Izbori u Mostaru: Slaba izlaznost u Starom Gradu

Izbori u Mostaru: Slaba izlaznost u Starom Gradu

Nakon više od 12 godina danas se održavaju izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara

Na izbore za Gradsko vijeće Mostara do 11 sati na redovnim biralištima glasalo je 16.280 birača, odnosno 16,97 posto, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Gradske izborne komisije Mostara Hilmo Đidelija saopćio je podatke o izlaznosti do 12 sati. Podaci su izneseni prema izbornim jedinicama, a za kompletan grad će se naknadno ažurirati.

Odziv do 16:00 sati je 40,32 % – saopćava CIK.

Odziv možete preuzeti ovdje

Pravo glasa na mostarskim izborima ima 100.864 građana, koji nakon 12 godina biraju 35 vijećnika Gradskog vijeća.

-Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u šest izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika. To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt, od čega 22 političke stranke, četiri nezavisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista nezavisnih kandidata, odnosno ukupno 370 kandidata.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) za posmatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala je ukupno 361 posmatrača (pet posmatrača političkih subjekata za posmatranje GCB i CIK BiH; 302 posmatrača udruženja građana; 54 međunarodna posmatrača) a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Tako izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača, izvještavaju agencije.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Glasanje će trajati do 19 sati.

Previous Stogodišnjica Husinske bune: Položeni vijenci na spomenicima Husinskom rudaru
Next Ćatić nakon uspješnog povratka: Želim svima da se zahvalim na podršci

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica pisala svjetskim zvaničnicima povodom godišnjice početka opsade Sarajeva: ‘Trideset godina nakon toga, građani Bosne i Hercegovine ponovo se suočavaju sa sigurnosnim i političkim prijetnjama’

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Dr Bisera Turković uputila je danas, povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva pismo svjetskim zvaničnicima, uključujući Antonio Gutteresa, generalnog sekretara

NAŠI DANI

Kesten iz Krajine u glavnom gradu: Jedinstveni izum – mobilna kesten pržionica u Starom Gradu

  Na poznatom starogradskom Trgu oslobođenja Alija Izetbegović građani mogu kupiti oguljeni pečeni kesten iz unikatne mobilne pržionice kestena, koju je osmislio i napravio Bišćanin Husein Kićanović. Jesen je teško zamisliti

NAŠI DANI

Damir Džumhur: Neću dozvoliti uvrede na račun države iz koje dolazim

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur obratio se javnosti u BiH povodom incidenta koji se dogodio u toku njegovog meča protiv Izraelca Dudija Sele, u prvom kolu teniskog turnira na Olimpijadi u