Izložba – Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH

Izložba – Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020,  Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kao partnerska institucija Univerziteta u Sarajevu dana 30. 10. 2020. godine upriličila je izložbu pod nazivom “Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH“.

Izložbu je u 11 sati otvorio dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020 na Univerzitetu u Sarajevu se realizira kao nastavak aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS):  Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services “ (Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga).

Na izložbi “Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH“ predstavljeni su najvrjedniji primjerci građe Specijalnih zbirki: rukopisi, stare i rijetke knjiga, građa iz kartografske i grafičke zbirke. Izložbu su pripremili voditelji zbirki Muamera Smajić, Teufik Osmanović i Stela Viteškić.

Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine 02. jula 2020. godine, odlukom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, proglašene su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 10.jpg

NUBBIH OBILJEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA I RADA

Akademijom, izložbom i projekcijom videozapisa Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obilježila je 75 godina postojanja i rada.

Pozdravnim obraćanjem, direktor NUBBiH Ismet Ovčina otvorio je Svečanu akademiju i poželio dobrodošlicu uvaženim gostima i govornicima: g. Amelu Suljoviću, Savjetniku Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Nj. E. Šefika Džaferovića, ujedno Generalnog pokrovitelja ove manifestacije, zatim Mr. Jasminu Brankoviću Pomoćniku ministra za nauku, u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Prof. Dr. Rifatu Škrijelju Rektoru Univerziteta u Sarajevu, Sanji Vlaisavljević Savjetnici Ministrice Civilnih poslova BiH, kao i ostalim prisutnim gostima.

Direktor Ovčina iskazao je ponos što je na čelu institucije koja obilježava tako značajan jubilej te je podsjetio na važnost i značaj ove kulturne institucije.

Ovo je izuzetno značajna svečanost i izuzetno smo zadovoljni da ćemo i u ovakvim uslovima imati obraćanje jednog broja uvaženih govornika. Ponosni smo što ćemo poslati poruku da NUBBiH kao jedan od simbola kulturnog nasljeđa ostvaruje svoju časnu misiju kulture, nauke i obrazovanja – kazao je Ovčina.

Podsjetio  je da je u augustu 1992. godine NUBBiH ostala bez skoro svega, ali ipak nije prekidala s radom. Osvrnuo se i na neriješen pravno-finansijski status, izrazivši nadu da će se u skoroj budućnosti to promijeniti. I, nije danas baš primjereno da lamentiramo, ali, ne možemo a da ne spomenemo da, iako je Vijećnica obnovljena prije šest godina, NUBBiH još uvijek nije niti jednu knjigu smjestila u svoj prijeratni dom. I premda u neadekvatnom prostoru, nastoji ostati aktivni sudionik i servis za ukupnu kulturnu i akademsku zajednicu u BiH. Nažalost, ni 25 godina nakon rata u BiH, pravno-finansijski status ove ustanove – jednog od simbola kulturnog identiteta u BiH, nije riješen. Apelujemo i nadamo se da će nadležni organi, u skladu sa kontinuitetom zakona i ulogom ove Biblioteke u društvu, konačno donijeti kvalitetno rješenje – naglasio je direktor NUBBiH.

Pomoćnica Ministrice Civilnih poslova BiH, Sanja Vlaisavljević kazala je kako NUB čuva neprocjenjivo naslijeđe naše zemlje i zaslužuje puno uvažavanje cijele bosanskohercegovačke društvene zajednice zbog svoje kulturne i prosvjetiteljske misije tokom proteklih 75 godina.

I pored svih pravnih i finansijskih problema koji opterećuju normalan rad ove važne kulturne ustanove, NUBBiH uspješno odgovara svojim temeljnim zadaćama, a podjednako predstavlja i BiH u različitim evropskim i svjetskim bibliotečno-informacijskim asocijacijama, sukladno s najvišim standardima u oblasti bibliotekarstva. Posebno želim naglasiti osobnu posvećenost djelatnika NUBBiH, bez obzira na uvijete koji nekada i nisu takvi kakve bi ovakve institucije morale imati, svojim radom i stručnim angažmanom sačuvaju međunarodno prepoznatljiv ugled i visoku razinu profesionalnosti – istakla je Vlaisavljević.

Pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije BiH Mr. Jasmin Branković rekao je da je praznik NUB-a BiH ujedno i praznik organizovane bibliotečke službe u našoj zemlji.

NUBBiH je krovna, matična biblioteka za ovu zemlju. Jedna od onih biblioteka koju formiraju države kao takve – vrijeme je da to razumiju i oni koji trenutno kreiraju odgovarajuće politike i kad je u pitanju NUBBiH i druge značajne krovne ustanove od kapitalnog značaja – mišljenja je Branković.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Prof. Dr. Rifat Škrijelj naglasio je da je NUBBiH jedna od značajnih institucija riznica i čuvar pisane građe nastale na tlu Bosne i Hercegovine, a također i ovog dijela Evrope i Balkana.

Institucija koja je opstala prkoseći svim nevoljama sačuvala je pisanu građu i ozbiljne dokaze o tradiciji stvaralaštva na prostoru BiH, Balkana i ovog dijela Evrope. NUBBiH je jedna od najznačajnijih institucija partnera UNSA koja je istovremeno i pridružena članica – kazao je rektor UNSA.

Generalni pokrovitelj Svečane akademije obilježavanja 75. godišnjice je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, čiji je savjetnik Amel Suljović istakao spremnost kabineta da odgovorno i pravovremeno podržava rad NUBBiH na domaćem i međunarodnom planu.

Značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke u bilo kojoj zemlji se ne treba objašnjavati. Kao čovjek koji je u uskoj vezi sa pisanim nasljeđem, možda mogu pravilnije da razumijem posljedice koje će zajednica zasigurno imati u konačnici zbog dugoročnog lošeg stanja u kojem se ova institucija nalazi. Nadam se će kolektiv NUBBiH-a osamdesetu godišnjicu dočekati sa održivim rješenjem za dugoročno i kvalitetno funkcionisanje ove temelje institucije kulture u BiH te da će nacionalno blago BiH pohranjeno u ovoj instituciji tome i doprinijeti, istakao je Suljović.

Virtuelnu čestitku uputili su i Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te Predsjednik CENL i izvršni direktor Britanske biblioteke Roly Keating.

Previous Tokić: U jeku ekonomske krize stranačke oligarhije su izdvojile stotine hiljada maraka za hiljade plakata
Next Obilježena godišnjica pogibije heroja Hajre Mešića (Video)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

27. Sarajevo Film Festival se otvara s dva bosanska filma

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma u petak, 13. augusta bit će otvoren 27. Sarajevo Film Festival: filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

‘Šute kao bogomili’ i djed koji ne laže

Naš književnik Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak u svom djelu ‘Narodno blago’ iz 1887. bilježi zanimljive narodne izreke i daje tumačenje istih… Laže, da je djed. (Ovu sam rečenicu najprvo čuo prošle

KULTURA I UMJETNOST

‘Deset u pola’ najgledaniji film u domaćim kinima

Rekord za ”Deset u pola” Danisa Tanovića u domaćim kinima: “Deset u pola” na prvom je mjestu po broju gledalaca u kinima u Bosni i Hercegovini ovaj vikend. U prva