JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

Poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić , obraćajući se poslanicima Federalnog parlamenta,  pozvao ih  da budu dio promjena historije Bosne i Hercegovine te učine sve da građani napokon „ugledaju svjetlo ispred sebe“. Srebrenica je neizbrisiva mrlja na evropskoj savjesti,  poručio je Jakovčić. Svoje obraćanje završio je riječima: „Živjela Bosna i Hercegovina“!

Ugledni poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić koji na čelu istarske delegacije boravi u posjeti Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, obratio se poslanicima tog doma danas na sjednici.

Obraćanje je završio riječima: „Živjela Bosna i Hercegovina“ te je ispraćen aplauzom.

Jakovčić, kojeg je predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić predstavio i kao dokazanog iskrenog prijatelja Bosne i Hercegovine, inicijator je evropske rezolucije o Srebrenici, izglasane 8. jula prošle godine.

On je pozvao poslanike u Federaciji BiH da budu dio promjena povijesti Bosne i Hercegovine te učine sve da građani, ispaćeni teškom poviješću na zapadnom Balkanu u zadnjih 20-ak godina, napokon „ugledaju svjetlo ispred sebe“.

-Na nama je da promijenimo povijest zapadnog Balkana, opterećenu ratovima i stradanjem, te učinimo više za naše građane- kazao je Jakovčić, koji je u bogatoj karijeri dugo obavljao i funkciju istarskog župana.

Po njegovim riječima, Evropska unija treba Bosnu i Hercegovinu i BiH može postati svjetionik Evrope, a on, koji je cijeli život posvetio mirenju različitosti, došao je, kaže, da pomogne izgradnji BiH.

-Različitost je naša snaga, i to može postati pobjednički slogan u Bosni i Hercegovini- riječi su ovog hrvatskog evroparlamentarca, kako ga je također predstavio predsjedavajući Mušić.

Srebrenica je neizbrisiva mrlja na evropskoj savjesti

Kad je riječ o Srebrenici, Jakovčić je izričit da je 11. juli 1995., kada je počinjen genocid, neizbrisiva mrlja na evropskoj savjesti, dan neizrecive tuge i bola, najveće ljudske tragedije u modernoj evropskoj povijesti.

Rezolucija koju je izglasao Evropski parlament osuđuje genocid, odbacuje svako negiranje činjenice da se genocid dogodio i poziva Haški tribunal da ubrza rad i kazni zločince.

-Rezolucijom jasno otvaramo evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine koja je u međuvremenu učinila značajan iskorak ka članstvu u Evropskoj uniji- riječi su Ivana Jakovčića.

-Ipak, Rezolucija ne može izliječiti nijednu ljudsku ranu i svi se moramo zapitati jesmo li mogli učiniti više da se ne dogodi toliko zla. I ja se pitam – šta sam radio jula 1995., jesam li mogao bar malo više pomoći? Ali ipak, važno je nakon svega osuditi zločince jer genocid čine oni i zločinačka politika a ne narodi“, dodao je.

Kao primjere osude zločina, ma od koga dolazili, naveo je postupke pape Franje i jordanskog kralja Abdulaha Drugog, jer je Papa, pristupom migrantskoj krizi, osudio sve zločince, a jordanski kralj imao hrabrosti da osudi zločine što se čine uime Islamske države i navodno, uime islama.

Jakovčić je uvjeren da različite vjere mogu biti faktor zbližavanja jer propagiraju načela zbližavanja, obavezu i ljepotu tolerancije, međusobnog razumijevanja.

Pridruživanje BiH EU – najveći interes Hrvatske

Evropska unija danas, tema o kojoj je dalje govorio ovaj evropski parlamentarac, priča je i o krizama koje iznutra potresaju tu zajednicu – o ekonomsko-finansijskoj krizi koja prolazi, ali nije pobijeđena, sigurnosnoj, dijelom uvjetovanoj i migtrantskom krizom, kao i krizi zbog nepoznanice o daljnjem statusu Velike Britanije.

Ipak, Evropska unija je zajednica kojoj se teži i Jakovčić se, kaže, raduje pridruživanju zemalja zapadnog Balkana, a pridruživanje Bosne i Hercegovine posmatra kao najveći interes Hrvatske.

-Otvoriću najveću bocu šampanjca i biti najsretniji čovjek na planeti, ako doživim, kad i posljednja zemlja zapadnog Balkana postane članica Evropske unije- rekao je Ivan Jakovčić u Parlamentu Federacije BiH.

Izvor – bhrt.ba, Foto: FENA

Previous Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)
Next Top 10 zemalja s najvišim ljudima u svijetu: Bosanci prerasli sve druge

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović u Zvorniku i Janji: Želimo biti s našim narodom

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović boravio je danas u u posjeti Zvorniku i Janji. Nakon susreta sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafom Muharemovićem i glavnim imamom Harisom

OTPOR BOSNE

Bihać – Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Adila Bešića

„Nije puno pričao, bio je jako samozatajan ali vrlo efikasan kada je trebalo djelovati. Ovim riječima Nihad opisuje svog brata rahmetli Adila, koji je kao oficir JNA početkom 90-ih godina

NAŠI DANI

Sutra počinje suđenje Dodiku i Lukiću 

U Sudu Bosne i Hercegovine za sutra je zakazano ročište na kojem bi se predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike srpska Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika tog entiteta Miloš