Izložba u povodu Dana državnosti – “Arhitektura bosanske duhovnosti”, autora Senada Peze

Izložba u povodu Dana državnosti – “Arhitektura bosanske duhovnosti”, autora Senada Peze

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo upriličena je izložba pod nazivom “Arhitektura bosanske duhovnosti”, autora Senada Peze.

Izložbu čini postavka od 19 reljef radova, koji su dio šireg koncepta, a nastali su kao produkt četiri studije. Predstavljene su tehnike reljefa naše zemlje u materijalima: drvo, kamen, kombinacija metala sa drugim materijalima poput pijeska i sredstva za vezivo koje se može oblikovati.

Pezo svoje stvaralaštvo zasniva na vertikali historije tla Bosne i Hercegovine i preferira elemente koji povezuju različite vremenske periode u njenom kontinuitetu. U svom istraživanju traži odgovor na pitanje šta je Bosna i Hercegovina, kao teritorijalnu bogdu na geopoltičkoj karti Evrope i svijeta, sačuvalo od raspadanja u njenom milenijskom kontinuitetu postojanja.

Smatra da su teret opstojnosti Bosne iznijeli ljudi, oni koji su osjećali BiH kao svoju zemlju i koji su osjećali da joj pripadaju. U svojoj idejnoj identifikaciji su pronalazili stvari koje su mogli da nazovu svojim.

“Posebna studija je o elementima koji su od vremena srednjeg neolita u Bosni i Hercegovini, po vertikali, opstali do danas. Bazirao sam se na tim elementima, jer smatram da oni sasvim sigurno, ako nisu, mogu biti element bosanskohercegovačkog identitetskog koda. Ako u historijskom kontinuitetu jednog milenija opstaju jedni te isti elementi i ljudi ih prepoznaju i prihvate kao svoje, onda je to sasvim sigurno dokaz nekakvog identiteta”, kazao je Pezo.

Posebnu satisfakciju, rekao je, mu predstavlja zanimanje posjetitelja za to čiji smo potomci i što to ne zaboravljamo.

Izložba se može pogledati do 4. decembra 2020. godine, radnim danima u periodu od 10:00 do 16:00 sati.

Ulaz je Slobodan!

Previous Mostar: Stari most u bojama zastave Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti
Next Svečano otvoreno 17. izdanje manifestacije Dani Zaima Muzaferije u Visokom

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Akademiku Sidranu uručena Povelja ‘Muhamed Hevai Uskufi’ za životno djelo

Akademiku Abdulahu Sidranu večeras je Medžlis Islamske zajednice Tuzla dodijelio Povelju “Muhamed Hevai Uskufi” za životno djelo. Tim povodom pred velikim brojem uzvanika taj istaknuti književnik i akademik održao je

KULTURA I UMJETNOST

Mostarski murali među najljepšim na svijetu

Murali oslikani na fasadama mostarskih zgrada uvršteni su među najboljih 25 na svijetu u okviru globalne platforme “Street Art Cities”, koja je grad na Neretvi prepoznala kao “jedan od impresivnijih

KULTURA I UMJETNOST

13. Festival izvorne muzike: ‘Amerikanci se ponose kantri muzikom, Kalesija se treba ponositi izvornom’

  Izvorna muzika sjeveroistočne Bosne zauzima značajno mjesto u muzičkoj tradiciji u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tu se prije svega misli na regiju Srebrenice na sjeveroistoku, Derventu i Posavinu na