Italijani o stadionu Grbavica: Simbol Sarajeva – od ratnog plamena do novog života poslije opsade

Italijani o stadionu Grbavica: Simbol Sarajeva – od ratnog plamena do novog života poslije opsade

Rijetki su fudbalski stadioni koji imaju historiju poput Grbavice, doma FK Željezničar te simbola ne samo Sarajeva već i Bosne i Hercegovine. 

Sarajlijama, ljubiteljima fudbala u Bosni i Hercegovini i regionu je manje više poznat historijat simbola bosanskohercegovačke prijestolnice. O popularnoj Dolini ćupova su ispričane mnoge priče prvenstveno zbog teške prošlosti koju je imao ovaj stadion.

Sredinom 80-ih godina Grbavica je modernizovanjem i izgradnjom sjeverne tribine bila na putu da postane jedan od ljepših stadiona u tadašnjoj državi, međutim početkom agresije agresori su zapalili ovaj stadion koji je tokom ratnih dejstava postao i prva linija.

U međuvremenu Grbavica se poput ranjenog čovjeka ili biljke uspjela oporaviti te je postepeno postajala sve modernija s najboljim terenom u državi te novoizgrađenom i natkrivenom istočnom tribinom.

Uoči sutrašnje utakmice Lige nacija Bosna i Hercegovina – Italija ugledni sportski list Gazzetta dello Sport posvetio je članak domu Željezničara.

“Grbavica, simbol Sarajeva od ratnog plamena do novog života poslije opsade”, naslov je članka koji je objavio list iz Milana.

“Po prvi put u svojoj historiji Italija će igrati na stadionu obilježenim sukobom u bivšoj Jugoslaviji i domu Željezničara, tima u kojem je ponikao Edin Džeko”, rečenica je kojom počinje tekst.

“Gori stadion, jedan od simbola Sarajeva propada u plamenu. Srpske snage i jugoslovenska armija su okuprile stadion Grbavica u prvim mjesecima 1992. godine i zapalile su njegove drvene tribine.”

“Stanovnici grada, koji je bio protagonist duge opsade tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, su prisiljeni da gledaju kako gori historijskih stadion, a da ne mogu intervenisati.”

“Na istom tom stadionu, sada rekonstruisanom, po prvi put će izaći Italija protiv Bosne, u srijedu navečer u posljednjoj utakmici grupe 1 Lige nacija”, završava Gazzetta.

Foto: Yunus Demirbaş

(SportSport/MiruhBosne)

Previous U21: Bosanski fudbaleri nadigrali belgijsku reprezentaciju
Next Jablanica: Posađeno 500 crnog bora i 125 sadnica smrče

You might also like

SPORT

Novi Zmaj! Koljić: Ovo je vrhunac moje karijere

  Elvir Koljić je svoje prve nastupe za „A“ reprezentaciju Bosne i Hercegovine upisao prošle godine u duelima protiv SAD i Meksika. Ipak, ovo okupljanje je drugačije jer je riječ

SPORT

Tuka u Rabatu osvojio peto mjesto u trci na 800 metara Dijamantne lige

Bosanskohercegovački srednjeprugaš Amel Tuka osvojio je peto mjesto marokanskom Rabatu u konkurenciji 11 atletičara u trci na 800 metara 4. ovosezonskog mitinga Dijamantne lige. Tuka je na Stadionu “Princ Moulay

SPORT

FKS: IDEMO U BITKU ZA SPAS BH. FUDBALA

Dešavanja kojima smo svjedočili sinoć samo su kulminacija sudijskih pljački koje posmatramo godinama unazad. U Bosni i Hercegovini se ne igra fudbal, igra se druga igra van terena. Za posljedicu