Izetbegović: Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju

Izetbegović: Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u petak u Mostaru kako su događanja i reakcije oko njegove nedavne izjave o Kosovu očigledno pokušaj da se ušutka bh. patriotska strana, ocijenivši kako nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, već je prijetnja da ćete je rasturiti.

On je u izjavi za novinare, uoči svečane akademije u povodu 25. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH, kazao kako je ta izjava “na oko bespotrebna i besmislena”, te da samo u politici ništa nije besmisleno i sve ima svoj smisao.

– Ona je očigledno dimna zavjesa za nešto. Šta? Možemo nagađati. Je li to presuda Mladiću, NATO, ili nešto drugo, ne znam i ne bih nagađao. Ne bih da nagađam zašto su ovakvu galamu digli u Srbiji. Predsjednik Vučić i njihov nacionalni savjet su spustili loptu i to je dobro i to će omogućiti jednu normalnu posjetu Predsjedništva BiH za par dana Beogradu – kazao je Izetbegović.

Dodao je kako je u Bosni i Hercegovini to pokušaj da se ušutka bh. patriotska strana. Da se legaliziraju teme o paradržavama, cijepanju BiH, referendumima, da se nagrađuju i dočekuju ratni zločinci i slično, a da bh. strana šuti ili mlako odgovara.

– Na bezobrazne, tvrde, opasne izjave, pokušaje i planove da mi ili ne odgovaramo ili odgovaramo mlako. Da se time stvori prostor za eventualno neke buduće referendume. Na tvrde poruke koje idu u smislu podjele može se imati samo tvrd odgovor. Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju. Ne može se moj odgovor tretirati kao prijetnja, prijete oni koji govore o referendumima, nagrađuju Krajišnike, Karadžiće i po ratnim zločincima nazivaju škole – naglasio je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju izjava čelnika SBB-a Fahrudina Radončića da SAD i HDZ-a BiH do kraja prosinca nađu novog koalicijskog partnera i je li to moguće, Izetbegović smatra kako to nije moguće i da ministri iz SBB-a neće izaći iz vladajuće koalicije.

– Prije tih ministara trebalo bi da izađu svi članovi SBB-a iz upravnih odbora, agencija i ostalih institucija gdje je SBB smjestio skoro hiljadu ljudi. Tako da, ako hoće da izađu iz koalicije, neka krenu od dna prema vrhu, a ne od vrha prema dnu. Mislim da neće napustiti koaliciju jer je  SBB-u potrebno tih hiljadu pozicija i da ih neće napustiti – ustvrdio je Izetbegović.

Što se tiče SDA-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH ističe kako ta stranka ne može mimo Ustava FBiH i popisa iz 1991. godine kreirati nikakva rješenja.

–  Brojke su jasne, kao i obveze koje proizlaze iz ustava, tako da je to jedan minimalistički prijedlog, odnosno onakav kakav jedino može i biti s obzirom na sadašnji ustav – kazao je Izetbegović, naglasivši pritom kako se nada da postoji dovoljno zrelosti da se dobije parlamentarna podrška za taj prijedlog.

Upitan kako bi se kriza vlasti mogla odraziti na odnose SDA i HDZ BiH na županijskoj razini, Izetbegović smatra kako se i HDZ BiH također nalazi na  jednoj raskrsnici.

– Ova mantra o ugroženosti Hrvata naravno da se ne može primiti u narodu, jer Hrvati sasvim dobro žive u ovoj zemlji. Postoje neke frustracije u vezi s izborom njihovih predstavnika, ali svi mi imamo takve frustracije. Svi bi imali nešto prigovarati ovoj zemlji, ali to treba kroz postupan proces mijenjati i popravljati – naglasio je bošnjački član Predsjedništva BiH, dodajući kako priča o tome da se Hrvati građani drugog reda ni u kojem pogledu ne stoji te da brojke, naprotiv, dokazuju suprotno.

Naglasio je kako u preko stotinu institucija na razini BiH više pozicija zauzimaju hrvatski kadrovi nego bošnjački.

– Mi smo to zatekli kada smo došli prije tri godine i nismo uspjeli u velikoj mjeri to da popravimo. Dakle, nema govora o tome da su Hrvati jedan narod koji ima neku drugorazrednu poziciju – kazao je Izetbegović spomenuvši u tom kontekstu sektore obrane, financija i pravde, čije čelne pozicije zauzimaju upravo Hrvati.

– Sasvim sigurno ne stoji ta priča i ne bih rekao da narod mogu pokrenuti u nekom lošem smislu, u neku avanturu. Političari uvijek imaju svoje priče, ambicije, svoja htijenja i onda se to koristi za izbore koje dolaze. Tako da mislim da hrvatski korpus neće krenuti u nešto što je problematično u odnosu na BiH i da ćemo uspjeti usvojiti proračune, rebalanse proračuna, i važne zakone koji će omogućiti da se ova zemlja gradi, reformira itd. – zaključio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Previous Mali Stevan iz Vojvodine: Ja sam Bosanac! (VIDEO)
Next Rukopisna zbirka GHB naše je pamćenje u posljednjih 500 godina

You might also like

NAŠI DANI

Željko Komšić će se ponovo kandidovati za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić potvrdio je da će se ponovo kandidovati za funkciju koju trenutno obavlja. Komšić je time najavio borbu za svoj četvrti

NAŠI DANI

Dačić se hvali kako je Beograd ugošćavao talibane – tri puta

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su talibani prije nekoliko godina direktno sa fronta dolazili u Beograd na pregovore sa tadašnjim vlastima Afganistana, i da su ti pregovori

NAŠI DANI

Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada: Ruže u Drini u znak sjećanja na ubijene

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. U znak sjećanja na 3.000 žrtava, u Drinu je bačeno 3.000 ruža, a