Izetbegović i Čanak upoznaju  srbijanskog predsjednika sa geografijom: Ovo je Bosna i Hercegovina. Ne postoje ‘srpske zemlje’

Izetbegović i Čanak upoznaju srbijanskog predsjednika sa geografijom: Ovo je Bosna i Hercegovina. Ne postoje ‘srpske zemlje’

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da ta stranka sa “osudom i velikom zabrinutošću” posmatra najnovije istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a u vezi sa događajima u Bosni i Hercegovini.

“Tvrdnjom da je referendum pokazao volju građana i da ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru, Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim dijelovima našeg društva”, ocijenio je Čanak u pisanoj izjavi – prenosi Autonomija.

On je poručio Nikoliću da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima organizovanih na dijelu državne teritorije, onda LSV predlaže da slična praksa bude uvedena i u Srbiji.

“Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od prije dve godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad”, kazao je Čanak.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko se takva praksa primjenjuje i hvali u susjednoj državi, LSV predlaže da ona bude uvedena i u Srbiji.

“Vjerujemo da će Tomislav Nikolić s radošću dočekati naš prijedlog”, rekao je Čanak.

On je dodao da LSV oštro osuđuje “ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića”, zbog toga što je susjedne i suverene države nazvao “srpskim zemljama”.

“Naši susjedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o srpskim zemljama je bila dio ratne politike koju je Nikolić podržavao, u kojoj je učestvovao i koju ovakvim svojim izjavama ponovo priziva”, poručio je Čanak.

On je rekao da je “zabrinutost i dizanje glasa protiv”, najmanje što se može učiniti u ovakvoj situaciji.

Nikoliću je odgovorio i Bakir Izetbegović: On je Srbijanac, ovo je Bosna i Hercegovina

U vezi sa izjavom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je kazao kako Izetbegović treba objasniti šta misli pod tim kada je Dodiku, kako je rekao, predvidio sudbinu libijskog lidera Muammara Gaddafija, predsjedavajući bh. Predsjedništva je rekao kako lideri država jedni drugima ne bi trebali postavljati pitanja.

„Kada bih ja sada počeo da pitam Nikolića šta je kada kazao u posljednjih 20-25 godina bio bi to dug spisak upita na koje bi on trebao da odgovara. Ne trebamo mi lideri država jedni drugima postavljati pitanja. Ne znam šta se on brine za Dodika. On je Srbijanac, ovo je Bosna i Hercegovina, a Dodik se itekako zna dobro braniti sam“- poručio je Izetbegović danas.

Dodao je kako možda nije najbolje poređenje kada je Gaddafi u pitanju, ali se političarima dese takve izjave.

(MiruhBosne/agencije)

Previous Zvaničnici nakon otvaranja tunela 'Karaula': Namjera u narednih pet do šest godina završiti autoput te izgraditi brze ceste do Tuzle, Bihaća i Goražda
Next Bosanska djeca se vraćaju kući: Nakon Milićevića u reprezentaciji debituje Jajalo

You might also like

NAŠI DANI

Dvije sedmice za registraciju birača iz inostranstva, posebno važna Srebrenica

Ako građani Bosne i Hercegovine iz inostranstva žele ostvariti svoje biračko pravo i glasati i na predstojećim lokalnim izborima, obavezni su podnijeti prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine najkasnije

NAŠI DANI

Bosanci dnevno ispuše tri miliona KM, a ispiju skoro pola mil. KM (uvoznih) alkoholnih pića

  Građani Bosne i Hercegovine su, za samo deset mjeseci prošle godine, popili alkoholnih pića iz uvoza ukupne vrijednosti 132 miliona maraka, piše portal ‘EuroBlic’. Iako je vrijednost uvezenih žestokih pića,

NAŠI DANI

Koliko god bila velika i jaka Rusija, veća je naša ljubav i jača spremnost da branimo Bosnu i Hercegovinu

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović i predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić održali su danas press konferenciju ispred Ambasade Rusije u Sarajevu.  Povod konferencije je, kako