Izbori u Mostaru: Slaba izlaznost u Starom Gradu

Izbori u Mostaru: Slaba izlaznost u Starom Gradu

Nakon više od 12 godina danas se održavaju izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara

Na izbore za Gradsko vijeće Mostara do 11 sati na redovnim biralištima glasalo je 16.280 birača, odnosno 16,97 posto, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Gradske izborne komisije Mostara Hilmo Đidelija saopćio je podatke o izlaznosti do 12 sati. Podaci su izneseni prema izbornim jedinicama, a za kompletan grad će se naknadno ažurirati.

Odziv do 16:00 sati je 40,32 % – saopćava CIK.

Odziv možete preuzeti ovdje

Pravo glasa na mostarskim izborima ima 100.864 građana, koji nakon 12 godina biraju 35 vijećnika Gradskog vijeća.

-Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u šest izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika. To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt, od čega 22 političke stranke, četiri nezavisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista nezavisnih kandidata, odnosno ukupno 370 kandidata.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) za posmatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala je ukupno 361 posmatrača (pet posmatrača političkih subjekata za posmatranje GCB i CIK BiH; 302 posmatrača udruženja građana; 54 međunarodna posmatrača) a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Tako izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača, izvještavaju agencije.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Glasanje će trajati do 19 sati.

Previous Stogodišnjica Husinske bune: Položeni vijenci na spomenicima Husinskom rudaru
Next Ćatić nakon uspješnog povratka: Želim svima da se zahvalim na podršci

You might also like

NAŠI DANI

Jasminka Džumhur članica istražne komisije UN-a za Ukrajinu

Vijeće UN-a za ljudska prava izabralo je norveškog bivšeg sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava da predvodi tročlanu komisiju koja bi istražila eventualna kršenja ljudskih prava i zlostavljanja u

NAŠI DANI

Joe Biden: Potvrda presude Ratku Mladiću je historijska

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden poručio je da je potvrda doživotne zatvorske kazne osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću historijska i da šalje poruku da će počinioci stravičnih zločina

NAŠI DANI

VELIKA ANALIZA “NEW YORK TIMESA”: Kako je Vučić, uz pomoć kriminalnih bandi, Srbiju preoblikovao u autokratiju

Ugledni američki list New York Times objavio je tekst o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka s državnim rukovodstvom, što se dešava uporedo sa dolaskom na