Izložba “Svjedok” o genocidu u Srebrenici, autora Adisa Lukača, otvorena u Bursi

Izložba “Svjedok” o genocidu u Srebrenici, autora Adisa Lukača, otvorena u Bursi

U turskom gradu Bursi sinoć je otvorena izložba “Svjedok” o genocidu u Srebrenici, bosanskohercegovačkog umjetnika Adisa Lukača, javlja AA.

Izložba u Bursi, kulturnoj prijestolnici turskog svijeta, otvorena je u saradnji Međunarodne organizacije turkijske kulture (TURKSOY), Grada Bursa i Grada Sarajeva.

Radi se o postavci slika, crteža i skulptura (18 radova) koja se temelji na temi genocida u Srebrenici te se fokusira na motiv zbijega kao fragment i simbol užasa i traume koju je proizveo i koju još proizvodi eho tog tragičnog događaja.

Svečanosti otvorenja izložbe prisustvovali su generalni sekretar TURKSOY-a Sultan Raev, ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Adis Alagić, pomoćnica gradonačelnice Sarajeva Amina Deljković, zastupnik u turskom parlamentu iz grada Bursa i predsjednik Međuparlamentarne grupe prijateljstva Turkiye i BiH Refik Ozen, zamjenik gradonačelnika Burse i brojni gosti.

U uvodnom govoru Raev je izrazio želju da Bosna i Hercegovina unaprijedi odnose sa zemljama članicama TURKSOY-a u svim oblastima, ukazujući na to kako je danas otvorena izložba veoma važna.

“Smatram da se ljudska tragedija koja se dogodila u Srebrenici prije dvadeset sedam godina pred očima svijeta ne smije i ne treba zaboraviti. Izložba ‘Svjedok’, koja otkriva tu brutalnost odmah nakon Dana sjećanja 11. jula, nedvojbeno se prvi put nakon Bosne i Hercegovine održava u Turkiye, a ove godine posebno u Bursi. Iskreno zahvaljujem gospodinu Lukaču na ovoj posebnoj izložbi na temu Srebrenice”, poručio je Raev.

Ambasador Alagić također je otvorenje izložbe ocijenio kao vrlo značajan događaj.

“Moramo nastaviti pričati o tome šta se dogodilo u Srebrenici i prenositi budućim generacijama kako se ovakve nesreće više ne bi ponavljale”, zaključio je Alagić zahvalivši organizatorima izložbe na podršci i posjetiocima.

Izložba se može posjetiti u Umjetničkoj galeriji “Sefik Bursali” do 30. jula.

Previous Ramallah - Izraelski doseljenici ušli na palestinsku zemlju, postavljaju kolonijalno naselje
Next U punom je jeku berba i otkup šljive na Majevici

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Hadžihafizbegović: Meni na sedam dana Bosna nedostaje. Palestinci su nama svima održali lekciju.

O karijeri Emira Hadžihafizbegovića najbolje govore osvojene nagrade i broj projekata – u 38 godina snimio je više od 65 igranih filmova, 10 serija, glumio u više od 2500 pozorišnih

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na komandanta Senahida Bolića, heroja odbrane Olova (Video)

Na današnji dan, u petak, 21. januara 1994. sedmicu nakon teškog ranjavanja u bici za Olovo, u tuzlanskoj bolnici u 36. godini umro je Senahid Bolić Bolo, legenda odbrane Olova,

HISTORIJA

Bosansko posuđe ‘najvažnija umjetnička forma srednjovjekovne Bosne’

M. Wencel je svojim istraživanjima došla čak do zaključka “da najvažnija umjetnička forma srednjovjekovne Bosne u XIV I XV stoljeću nisu stećci. Glavna bosanska umjetnička forma bile su tucane, ornamentisane