Izetbegović za HRT: Među Bošnjacima nećete naći sagovornike za etničke regije u BiH

Izetbegović za HRT: Među Bošnjacima nećete naći sagovornike za etničke regije u BiH

HRT je u svom sinoćnjem Dnevniku ponovo aktuelizirao temu unutrašnjeg preustroja Bosne i Hercegovine, povezujući ovo pitanje čak i sa putem naše zemlje prema Evropskoj uniji.

– BiH ne može provesti unutrašnji preustroj. Političari većinskog bošnjačkog i srpskog naroda brane stečena prava. Najnezadovoljniji su Hrvati. Žele imati jednaka prava kao i druga dva naroda. Mnogi Hrvati tvrde da je to nemoguće bez trećeg entiteta. U proteklih 20 godina mnogi institucionalni pokušaji borbe za jednaka prava zaustavljeni su odlukama visokih predstavnika. Vremena se, međutim, mijenjaju. Treći entitet ili četiri federalne jedinice više nisu u medijima zabranjena tema. I hrvatski političari sve su glasniji, kroz Hrvatski narodni sabor, navodi se u prilogu HRT-a.

Pažljivim odabirom sagovornika u anketi, posredno se iz ovog priloga šalje poruka da je treći, hrvatski, entitet neminovnost.

Uz to, sagovornici u prilogu bili su i članovi Predsjedništva BiH. Dragan Čović je istakao kako je suština onoga što on traži kako osigurati prava druga dva naroda -koji su manje zastupljeni – u “federalnim jedinicama ili kako već budemo organizirani”. Mladen Ivanić, pak, dodao je kako je spreman “pomoći nekome da popravi svoj položaj, ako to ne znači da će moj biti lošiji”.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poslao je, međutim, nedvosmislenu poruku u vezi sa administrativnim preustrojem BiH, ističući kako nikakva regionalizacija države po etničkim principa ne dolazi u obzir.

-Neće biti uopšte sagovornika s naše strane da se ide na etitete ili regije, koji su bazirani na etnicitetu, kazao je Izetbegović za HRT.

(Faktor.ba)

Previous Ratni zločini u Rogatici: Edinu tjeraju da sama očisti ruševine kuće koje možda kriju tijela njenih roditelja
Next Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu

You might also like

NAŠI DANI

Sejdić odgovorio Ljubiću: Prestanite s obmanama

Povodom pisma koje je predsjednik GV HNS-a Božo Ljubić uputio predstavnicima međunarodne zajednice, u kojem tvrdi da je primarno provesti presudu Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, a ne niz

NAŠI DANI

USK: Na aferu ‘Diploma’ reagovalo Ministarstvo obrazovanja i MUP – od škole Multilingua izuzeta dokumentacija

  Damir Omerdić, ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona za N1 je kazao da je ministarstvo oformilo komisiju koja će se baviti aferom “Diploma” u tom kantonu, te da je MUP USK

BH RAZGLEDNICA

Kozarac, jedno od najvećih povratničkih mjesta u Bosni i Hercegovini: Izgradili ga još ljepšeg iz inata

Kozarac je jedno od najvećih povratničkih mjesta u Bosni i Hercegovini, a posebno u entitetu RS. Prije minulog rata u Bosni i Hercegovini Kozarac je brojao oko 25.000 stanovnika, a