Izrael optužio španskog i belgijskog premijera da podržavaju terorizam

Izrael optužio španskog i belgijskog premijera da podržavaju terorizam

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen optužio je španskog premijera Pedra Sancheza i njegovog belgijskog kolegu Alexandera De Crooa da “podržavaju terorizam”, prenosi Anadolu.

Lideri Španije i Belgije su tokom posjete Izraelu, Palestini i Egiptu u više navrata pozivali na zaštitu civilnog stanovništva u Gazi i da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo.

Nakon konferencije za novinare na prelazu Rafah u Egiptu, na kojoj je španski premijer rekao da je Madrid otvoren da jednostrano prizna državu Palestinu, iako se to ne slaže s mišljenem Evropske unije, šef izraelske diplomatije je naredio pozivanje španskog i belgijskog ambasadora u Tel Avivu.

“Osuđujemo lažne tvrdnje premijera Španije i Belgije koji daju podršku terorizmu”, objavio je na društvenoj mreži X, braneći se da Izrael “postupa prema međunarodnom pravu”.

Dok je belgijski lider na konferenciji bio suzdržaniji, Sanchez je rekao da Izrael ne poštuje međunarodno pravo i optužio ga je za “neselektivno ubijanje hiljada djece” u Gazi.

Sanchez je također oštro osudio napad Hamasa 7. oktobra.

“Nasilje će samo dovesti do još nasilja. Moramo zamijeniti nasilje nadom i mirom. To sam rekao izraelskom predsjedniku i premijeru”, rekao je Sanchez na graničnom prelazu Rafah.

Govoreći o tome hoće li Belgija priznati Palestinu, De Croo je rekao da je prvi prioritet oslobađanje talaca koje drži Hamas i pomoć u ublažavanju humanitarne krize u Pojasu Gaze.

“Onda ćemo morati da sjednemo za stol i razgovaramo o toj temi“, rekao je De Croo.

Trenutno, devet od 27 država članica EU priznaje državu Palestinu. Švedska je 2014. godine postala prva članica EU-a koja je to učinila.

Barcelona prekinula odnose sa Izraelom

Previous Literarni natječaj “Bosna je ljubav/Bosna je ljubezen”: pobjednička pjesma “Hej, praviš, da ni Bosne?”
Next Palestina: Radost zbog povratka pritvorenih

You might also like

NAŠI DANI

IFIMES: Pod krinkom borbe protiv terorizma MUP RS-a realizira završnu fazu genocida u Bosni i Hercegovini

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, analizirao je posljednja hapšenja Bošnjaka u RS-u u okviru akcije “Ruben” te ih je okarakterizirao kao “politički motivirane”. U analizi

NAŠI DANI

Armenci položili oružje u Nagorno-Karabahu: Azerbejdžan želi iskoristiti povoljan trenutak i ostvariti konačnu pobjedu

Vlasti Nagorno-Karabaha pristale su da prekinu vatru, javljaju ruski i armenski mediji, pozivajući se na informativni centar Karabaha. Azerbejdžan, koji je jučer počeo granatiranje Karabaha u okviru “antiterorističke operacije”, potvrdio

NAŠI DANI

V. Kladuša: Laburisti formiraju koaliciju sa Narodom i pravdom

U Velikoj Kladuši je 14. januara trebala biti održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća, ali je ona prekinuta jer dnevni red nisu podržali Laburistička stranka Fikreta Abdića, DNZ-Krajiška stranka i Narod