Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler

Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović se tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove i Ustav Karoline Edtstadler.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na aktuelne blokade i opstrukcije osiguravanja finansijskih sredstava neophodnih za organizaciju Općih izbora.

Izetbegović i Edtstadler su razmijenili mišljenja o mogućim rješenjima za postojeće blokade, te za ubrzanu provedbu ključnih reformi na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Edtstadler je istaknula punu podršku dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji.

Također je razgovarano o saradnji Bosne i Hercegovine i Austrije, naročito u oblasti ekonomije.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas u Rotterdamu tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) sa predsjednikom ove političke grupacije Donaldom Tuskom.

Na sastanku je razgovarano o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine i provedbi neophodnih reformi iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglašena je važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, što bi, kako je zaključeno, poslužilo kao veliki stimulans evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i eliminisanju prisutnih negativnih utjecaja.

Posebna pažnja posvećena je potrebi uklanjanja postojećih blokada u funkcionisanju institucija, te osiguravanju finansijskih sredstava za organizaciju i provedbu Općih izbora.

Također je razgovarano o agresiji Rusije na Ukrajinu i posljedicama te agresije na Evropsku uniju, zapadni Balkan, a naročito Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović se zahvalio Tusku na dosadašnjoj saradnji i podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine u svojstvu predsjednika najveće političke grupacije u Evropskoj uniji.

Previous Otvoreni Sarajevski dani poezije
Next Poraz HDZ-a: EPP odbio "legitimno predstavljanje"

You might also like

NAŠI DANI

Lozančić se ogradio od Čovićeve politike: Niko normalan ne podržava Dodika

Niko Lozančić, nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH i bivši predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, na društvenim mrežama ogradio se od Dragana Čovića i politike HDZ-a BiH u podržavanju Milorada Dodika.

NAŠI DANI

Mostar: Djeca svečano obilježila Dan formiranja ARBiH (Foto)

  Osnovna škola „Zalik“, u saradnji sa UG „Zalik“ i Džematom „Zalik“, danas je svečano obilježila 15. april – Dan formiranja Armije RBiH. „Bilježeći značajne datume naše istorije, gradimo identitet

NAŠI DANI

Memorijalni centar na Žuči: Gradit će se spomenik, muzej, kino sala i trg

Najbolji idejni projekat Memorijalnog centra Žuč je djelo profesora Emira i Hamdije Salihovića. Oni su autori urbanističko-arhitektonsko-pejzažnog projekta a njihovo rješenje budućeg memorijalnog centra je odabrano kao najbolje, nakon provedene