kartama. Pored ovoga, na kartama  su uneseni i podaci o broju skeletnih ostataka pronađenih u označenim masovnim grobnicama.

O značaju ovog projekta govori i činjenica da je Odbor za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici uvrstio projekat „Genocid na karti“ u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida. Prezentacija ovog projekta će se održati drugog dana/noći “Marša mira” u kampu Mravinjci.

Nosilac aktivnosti na organizaciji učešća građana Kaknja na “Maršu mira” je Savez udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj, a finansijsku pomoć pri organizaciju pružila je Općina Kakanj. Savez je zaprimio 55 prijava za učešće građana Kaknja na “Maršu mira”.

Marš mira” je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, sa ciljem odavanja počasti žrtvama genocida.

Izvor: kakanj.com.ba

Previous Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje
Next Mirza potpisao ugovor sa Milwaukee Bucksima: Kidd po Teletovića došao u Bosnu

You might also like

NAŠI DANI

Erdogan: Netanyahu se neće moći osloboditi prokletstva zbog ubijanja, kao ni Hitler, Milošević, Karadžić, koje oponaša

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u ponedjeljak Izrael zbog posljednjih napada na kamp u Rafahu u kojem se nalaze raseljene osobe u sigurnoj zoni, javlja Anadolu. “Napad na

NAŠI DANI

Stari Grad izdvaja 500.000 KM penzionerima, porodiljama i ugroženim; privrednicima umanjuje zakupnine za 50%

Općinski načelnik i komandant Općinskog štaba civilne zaštite mr Ibrahim Hadžibajrić sazvao je danas vanrednu sjednicu štaba povodom vanredne situacije zbog pojave korona virusa i poduzimanja hitnih mjera i aktivnosti.

NAŠI DANI

Izvjestiteljica UN-a za Palestinu: Baš kao Srebrenica i Ruanda, genocid u Gazi se provodi uz odobravanje svijeta

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za Palestinu Francesca Albanese poručila je da ono što je Izrael uradio u Gazi nije mnogo drugačije od masakra civila u drugim dijelovima svijeta, te navela