Izetbegović: “BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”

Izetbegović: “BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je nakon današnje sjednice Kolegija te stranke da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u Bosni i Hercegovini sa predsjednicima Republike Turske i Republike Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

– Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda – izjavio je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da bi se ta trilaterala trebala uskoro desiti, te da će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Predsjedništvo BiH.

Govoreći o najavljenom nastavku razgovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, predsjednik SDA je kazao da su šanse za postizanje dogovora jako male.

– U puno boljim atmosferama, kada smo bili relaksirani prije 15 ili sedam godina, nismo uspijevali. Sada u ovom jednom upalnom stanju ne vjerujem da to možemo postići, ali mi nećemo odbiti prijatelje iz međunarodne zajednice. Ako predstavnici State Departmenta i Evropske komisije traže od nas da sjednemo i da se razgovaramo, mi ćemo to u najboljoj namjeri i uraditi – izjavio je Izetbegović.

Ponovio je da stavovi SDA po pitanju izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva nisu promijenjeni, naglasivši potrebu postizanja izmjena koje bi omogućile uklanjanje blokada u FBiH, što bi vlast tog entiteta učinilo funkcionalnom, prenosi Faktor.

“Izetbegović jedini protiv”

Član državnog Predsjedništva M. Dodik odgovarajući na pitanja u vezi polemike zašto su baš on, Dragan Čović i Bakir Izetbegović “predstavnici naroda” na tim sastancima, kazao je kako oni čine većinu u vlasti u Bosni i Hercegovini.

A zašto se još nisu sastali, Dodik kaže kako misli da postoji bojazan od toga šta će Amerikanci reći.

“Zahvalan sam Erdoganu, Vučiću i Milanoviću. Znam da Čović prihvata, jedini koji je odbio dogovor u tom formatu je Bakir Izetbegović. Kako će reagovati ne želim da špekulišem, ali spreman sam za razgovor u bilo kojem formatu. Ja se za razliku od njih ne bojim da sjednem s Erdoganom ni s Amerikancima, ali pošto su mi uveli sankcije, ne znam kako će se oni sastajati sa mnom”, rekao je Dodik, izvještava N1.

Naglasio je kako je ovo politički dijalog, a da je uvijek protiv miješanja stranaca u donošenje odluka u BiH.

Naveo je i to kako je pokuša ranije biti inicijator ovih sastanaka, ali su to “zloupotrijebili”.

“Spreman sam otići na razgovor bez obzira ko ga zakazao”, rekao je Dodik i poručio da sa “Schmidtom neće razgovarati”.

Previous Sarajevska kompanija dobila posao nabavke i ugradnje senzora za mjerenje kvaliteta morske vode
Next Samantha Power u Sarajevu: SAD će djelovati protiv onih koji dovode do podjela u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Fudbaleri Bosne i Hercegovine u prijateljskom meču pobijedili Luksemburg 1:0

Fudbaleri reprezentacije Bosne i Hercegovine večeras su u prijateljskoj utakmici na stadionu “Bilino Polje” u Zenici pobijedili Luksemburg rezultatom 1:0, javlja AA. Bh. selekcija je imala nekoliko dobrih prilika u

NAŠI DANI

Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Dvojica mladića iz Kaknja na širem lokalitetu izletišta Ponijeri koje je od Kaknja udaljeno 18 kilometra pronašli su skupocjene bijele tartufe i to oko 850 grama, a čija cijena dostiže

NAŠI DANI

Već na proljeće moguć početak gradnje prve dionice magistralne ceste Tuzla – Sarajevo

Vlada Tuzlanskog kantona i JP Ceste Federacije BiH predstavili su danas u Tuzli projekat izgradnje magistralne ceste M-18 Šićki Brod – Sarajevo, dionica Šićki Brod – Đurđevik, javlja rtvtk. Vlada