Iz Sarajeva nakon gotovo deset godina prekida krenuo voz za Ploče

Iz Sarajeva nakon gotovo deset godina prekida krenuo voz za Ploče

Sezonski brzi voz krenuo je jutros na promotivnu vožnju sa Željezničke stanice Sarajevo za Ploče nakon gotovo deset godina prekida.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je prije polaska voza da je vožnja tom dionicom jedna od najzanimljivijih u Evropi, ali i u svijetu te da Vlada FBiH ima ozbiljne namjere kada su u pitanju Željeznice FBiH.

Fena

Saobraćaj linije Sarajevo – Ploče će se odvijati petkom, subotom i nedjeljom. Polazak voza iz Sarajeva je u 07.15, a dolazak u Ploče u 10.36 sati. Povratak voza iz Ploča je u 18.26, a dolazak u Sarajevo u 21.51 sati. Cijena povratne karte iznosi 41.40 KM, a u jednom smjeru 25 KM.

Putnici koji žele putovati tim vozom, trebaju kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 14 sati te dostaviti ime i prezime, godinu rođenja i broj pasoša.

Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini. Ta procedura je obavezna u cilju efikasnije carinske kontrole i skraćivanja vremena zadržavanja pri prelasku državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Čapljini.

Uvođenjem te linije nastavljena je priča duga 120 godina, koja je prekinuta 2013. godine.

Prugu od Sarajeva do Ploča započela je Austro-Ugarska, nastavila Kraljevina Jugoslavija, a završila SFRJ. Pruga je bila izgrađivana u više etapa i bila je jedan od najvećih prometnih i infrastrukturnih projekata prošloga vijeka.

Dugačka je gotovo 200 kilometara, sa 27 željezničkih stanica, 71 mostom i 106 tunela. Tuneli su dugački oko 37 kilometara, a među njima je, s preko tri kilometra, najduži tunel Ivan, prokopan kroz istoimenu planinu.

Pruga Sarajevo – Ploče puštena je promet 29. novembra 1966. godine povodom proslave Dana Republike SFRJ, a službeni promet s voznim redom, započeo je 1. decembra iste godine.

Prvi svečani voz na dizel vuču prugom normalnog kolosijeka krenuo je iz Sarajeva do Mostara 26. novembra 1966., povodom obilježavanja dana Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću.

Voz je vozio mašnovođa Refik Masnopit, a od Mostara do Ploča, dan kasnije, vozom je upravljao mašinovođa Pero Andrić. Od 1967. do kraja maja 1969. godine završeni su radovi na polaganju kontaktne mreža monofaznog sistema, odnosno ugrađeni su elektro-relejni signalno-sigurnosni uređaji s telekomandnim uređajem koji omogućuje daljinsko upravljanje prometom iz Rajlovca.

Zbog ratnih događanja 3. aprila 1992. godine u 10.42 u stanicu Ploče stigao je posljednji putnički voz iz Sarajeva (Zagreb – Ploče), a 7. maja 1992. godine u 12.45 otpremljen je posljednji teretni voz prema Sarajevu – nakon čega je nastupio potpuni prekid saobraćaja iz Ploča prema Mostaru i Sarajevu.

Prvi poslijeratni voz s dizel vučom iz Sarajeva prema Pločama krenuo je 16. juna 1996. godine, čime je označen početak uspostavljanja željezničkog saobraćaja na ovoj dionici. Al,i tek nakon više od dvije godine službeno je uspostavljena linija Sarajevo – Ploče. Linija se održavala do 15. decembra 2013. godine kada su Hrvatske željeznice u potpunosti ukinule željeznički putnički promet od Ploča do Metkovića, pa su vozovi prema Sarajevu i Zagrebu polazili iz stanice Čapljina.

Previous Sutra u Gradačcu premijera predstave 'Zemlja koja diše'
Next Planski pokušaj uzurpacije vakufa od strane Općine Centar i Ambasade Austrije

You might also like

BH RAZGLEDNICA

GRAD ZMAJA OD BOSNE: Gradačac iz zraka (VIDEO)

  Kula Husein-kapetana Gradaščevića ili poznata kao “Kula Zmaja od Bosne” glavno je obilježje malog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine. Stari bosanski grad Gradačac smješten je na sjeveroistoku BiH,

BH RAZGLEDNICA

Banane i lavanda iz tuzlanskog vrta (Video)

Banane se uzgajaju u Tuzli. Čak i uspijevaju – u bašti Almira Alibegovića. Kaže da uz upornost ništa nije nemoguće, pa ni to da on iz Tuzle rasadom snabdijeva uzgajivače

TURIZAM

Strani mediji: Zimska bajka; Bosna i Hercegovina perfekta skijaška destinacija

Bosna i Hercegovina sve češće je u preporukama svjetskih medija kao poželjna turistička destinacija. Posjeta našoj zemlji preporučuje se i tokom zime. Uvid u pisanje britanskog Evening Standarda i hrvatskog