Izetbegović u Mozartovom gradu podsjetio na slavu roda: Bošnjaci uvijek bili junaci, nikada nisu klečali pred drugima

Izetbegović u Mozartovom gradu podsjetio na slavu roda: Bošnjaci uvijek bili junaci, nikada nisu klečali pred drugima

U austrijskom gradu Salzburgu održana je treća po redu manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, koje organiziraju Centar za dijasporu „Mreža“ u saradnji sa bosanskohercegovačkim udruženjima i organizacijama u Austriji.

Specijalni gost manifestacije bio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je u svom obraćanju podsjetio na svoju apelaciju kojom je spašeno oko 700.000 državljanstava građana Bosne i Hercegovine u dijaspori.

– Nismo ipak mogli uraditi sve što je trebalo, a i vi ste bili prinuđeni da vodite računa o sebi. Međutim, ni mi, ni vi više nismo u takvom stanju. Nikada niste bili jači i možemo zajedno uraditi mnogo toga – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na zasluge predaka u Osmanskom i Austrougarskom carstvu, istaknuvši da su Bošnjaci uvijek bili junaci, te da nikada nisu klečali pred drugima.

– U jeku agresije, uvijek su nas hrabrili da ne odustajemo. Tako je bilo i tokom posljednjih pregovora – izjavio je Izetbegović.

Oni koji tvrde da Bosna i Hercegovina ne može funkcionirati, dodao je, nastoje to dokazati blokadama. U rješavanju tih blokada, smatra Izetbegović, dijaspora može imati ključnu ulogu.

– Vi možete prenijeti svoja znanja i iskustva koja ste stekli u Austriji. Postoje brojne mogućnosti za investiranje – poručio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je podsjetio na brojne reforme koje su provedene u protekle dvije decenije, te da su pozitivni trendovi primorali retrogradne snage u Bosni i Hercegovini da reaguju.

– Mi nismo došli da tražimo glasove za FBiH. Glasajte u entitetu RS. Tu se vodi odsutna bitka za Bosnu i Hercegovinu – kazao je Izetbegović.

Bosanskohercegovačke patriote, dodao je, moraju više poštovati jedni druge, te ne smiju postati spavači koji su nezainteresirani za okolnosti u kojima žive.

– Imamo, uprkos pandemiji, najbolje ekonomske parametre od rata do danas. To treba cijeniti – izjavio je Izetbegović.

Manifestaciji su također prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak i delegat Jasmin Čeljo, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i predsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević.

Previous Vogel: Odmah se mora odustati od izborne reforme u Bosni i Hercegovini
Next Ervin Zukanović: Bez patriotizma nema uspjeha

You might also like

NAŠI DANI

Goražde se oprašta od Zlatnog ljiljana Muriza Hadžiahmetovića

Stotine saboraca i sugrađana oprostilo se danas od Muriza Hadžiahmetovića, bivšeg pripadnika 1. drinske udarne i 801. lake brigade ARBiH, borca koji je za hrabrost iskazanu tokom najtežih godina odlikovan

NAŠI DANI

U Zenici obilježeno 827. godina od nastanka Povelje Kulina bana

Povelja govori o uređenoj državi koja je imala pisarsku radionicu, zvaničnu kancelariju vladara. Povelja govori i o bosanskom jeziku, jer je pisana na bosančici, i danas smo imali priliku da

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

  Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 22. godišnjice reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, javlja Anadolu Agency (AA). Delegaciju Općine Novo