Izjave Adila Zulfikarpašića

O Bosni,historiji, vjeri,  toleranciji, suživotu…

O BOSANSKOJ HISTORIJI

”Kad uzmete srednjovjekovnu historiju Njemačke, Francuske ili Engleske, vidjećete da ona tone u legende, u priče, u mitove… U jednom momentu historija prestaje biti historija i postaje legenda.

Međutim, mi imamo svoje važne historijske dokumente iz tog vremena, prije svega zahvaljujući dubrovačkoj arhivi.

Osim toga mi imamo Povelju Kulina bana i cijelu korespondenciju na bosančici. Povelju Kulina bana danas može razumjeti i čitati svaki čovjek koji je završio osnovnu školu.” (Povratak u Bosnu, 1990.)

O BOSANSKOJ POSEBNOSTI

”Za nas je Bosna centar i cilj, naš ideal i naša nada – naša nedjeljiva domovina.” (Bosanski pogledi, 1962.)

”Bosna, dakle, ima stvarne i karakteristične uvjete koji je legitimiraju kao državu i snažnu posebnost. Ona je jedna od rijetkih zemalja koja u procesu svoga stvaranja u Srednjem vijeku ima svoju teritoriju, svoju vjeru – bogumilsku, koja potječe iz manihejsko-dualističkog korijena kao što kršćansko potječe iz židovskoga, i na tom teritoriju stvara državu.” (Okovana Bosna, 1994.)

O BOŠNJAŠTVU

”Bošnjaštvo je uvijek u sebi uključivalo stanovnike Bosne, a kroz čitavu historiju u Bosni je živjelo izmiješano stanovništvo: bogumili, katolici i pravoslavci. Zato bošnjaštvo muslimana u svojoj naravi ne može biti neprijateljsko prema drugima, poimenice Srbima i Hrvatima, slično kao što i islam vjeruje i propovijeda da su Mojsije i Isus Božiji poslanici kao i Muhammed i da su kršćani i Židovi sljedbenici Knjige i njihova braća.” (Iz jednog intervjua datog 1986.)

”Bošnjaci Muslimani su otporni i imuni na nacionalističke krajnosti u svojoj sredini i nadam se da će takav bošnjački nacionalizam i dalje imati najpogodniji utjecaj i jačati atmosferu zajedničkoga života, nacionalne snošljivosti i vjerske tolerancije u Bosni.”  (Ključnih pet, 1990.)

O ISLAMU U BOSNI

”U ovim bosanskim prostorima islam dobija nove dimenzije. To nije vjera ostataka turske okupacije, to više nije ‘bara ni rukavac koji će usahnuti’, to postaje vjera suverenog naroda, koji je starosjedilac u Bosni…” (Bosna i bošnjaštvo, 1990.)

O SEBI I SVOME KORIJENU

”Budući da sam ja imao osjećaj pripadnosti bošnjaštvu i muslimanima, nikad se nisam stidio što sam musliman, što sam Bošnjak, što sam plemić. Ja sam to shvaćao kao nešto što obavezuje: sve što sam naučio, naučio sam u tim sredinama.” (Politika u emigraciji, 1990.)

Citati iz knjige Šaćira Filandre i Enesa Karića: Bošnjačka ideja.

Biografija 

(bosnjackiinstitut.ba/miruhbosne)

Previous Kukeš, najsjeverniji albanski grad: Bosna i Hercegovina je mnogima druga domovina
Next Navijači kampuju u Zenici kako bi ujutro stigli kupiti ulaznice za utakmicu Bosna - Irska

You might also like

SEHARA

Tako je govorio Adil-beg Zulfikarpašić

Za nas je Bosna centar i cilj, naš ideal i naša nada – naša nedjeljiva domovina. (Bosanski pogledi, 1962.)   Bošnjaštvo je uvijek u sebi uključivalo stanovnike Bosne, a kroz

SEHARA

Der Asra – Kraj tanahna šadrvana

Veliki Heinrich Heine (1797. – 1856.), poklonio je Bosni i Hercegovini jednu od najljepših sevdalinki. Iako je mnogi pjevaju i slušaju, tek rijetki znaju ko ju je napisao! Pjesma je vjerovatno

SEHARA

BOSNA PONOSNA -Rejhan Demirdžić (Video)

Besjeda o Bosni, jednog od najboljih bosanskih glumaca, rahmetli Rejhana Demirdžića…