Iza kompanije iz Lukavca je najuspješnija godina do sada: Planiraju i nove investicije i zapošljavanja

Iza kompanije iz Lukavca je najuspješnija godina do sada: Planiraju i nove investicije i zapošljavanja

Kompanija iz Lukavca dvaput je poslovanje pokretala od nule a zahvaljujući kvalitetu na kojem insistira izrasla je iz male radnje za proizvodnju ormara za struju u firmu koja u vlastitom pogonu na 15.000 kvadratnih metara pravi proizvode za BiH i Evropu. Iza sebe ima najuspješniju godinu od osnivanja a nova ulaganja i zapošljavanja najavljuje i za naredni period.

Kompanija Lović&Co sa sjedištem u Lukavcu bavi se proizvodnjom, prodajom i montažom građevinske limarije i metalne galanterije u Bosni i Hercegovini i širom Evrope.

Posluje u proizvodnom pogonu smještenom na 15.000 m2 koji obuhvata nekoliko proizvodnih objekata koji su opremljeni savremenom tehnologijom i mašinama, što uz kvalitetnu i iskusnu radnu snagu omogućuje ovoj kompaniji da odgovori na sve zahtjeve tržišta.

Kompanija koja ima preko 70 uposlenika iza sebe ima najuspješniju godinu od osnivanja.

– S ponosom mogu reći da je 2021. godina definitivno najuspješnija za nas. Sve naše postavljene ciljeve na početku 2021. godine smo ostvarili, te je 2021. po svim segmentima poslovanja, najsupješnija godina u historiji kompanije Lović – kazao je za BiznisInfo Edis Lović, generalni direktor kompanije.

U toku prošle godine kompanija je zaposlila oko 20 novih ljudi i u proizvodnom pogonu, a dobili su „pojačanje“ i u administraciji. Izvršili su kupovinu i narudžbu jedne nove mašine, koja je do sada najveća investicija kompanije u pojedinačnoj opremi. U pitanju je mašina TwinMatic, Švicarskog proizvođača Jorns. Vrijednost mašine je preko 350.000 eura, te će kao takva biti jedna od najmodernijih limarskih mašina na ovim prostorima.

Nastavak ulaganja i zapošljavanja planiraju i u narednom periodu.

– Već na proljeće nam dolaze tri nove mašine uz pomoć kojih ćemo poboljšati kvalitet naših proizvoda, a također nadamo se da ćemo pronaći i kvalitetnu radnu snagu na koju ćemo se moći osloniti. Sigurno da će ove godine biti i novih zaposlenja, jer već sad u planu imamo proširenje mreže proizvoda, te proširenje proizvodnog pogona – kazao nam je Lović.

Od početka 2018. godine proizvode kompanije Lović&Co moguće je pronaći i na tržištu Hrvatske, Crne Gore, Holandije i Njemačke. Za ovu firmu iz Lukavca, ključ uspjeha na stranom tržištu je kvalitet.

– U Bosni i Hercegovini je naša kompanija postala prepoznatljiva po kvalitetu svojih proizvoda, a sigurno da su i naši partneri koji se nalaze van granica BiH to prepoznali. Već više od 6 godina imamo odličnu saradnju s našim partnerima iz Holandije, a zadnjih par godina naši proizvodi i poluproizvodi se nalaze na tržištu Njemačke, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Belgije itd – kazao nam je Lović.

Inače, ova firma otvorena je kao mala radnja za proizvodnju ormara za struju. Danas posluje sa preko 300 građevinskih i drugih firmi širom Bosne i Hercegovine i regije a kažu kako put do uspjeha nije bio lagan.

– Ni jedan put do uspjeha nije lagan, pa tako nije ni naš. Godinama unazad smo učili na greškama, poboljšavali odnose s našim kupcima i klijentima, radili na poboljšanju  kvaliteta naših proizvoda, tako da nastavljamo dalje da gradimo i razvijamo budućnost naše kompanije u pozitivnom smjeru – priča Lović za BiznisInfo.

Interesantno je da je kompanija počela s radom još 1976. godine te da je 1997. krenula ponovo od nule. Odluka u to vrijeme nije bila laka, ali se trud isplatio.

– Bilo je teško u to vrijeme i odlučiti se na jedan takav korak, ali smo bili hrabri i vjerovali smo u svoj cilj. Tada, 1997. godine smo iz Bosanske Dubice pokupili naših par mašina koje su ostale iz vremena prije rata, koje su nam tad bile na raspolaganju, te skoro pa od nule u Lukavcu započeli sve iz početka. U stotinjak kvadrata gdje smo bili pod kirijom, počeli smo s proizvodnjom ormara za struju. Kroz nekih 4-5 godina smo kupili zemljište i napravili svoj prvi objekat u ovom regionu. Danas se na istoj lokaciji nalazi nekoliko proizvodnih objekata i sjedište naše kompanije – kaže Lović.

Poslovanje kompanije danas je „odvojeno“ u tri sektora. Prvi i onaj po čemu su najviše prepoznatljivi su svakako krovni limovi, i komplenta limarska galanterija. Proizvodnja i prodaja svih krovnih limova, odvodnih sistema i građevinske limarije je osnovna branša kompanije.

Drugi sektor je proizvodnja i prodaja svih vrsta metalnih ormara i metalne galanterije. Kao standardne proizvode, izdvajaju komplet metalni namještaj, te metalne ormare za hidrantsku mrežu, struju,  grijanje, metalne police, razne manje PTT ormare itd. Većinu metalnih ormara kao i dosta drugih metalnih proizvoda rade “po narudžbi”.

Treći sektor a ništa manje bitan je montaža krovnih limova i građevinske limarije, širom Bosne i Hercegovine.

Tokom poslovanja kompanija Lović&Co ostvarila je saradnju s ProCredit bankom BiH koja joj je pružala podršku u razvoju poslovanja.

– Ovom prilikom bih da zahvalim ProCredit banci na podršci i saradnji proteklih nekoliko godina. Uz pomoć ProCredit banke, možemo pratiti sve trendove na tržištu, kako u opremi, tako i u izradi novih proizvoda. Takva smo branša, da je bez sigurnog i pouzdanog financijskog partnera, skoro pa nemoguće ulagati u proizvodnju i nove mašine. ProCredit banka je uz nas u mnogim situacijama kad nam treba bilo kakva podrška i pomoć, i sigurno da je ovaj naš uspješan put olakšan kad imamo jednu takvu banku kao partnera – kazao je Lović.

Kompanija Lović&Co jedna je od onih koji će predstavljati BiH na sajmu EXPO 2020 u Dubaiju.

– Kao šlag na tortu, na čitavu prošlu godinu, potvrda da idemo u Dubai je stigla u posljednjim danima 2021. godine. Sigurno da smo jako uzbuđeni i ponosni jer ćemo na najvećem svjetskom događaju prestavljati našu državu, Bosnu i Hercegovinu. Predstavljanje još nije počelo, ali pripreme za sam odlazak i predstavljanje su uveliko počeli. Imamo sreću što idemo tek krajem mjeseca marta, pa se imamo vremena spremiti. Kontakte još nismo nikakve ostvarili, bazirali smo se trenutno na pripremu promo materijala, ali u planu nam je prije samog odlaska i dogovoriti neke B2B sastanke. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo Vladi Kantona Sarajevo, što su prepoznali našu kompaniju i pružili nam priliku koju ćemo iskoristiti da u najboljem svjetlu predstavimo našu kompaniju, proizvode, te na taj način predstavimo ono najbolje što naša država posjeduje – ispričao nam je Lović, piše BiznisInfo.

Previous Maline evropske kvalitete “Herbos nature”
Next 'Buroj' poziva partnere za ulaganje u megaturističko naselje u Trnovu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Saudi Aramco ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco pretekao je američkog tehnološkog giganta Apple i ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu, prenosi AA. Saudi Aramco je postoa najvrijednija kompanija na svijetu zahvaljujući rastu

MADE IN BOSNIA-387

Otvorena nova fabrika za proizvodnju ALU i PVC stolarije

U naselju Here, između općina Sapna i Teočak, ovih je dana otvorena fabrika za proizvodnju ALU i PVC stolarije “Window 24”. Kako je rečeno, u ovoj fabrici će se proizvoditi

Ekonomija/Biznis

Autoindustrija: Do kraja godine početak gradnje još jednog proizvodnog objekta u Rajlovcu

I dok na jednom kraju naše općine traje uništavanje firme Zrak koja zbog dugogodišnjeg nemara vlasnika – Vlade Federacije BiH i potpunog ignorisanja od strane Kantona koji se ponaša kao