Izetbegović: “BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”

Izetbegović: “BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je nakon današnje sjednice Kolegija te stranke da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u Bosni i Hercegovini sa predsjednicima Republike Turske i Republike Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

– Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda – izjavio je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da bi se ta trilaterala trebala uskoro desiti, te da će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Predsjedništvo BiH.

Govoreći o najavljenom nastavku razgovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, predsjednik SDA je kazao da su šanse za postizanje dogovora jako male.

– U puno boljim atmosferama, kada smo bili relaksirani prije 15 ili sedam godina, nismo uspijevali. Sada u ovom jednom upalnom stanju ne vjerujem da to možemo postići, ali mi nećemo odbiti prijatelje iz međunarodne zajednice. Ako predstavnici State Departmenta i Evropske komisije traže od nas da sjednemo i da se razgovaramo, mi ćemo to u najboljoj namjeri i uraditi – izjavio je Izetbegović.

Ponovio je da stavovi SDA po pitanju izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva nisu promijenjeni, naglasivši potrebu postizanja izmjena koje bi omogućile uklanjanje blokada u FBiH, što bi vlast tog entiteta učinilo funkcionalnom, prenosi Faktor.

“Izetbegović jedini protiv”

Član državnog Predsjedništva M. Dodik odgovarajući na pitanja u vezi polemike zašto su baš on, Dragan Čović i Bakir Izetbegović “predstavnici naroda” na tim sastancima, kazao je kako oni čine većinu u vlasti u Bosni i Hercegovini.

A zašto se još nisu sastali, Dodik kaže kako misli da postoji bojazan od toga šta će Amerikanci reći.

“Zahvalan sam Erdoganu, Vučiću i Milanoviću. Znam da Čović prihvata, jedini koji je odbio dogovor u tom formatu je Bakir Izetbegović. Kako će reagovati ne želim da špekulišem, ali spreman sam za razgovor u bilo kojem formatu. Ja se za razliku od njih ne bojim da sjednem s Erdoganom ni s Amerikancima, ali pošto su mi uveli sankcije, ne znam kako će se oni sastajati sa mnom”, rekao je Dodik, izvještava N1.

Naglasio je kako je ovo politički dijalog, a da je uvijek protiv miješanja stranaca u donošenje odluka u BiH.

Naveo je i to kako je pokuša ranije biti inicijator ovih sastanaka, ali su to “zloupotrijebili”.

“Spreman sam otići na razgovor bez obzira ko ga zakazao”, rekao je Dodik i poručio da sa “Schmidtom neće razgovarati”.

Previous Sarajevska kompanija dobila posao nabavke i ugradnje senzora za mjerenje kvaliteta morske vode
Next Samantha Power u Sarajevu: SAD će djelovati protiv onih koji dovode do podjela u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Kozarac – završeno uređenje u sklopu Memorijalnog centra Kamičani

U sastavu Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu završeno je uređenje i asfaltiranje parkirališta i šetališta od magistralnog puta ka Staroj cesti. Također, završeni su radovi na ograđivanju parcele Memorijalnog centra

NAŠI DANI

Dodikov atentat na Ferhadiju

  Noćas je pucano na Ferhat-pašinu džamiju u Banjaluci. To jeste varvarski čin, kako policja navodi, pojedinaca u alkoholisanom stanju. Ali, to je najmanje varvarski čin nekoga koga je alkohol

NAŠI DANI

Pettigrew: Handkea sudski procesuirati zbog negiranja genocida

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew reagirao je na današnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost piscu Peteru Handkeu, kazavši da ovim Švedska