Ispunjeni traženi uvjeti za izručenje Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo policajaca

Ispunjeni traženi uvjeti za izručenje Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo policajaca

Prema informacijama Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ekstradicija Save Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a koji se nalazi u  Njemačkoj, odobrena je, potvrdio je Feni ministar pravde Josip Grubeša.

Marinković se tereti za ubistvo policajaca koje se dogodilo 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu, a njemu je prema potjernici, već određen jednomjesečni pritvor.

Kako dodaje ministar Grubeša, prema njihovim informacijama, čekalo se da se u samom postupku ispoštuju neke pojedinosti predviđene medunarođnim pravom.

Pojasnio je da se to odnosi na zatražene garancije fer suđenja i uvjeta u zatvoru koje je Bosna i Hercegovina dala, potom je zatraženo da se osumnjičeni prebaci charter letom, što je također riješeno.

– Kako su sada sve pretpostavke ispunjene, realno je očekivati da će izručenje biti završeno vrlo brzo, ali zbog značaja i delikatnosti slučaja, ne mogu dati više informacija – zaključio je Grubeša u izjavi za Fenu.

Marinković će stići iz Njemačke u Sarajevo, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Ime Save Marinkovića u javnosti se pojavilo nakon svjedočenja Aleksandra Macana, još jednog osumnjičenika za ubistvo policajaca, koji je izjavio da je Marinković, navodno, osoba koja je iz vozila pucala u Šehovića i Vujinovića.

Napad na policajce desio se 26. oktobra 2018. godine, oko pet sati ujutro, kada je patrola policije prolazila pored tržnog centra i kada je na njih rafalno pucano.

Jedan od policajaca, Adis Šehović, preminuo je na mjestu događaja, a drugi, Davor Vujinović, zadobio je teške tjelesne povrede opasne po život te je na Kliničnom centru Univerziteta u Sarajevu preminuo.

Previous Razvoj helikopterskih kapaciteta OSBiH - SAD učestvuje s 23 miliona dolara
Next Salihamidžić: Volim Jablanicu i Bosnu. Svaki dan pričam sa mojom sestrom i mojim roditeljima

You might also like

NAŠI DANI

Radovi na Karauli u završnoj fazi, snimak cijele dionice (VIDEO)

Radovi na putnoj dionici, kojom se zabilazi sabraćaj preko planinskog prevoja Karaula, na magistralnoj cesti Sarajevo – Tuzla, u završnoj su fazi. Službeno otvaranje očekuje se, kako su ranije najavili

NAŠI DANI

Slavni glumac u posjeti našoj zemlji: Morgan Freeman na Žutoj tabiji iznad Sarajeva

Oskarovac Morgan Frimen (Freeman, 79) jučer je stigao u Sarajevo. Slavnog američkog glumca i reditelja fotoreporter „Dnevnog avaza“ jučer u popodnevnim satima uslikao je na Žutoj tabiji, a s njim

NAŠI DANI

Izetbegović se sastao sa predsjednikom Republike Turske Erdoganom

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastao se danas sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Erdogan je tokom sastanka istaknuo podršku Republike Turske Bosni i Hercegovini, naročito u integracijskim procesima u