Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler

Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović se tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove i Ustav Karoline Edtstadler.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na aktuelne blokade i opstrukcije osiguravanja finansijskih sredstava neophodnih za organizaciju Općih izbora.

Izetbegović i Edtstadler su razmijenili mišljenja o mogućim rješenjima za postojeće blokade, te za ubrzanu provedbu ključnih reformi na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Edtstadler je istaknula punu podršku dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji.

Također je razgovarano o saradnji Bosne i Hercegovine i Austrije, naročito u oblasti ekonomije.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas u Rotterdamu tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) sa predsjednikom ove političke grupacije Donaldom Tuskom.

Na sastanku je razgovarano o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine i provedbi neophodnih reformi iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglašena je važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, što bi, kako je zaključeno, poslužilo kao veliki stimulans evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i eliminisanju prisutnih negativnih utjecaja.

Posebna pažnja posvećena je potrebi uklanjanja postojećih blokada u funkcionisanju institucija, te osiguravanju finansijskih sredstava za organizaciju i provedbu Općih izbora.

Također je razgovarano o agresiji Rusije na Ukrajinu i posljedicama te agresije na Evropsku uniju, zapadni Balkan, a naročito Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović se zahvalio Tusku na dosadašnjoj saradnji i podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine u svojstvu predsjednika najveće političke grupacije u Evropskoj uniji.

Previous Otvoreni Sarajevski dani poezije
Next Poraz HDZ-a: EPP odbio "legitimno predstavljanje"

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

U haremu Alipašine džamije u  Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH. Mustafa Hajrulahović Talijan bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog

NAŠI DANI

Masakri u Gazi: Izrael bombardovao konvoj s ranjenicima na ulazu u bolnicu, građane koji su bježali prema jugu…

Izrael bombarduje konvoj ranjenih Palestinaca, ubijajući i ranjavajući desetine Izraelska vojska bombardovala je konvoj koji je prevozio teško ranjene Palestince u Gazi, ubivši i povrijedivši mnoge, nekoliko sati nakon što

NAŠI DANI

Tuzla: Počela dvodnevna naučna manifestacija “Historijski pogledi”

  Posmatrajući sa historijskog aspekta, 2018. godina je značajna po obilježavanju nekoliko važnih godišnjica vezanih za događaje iz historije Bosne i Hercegovine. To je razlog zašto su baš ovu godinu