JAJCE: Obilježavanje godišnjice formiranja 305./705. Slavne brdske brigade

JAJCE: Obilježavanje godišnjice formiranja 305./705. Slavne brdske brigade

Povodom obilježavanja 23. godišnjice od formiranja 305./705. Slavne brdske brigade, u nedjelju 29. novembra, održat će se svečana akademija.

Akademija će biti upriličena u velikoj sali Doma kulture Jajce sa početkom u 13 sati.

Jajačka 305. brigada formirana je 1.12.1992. godine, a njen prvi major bio je Halid Dedić. Komanda je bila smještena prvo u Travniku, potom u Bugojnu, Gornjem Vakufu pa Bilješevu. Jezgro 305. jajačke brigade formirano od boraca koji su bili već dobro prekaljeni u borbama za odbranu voljenog grada Jajca.

Jajačka brigada ponijela je naziv slavna 7. februara 1995. godine, što je bilo priznanje za nadljudske napore i rezultate postignute u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine. Borci 705. Slavne učestvovali su u oslobađanju velikog dijela bosanskohercegovačke teritorije – Gornji Vakuf, Kiseljak, Busovača,Visoko, Ilijaš, Kupres, Vlašić, Treskavica, Komarsko i Donjovakufsko ratište.

Najveći poduhvat jajačke Slavne brdske brigade bio je oslobađenje TV predajnika na Vlašiću u martu 1995 godine. U vrijeme izvođenja operacije visina snijega na Vlašiću bila je 1,3 metra, a na nekim dijelovima nanosi su bili veći od dva metra. Ovaj uspjeh su ostvarili uz nadljudske napore i bez ljudskih žrtava.

Svoj slavni put 305./705. Brigada završila je svečanom smotrom svih jedinica u Vincu, a povodom treće godišnjice formiranja. Tokom borbi u odbrani države od agresije svoje živote za Bosnu i Hercegovinu i za svoj grad dalo je 105 boraca. Svijetlim slovima ostali su upisani u historiju grada i brigade.

Organizacioni odbor poziva sve bivše pripadnike 305./705. Slavne brdske brigade , članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i sve druge građane Jajca i susjednih općina da svojim prisustvom odaju još jednom dužno poštovanje svima onima koji su na bilo koji način pomogli oslobodilačku borbu i 305./705. Slavnu brigadu.

https://www.youtube.com/watch?v=6wAeJfGlfeo

(Jajce Online/Jajce info/MIZ Jajce/mb)

 

Previous OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA
Next Čips iz Srebrenika na njemačkom tržištu

You might also like

NAŠI DANI

Najveća greška Dejtona je instaliranje Republike Srpske

  Dejtonski mirovni sporazum je već na početku imao nedostatke zbog kojih je mogao biti osporen kao međunarodni ugovor, jer jedna od tri ugovorne strane nije imala aktivnu legitimaciju, a

NAŠI DANI

FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije zbog “spornog transparenta o Kosovu”

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog isticanja političkog transparenta o susjednoj nezavisnoj državi Kosovo u svlačionici prije utakmice s Brazilom na

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

U sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“, više stotina mještana Ljutočke doline, te predstavnici gradske i kantonalne vlasti, okupili su se jučer ispred spomen-obilježja “Jama Bezdana”. Tužna godišnjica stradanja