Iz Švedske u Bosnu: Šerif Gradašević u rodnoj Janji proizvodi jarbole za zastave

Iz Švedske u Bosnu: Šerif Gradašević u rodnoj Janji proizvodi jarbole za zastave

Nezadovoljan hladnom Švedskom i vođen velikom željom za povratkom u svoju Janju, Šerif Gradašević je odlučio pokrenuti neobičan, ali uspješan biznis pravljenja jarbola sa kojih se sada vihore zastave brojnih velikih firmi i državnih institucija u regiji.

-Jednostavno, imaš unutarnju prazninu. Koju ne možeš popuniti ni dobrom ekonomskom situacijom ni bilo čim. To su stvari koje je malo i teško objasniti, ali većina naših ljudi tamo to osjeća – govori ovaj povratnik o motivima povratka u domovinu i rodni kraj.

Iz Janje je prognan tokom rata. Živio je u Srebreniku i Lukavcu. Nakon odslužene vojske, bez posla, odlučio je napustiti Bosnu i Hercegovinu. Prvo je kratko bio u Njemačkoj, potom je otišao u Švedsku.

-U Švedskoj sam se skrasio to neko određeno vrijeme.. I nakon šest godina odlučio sam da se vratim u svoju Janju, priča Šerif za emisiju Hoću Kući regionalne televizije AJB.

-Prilikom tih radova u Švedskoj došao sam do ove tehnologije proizvodnje jarbola za zastave – koju smo kupili i odlučili da prebacimo u Janju. Nekad, od 2009. godine smo napravili prvi jarbol.

-Devedeset posto dijelova koje koristimo za jarbole mi proizvodimo sami, ovdje.

-Najveća prednost ovih jarbola je što su dugovječni – ističe Šerif. Garancija im je deset godina. Dobro podnosi vremenske uticaje, nema hrđanja. Sistem sa unutarnjim konopom, koji je isto od poliesterskih vlakana, nema cvrčanja, klepanja, škripe.. A samo rotiranje od 360 stepeni omogućava da je zastava uvijek na najmanjem otporu vjetru, tako da produžava i vijek zastave – objašnjava.

Gradašević kazuje da je njihova firma u posljednje vrijeme pokrenula i proizvodnju stubova za rasvjetu – od istog materijala i sa istim načinom montaže.

Gradašević živi u Janji sa svojom porodicom i, kako kaže, zadovoljan je životom.

Previous Život na Bjelašnici 1994. (Video)
Next Presuda za genocid! Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Brčanski Bimal drastično povećao prihode: U Tursku izvezao preko 100 miliona maraka!

Poslovni prihodi kompanije Bimal iz Brčkog povećani su lani za čak 12 miliona maraka, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja ove firme. Prihodi su lani iznosili 193,4 miliona

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina počela izvoziti konje u EU

  Nakon što je posljednjom izmjenom Regulative EU broj 2018/659 Bosna i Hercegovina uvrštena u spisak trećih zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u zemlje

Ekonomija/Biznis

“KRIVAJA” – TVORNICA MONTAŽNIH KUĆA DOO ZAVIDOVIĆI: Zahvaljujući kvalitetu uspješno posluju na tržištu zapadne Evrope i Skandinavije

Generalni direktor Krivaja – Tvornice montažnih kuća iz Zavidovića Ismet Mujanović u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o poslovanju u tekućoj godini, o problemima sa kojima se Tvornica