Iz Njemačke u Bosnu: Zarađene milione uložio u građevinski biznis

Iz Njemačke u Bosnu: Zarađene milione uložio u građevinski biznis

Nehada Kardovića, uspješnog biznismena iz Njemačke, u Bosnu i Hercegovinu je dovela želja da probudi uspavanu ekonomiju, što je veoma uspješno uradio u Begovom Hanu otvorivši firmu za proizvodnju betonskih armatura.

Kardović je rođen u Skoplju. Tu je njegova porodica ostala nakon što su iz Sandžaka krenuli za Tursku. Nakon školovanja otišao je u Njemačku. Svoju firmu otvorio je 1988.

Firmu u Njemačkoj je imao 16 godina.

-Radili smo objekte ‘ključ u ruke’, ali uvijek je bilo težište na željezu. Bavili se građevinskim čelicima, kazuje za emisiju Hoću kući AJB.

-Možda je nepopularno reći, ja sam ’91. godine, nakon tri godine poslovanja, imao svoju kuću, bašče, auta u garaži.. i možda milion maraka na računu, zarađenih. U Njemačkoj. Malo sam se uplašio i samog sebe. Velike mogućnosti, velika energija, veliki potencijal… Potom je doveo roditelje da žive s njim, i kaže da mu je to puno pomoglo u životu.

-S obzirom da prije rata nisam živo u Bosni, meni je čitava Bosna bila ista. Bihać, Mostar, Sarajevo, Zvornik, Tuzla… Čisto iz praktičnih razloga, Begov Han je nekako centralna Bosna. Blizina Željezare Zenica, odakle mi povlačimo naš repromaterijal i prilično brz pristup Evropi – razlozi su zbog kojih je odabrao ovo mjesto.

-U Begovom Hanu, prolazio sam ovuda par puta, bilo je jako teško stanje… Bila je velika nezaposlenost ovdje, mislio sam da treba otvoriti pogon tamo gdje je najmanje posla. Nisam letio u Sarajevu, u Zenicu, ima drugih firmi, već hajmo tamo gdje je ljudima najpotrebnije. To je rizik. Nema ni stručne snage, nema inženjera, ali smo mi krenuli od početka, pa smo počeli polako ljude obučavati od nule. Nakon toga smo otvorili pogon ovdje u Begovom Hanu. Nekako je, ne znam ni ja šta se desilo, postalo je pomodarstvo ovdje u okolini da se otvaraju firme u Begovom Hanu. Pa su došle razne firme iz tekstilne, drvne industrije i pootvarali firme, tako da u Begovom Hanu ja mislim sada da nema nezaposlenih ljudi.

Podsjećajući na početak izgradnje proizvodnih hala 2007., kaže da je investicija iznosila osam do devet miliona maraka. ‘Velika investicija je bila, inplementirana 2009. godine’ – prisjeća se.

-Mi smo specijalizirali svoje polje djelovanja, uglavnom to je armaturno željezo, građevinski čelici i betoni. I sve što se od toga pravi mi pravimo. Radimo klasičnu armaturu – sječenje, savijanje. Imamo i šćerku firmu koja vrši ugradnju za našu firmu… Radimo vrhunske armaturne mreže, ovjerene njemačkim certifikatom.

-S firmamo s kojima smo radili uvijek smo dobili i drugi posao.

Kazuje da je u Njemačkoj uvijek imao iste kupce, nije imao potrebu da se reklamira, a sa je slično i ovdje kod nas.

U proizvodnim pogonima firma zapošljava, u zavisnosti od tržišta i dobijenih poslova, između 150 i 230 radnika.

-Ja očekujem da se to zadrži na tom nivou, s tim da ćemo povećavati kapacitete malo modernijom tehnologijom.

Mišljenja je da će Bosna u narednom periodu vidjeti prosperitet i da će se mnogi vratiti.

-Kao što se i sada mnogi ljudi koji su bili kod nas prije dvije godine pa otišli u Italiju, Sloveniju, Austriju.. vraćaju se, pitaju mogu li se vratiti. Jer, nije ni tamo baš sve med i mlijeko.

-Mislim da će u narednih desetak, dvadeset godina ovo biti jako lijepo, prijatno mjesto za življenje – smatra Kardović.

Kardović s porodicom živi na Ilidži, a proizvodne pogone ima u Begovom Hanu i Sarajevu, kao i manje pogone u Novoj Kasabi i Rožajama.

‘Puno rada, puno posla. Ja sam zadovoljan čovjek’ – ističe ovaj biznismen.

Previous Ministrica vanjskih poslova u Dohi
Next Na Kovačima obilježena godišnjica smrti predsjednika Alije Izetbegovića

You might also like

ŽIVOT

Travnički maturanti: Četvorke, dva brata i dvije sestre

Porodica Memeledžija iz travničkog naselja Šešići – ove godine imali su 4 maturanta. Ponos je to i radost, ali i izazov u životu. Selma, Almir, Belma i Emrah,četvorke su rođene septembra 2001. -Uvijek

Ekonomija/Biznis

Broj zaposlenih u FBiH za sedam dana porastao za 504

Broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), prema prebivalištu zaposlenika, 22. novembra ove godine bio je 533.429 i taj broj je veći za 504 u odnosu na podatak od

Ekonomija/Biznis

Plodovi s Brača na bosanski način: Organska proizvodnja porodice Kantar

Kantari marmelade prave od voća proizvedenog na malim porodičnim farmama diljem Bosne i Hercegovine, poput crne ribizle, jagode, maline, kajsije, kivija. Neke vrste voća, kao na primjer, limun, mandarina i