Izetbegoviću plaketa za podršku šampionskom timu mladih robotičara

Izetbegoviću plaketa za podršku šampionskom timu mladih robotičara

Posljednjih dana domaću javnost zabavljala je izjava Bakira Izetbegovića na temu robotike.

Međutim, nije baš bez osnova ovaj političar govorio o robotici.

Podsjetićemo da je ranije ovog mjeseca upravo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću uručena plaketa Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) za izuzetan doprinos i podršku u radu i razvoju Centra. 

Anes Hadžiomerović, profesor matematike i informatike u ime CERIT-a je zahvalio predsjedniku Izetbegoviću za podršku timu mladih robotičara, koji je na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi 2021. godine osvojio prvo mjesto.  Srednjoškolci iz Druge mostarske gimnazije, Čapljine i Stoca, koji su činili bh. tim, trijumfovali u konkurenciji timova iz 177 zemalja. Hadžiomerović je naglasio da je tim mladih robotičara koji djeluje u okviru CERIT-a dobio pozivnicu i za Međunarodnu robotičku olimpijadu u Ženevi, koja se održava u oktobru ove godine.

Izetbegović je tokom razgovora naglasio da će se morati pronaći način institucionalne podrške mladim stručnjacima, što bi u konačnici trebalo da rezultira formiranjem domaćeg centra za robotiku i razvoj novih tehnologija – istaknuto je tom prilikom.

Centar za robotiku u Tuzli

DKR – Njemački centar za robotiku realizuje automatizaciju proizvodnje sa i bez robota, u svrhu povećanja tačnosti, efikasnosti i produktivnosti industrijskih procesa. Dodatno, DKR pruža konsultantske usluga regionalnim industrijskim kompanijama u procesu modernizacije proizvodnje, u skladu sa najnovijim trendovima.

May be an image of 4 people, people standing and indoor
Foto: DKR

2020. godine DKR je postao prvi i jedini akreditovani FANUC integrator u Bosni i Hercegovini i regionu, čime je dobio ovlaštenja da prodaje, servisira i pruža edukacije po FANUC programu, uz izdavanje važećeg FANUC-DKR certifikata.

Pored realizacije projekata automatizacije proizvodnje, pružaju mogućnosti educiranja (treniranje i re–treniranje) zaposlenika postojećih kompanija i kompanija u nastanku, srednjoškolaca, studenata i svakog individualca koji se želi usavršavati na polju automatike, robotike i CNC mašina.

Previous Odata počast Čedomiru Bati Domuzu i Smaji Somi
Next Održano XX Međunarodno takmičenje u ekstremnim skokovima u vodu "Skok u Kazan" na Neretvi

You might also like

Ekonomija/Biznis

FIPA I BIT ALIJANSA POTPISALI MEMORANDUM O SURADNJI

  Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i Udruženje Bit Alijansa za informacione tehnologije potpisali su Memorandum o suradnji s ciljem promoviranja sektora informacionih tehnologija Bosne i Hercegovine, njegovih

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nagrađeni inovator Osmanović prezentovao ekološke projekte

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković i pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode Goran Mišić primili su danas prof. dr. Zehrudina Osmanovića koji je za inovaciju

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Značajan napredak univerziteta iz Bosne i Hercegovine na listi Webometricsa

Najveća platforma koja se bavi rangiranjem institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta Webometrics objavila je rang listu univerziteta po citiranosti na Google Scholaru. U konkurenciju je ušlo oko 4.500 univerziteta