JAJCE: Obilježavanje godišnjice formiranja 305./705. Slavne brdske brigade

JAJCE: Obilježavanje godišnjice formiranja 305./705. Slavne brdske brigade

Povodom obilježavanja 23. godišnjice od formiranja 305./705. Slavne brdske brigade, u nedjelju 29. novembra, održat će se svečana akademija.

Akademija će biti upriličena u velikoj sali Doma kulture Jajce sa početkom u 13 sati.

Jajačka 305. brigada formirana je 1.12.1992. godine, a njen prvi major bio je Halid Dedić. Komanda je bila smještena prvo u Travniku, potom u Bugojnu, Gornjem Vakufu pa Bilješevu. Jezgro 305. jajačke brigade formirano od boraca koji su bili već dobro prekaljeni u borbama za odbranu voljenog grada Jajca.

Jajačka brigada ponijela je naziv slavna 7. februara 1995. godine, što je bilo priznanje za nadljudske napore i rezultate postignute u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine. Borci 705. Slavne učestvovali su u oslobađanju velikog dijela bosanskohercegovačke teritorije – Gornji Vakuf, Kiseljak, Busovača,Visoko, Ilijaš, Kupres, Vlašić, Treskavica, Komarsko i Donjovakufsko ratište.

Najveći poduhvat jajačke Slavne brdske brigade bio je oslobađenje TV predajnika na Vlašiću u martu 1995 godine. U vrijeme izvođenja operacije visina snijega na Vlašiću bila je 1,3 metra, a na nekim dijelovima nanosi su bili veći od dva metra. Ovaj uspjeh su ostvarili uz nadljudske napore i bez ljudskih žrtava.

Svoj slavni put 305./705. Brigada završila je svečanom smotrom svih jedinica u Vincu, a povodom treće godišnjice formiranja. Tokom borbi u odbrani države od agresije svoje živote za Bosnu i Hercegovinu i za svoj grad dalo je 105 boraca. Svijetlim slovima ostali su upisani u historiju grada i brigade.

Organizacioni odbor poziva sve bivše pripadnike 305./705. Slavne brdske brigade , članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i sve druge građane Jajca i susjednih općina da svojim prisustvom odaju još jednom dužno poštovanje svima onima koji su na bilo koji način pomogli oslobodilačku borbu i 305./705. Slavnu brigadu.

https://www.youtube.com/watch?v=6wAeJfGlfeo

(Jajce Online/Jajce info/MIZ Jajce/mb)

 

Previous OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA
Next Čips iz Srebrenika na njemačkom tržištu

You might also like

NAŠI DANI

Politički stručnjak dr. Bassuener: Zaustaviti ovakvu promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini

Nedavno izlaganje smjernica nove vanjske politike državnog sekretara Blinkena je donijelo dah optimizma za mnoge zemlje, posebno tezom da zapad mora pokazati solidarnost i ujediniti se iza zajedničkih demokratskih ciljeva

NAŠI DANI

Humanitarna organizacija iz Austrije tražila procenat za izgradnju Centra za autizam u Tuzli

Humanitarna organizacija, koja je trebala pomoći u izgradnji Centra za autizam, umjesto ulaganja, tražila je i uzimala novac. Roditelji kažu kako je to uočeno revizijom koja je urađena nakon četiri

NAŠI DANI

Međunarodna zajednica prije šest godina otvorila put za referendum u RS (Video)

Svako ko danas u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica, posljednje postupke Milorada Dodika vezano za referendum najavljen za 25. septembar ocjenjuje kao jeftini politički igrokaz s namjerom