Izetbegović se sastao s Erdoganom u Istanbulu

Izetbegović se sastao s Erdoganom u Istanbulu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sastao se danas u Istanbulu sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, javlja AA.

Susret Erdogan – Izetbegović održan je u palati Vahdettin, u distriktu Cengelkoy.

Nakon što je fotoreporterima dozvoljeno da zabilježe početak sastanka, razgovor je nastavljen iza zatvorenih vrata.

Predsjednik Turske nedavno je boravio u Sarajevu. Sastao se tada i s članovima državnog Predsjedništva. Ipak, iako je Milorad Dodik tada prekinuo bojkot dolaska u Predsjedništvo te hvalio Erdogana, nastavio je poslije još jače s huškačkom retorikom i antidržavnim djelovanjem.

U Rimu na marginama Samita G20 razgovarali su ovih dana Biden i Erdogan, predsjednici SAD i Turske. Da li je tom prilikom spominjana naša zemlja nije poznato široj javnosti. Međutim, poznato je da su o Bosni i Hercegovini na istom samitu razgovarali ministri vanjskih poslova Turske i Rusije, Čavušoglu i Lavrov.

– Glavna tema razgovora bila je posvećena koordinaciji napora da se situacija na Balkanu stabilizira. Riječi je bilo o koordiniranju zajedničkih koraka kako bi se riješio problem u Bosni i Hercegovini uz korištenje multilateralnog formata – navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Turski uticaj na Balkanu i šire sigurno postoji, pa i u odnosu na Srbiju čiji je ministar odbrane nedavno boravio u Turskoj.

U našoj javnosti mnogi očekuju jači angažman Turske po pitanju zaštite integriteta i interesa Bosne i Hercegovine.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne odgovori međunarodna zajednica to može dovesti do poništavanja Sporazuma
Next Fudbal: Bosna i Sjedinjene Države odmjeriće snage u Los Angelesu

You might also like

NAŠI DANI

Fojnica: Reumal ponovo radi, na radost oko 400 radnika

Nakon što im je puna dva i po mjeseca, naredbom Federalnog kriznog štaba, rad bio zabranjen, fojničko lječilište Reumal, primilo je prve pacijente. Konačni početak rada, obradovao je blizu četiri

NAŠI DANI

Vitalij Kličko: “Njemačka izdaje svoje prijatelje!”

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je u intervjuu za list Bild optužio njemačku vladu za “izdaju prijatelja” zbog njenog odbijanja da isporuči oružje Ukrajini. SAD i Velika Britanija povlače dio osoblja

NAŠI DANI

Crnogorci se uspravljaju: U historiji svake generacije postoji dan odluke

Ispred Skupštine Crne Gore danas su se okupili građani koji su došli na protest zbog najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Građani pjevaju patriotske pjesme i poručuju “nije ovo Srbija”,