Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler

Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović se tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove i Ustav Karoline Edtstadler.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na aktuelne blokade i opstrukcije osiguravanja finansijskih sredstava neophodnih za organizaciju Općih izbora.

Izetbegović i Edtstadler su razmijenili mišljenja o mogućim rješenjima za postojeće blokade, te za ubrzanu provedbu ključnih reformi na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Edtstadler je istaknula punu podršku dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji.

Također je razgovarano o saradnji Bosne i Hercegovine i Austrije, naročito u oblasti ekonomije.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas u Rotterdamu tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) sa predsjednikom ove političke grupacije Donaldom Tuskom.

Na sastanku je razgovarano o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine i provedbi neophodnih reformi iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglašena je važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, što bi, kako je zaključeno, poslužilo kao veliki stimulans evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i eliminisanju prisutnih negativnih utjecaja.

Posebna pažnja posvećena je potrebi uklanjanja postojećih blokada u funkcionisanju institucija, te osiguravanju finansijskih sredstava za organizaciju i provedbu Općih izbora.

Također je razgovarano o agresiji Rusije na Ukrajinu i posljedicama te agresije na Evropsku uniju, zapadni Balkan, a naročito Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović se zahvalio Tusku na dosadašnjoj saradnji i podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine u svojstvu predsjednika najveće političke grupacije u Evropskoj uniji.

Previous Otvoreni Sarajevski dani poezije
Next Poraz HDZ-a: EPP odbio "legitimno predstavljanje"

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović primio najbolje bosanskohercegovačke studente (Video)

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je upriličio prijem za osam najboljih bosanskohercegovačkih studenata s univerziteta iz oba bosanskohercegovačka entiteta na kojem je naglasio da želi poslati

NAŠI DANI

Lijepa priča iz Travnika: Pozvani na obični sastanak i saznali da su primljeni u stalni radni odnos

  Kolektivu Bolnice Travnik, sa preko 400 zaposlenih, danas se pridružlo još 14 medicinskih radnika, koji su, kako rekoše, dobili najbolji novogodišnji poklon. Naime nakon višegodišnjeg angažmana, volontiranja i vrijednog

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica formiranja 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

U Brezi je obilježena 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na šehidskom