Jama Tihotina u Krajini: Masovna grobnica dubine preko 80 metara za 53 ubijena Bošnjaka

Jama Tihotina u Krajini: Masovna grobnica dubine preko 80 metara za 53 ubijena Bošnjaka

U organizaciji Savjeta mjesne zajednice Pritoka te podršku Gradske uprave Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona obilježena je godišnjica otkrivanja masovne grobnice Tihotina.

Pješački pohod okupio je veliki broj mještana Pritoke, Ripča, Orašca i Ključa koji su učenjem Jasina i polaganjem cvijeća odali počast ubijenim žrtvama agresije.

Naoružane paravojne formacije pod komandom osuđenih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, potpomognute vojnim snagama JNA na ovom lokalitetu ubile su 53 građanina međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci, pronađeni u grobnici dubine preko 80 metara, pripadali su nedužnim građanima Bihaća, Ljutočke doline, Ključa i Bužima.

Izvor: rtvusk

U svojim obraćanjima, Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazali su da je jama Tihotina bolno sjećanje za sve, naročito za članove porodica ubijenih civila. Žrtve pronađene u ovoj jami su dovedene iz logora Ripač i Račić, a njihova starosna dob bila je u rasponu od 17 do 55 godina.

Prigodan sat historije na samom mjestu stradanja, održao je Bajro Dedić, ratni starješina 5. korpusa ARBiH koji je i sam svjedočio ratnim dešavanjima, naročito tih prvih dana rata u kojima su na najbrutalniji način, ugašeni brojni nedužni životi.

Grobnica Tihotina se nalazi na poprilično nepristupačnom terenu, što ukazuje namjeru zločinaca da trajno prikriju svoja nedjela. Ipak, istina o zločinu izašla je iz mraka ponora koji su joj namijenili ratni zločinci. Podsjećamo, prema podacima Instituta za nestale osobe u BiH, u Bosanskoj Krajini pronađeno je 137 što masovnih, što pojedinačnih grobnica.

Previous Poruka iz Crne Gore: Ne damo državu! Nećemo se dati ravnogorskoj fukari
Next Zmajevi spremni za novi meč: Danas protiv Poljske u Zenici

You might also like

NAŠI DANI

Izložba oldtimera u Sarajevu, izložen i Mercedes iz ‘Otpisanih’

  Šesnaesta, a kako kaže predsjednik “Oldtimer” kluba Sarajevo Nedim Husić, vjerovatno i posljednja izložba oldtimer automobila i motora, održava se danas i sutra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Na mostarskim Šehitlucima obilježena godišnjica pogibije generala Arifa Pašalića

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe danas je na mostarskim Šahitlucima obilježena 23 godišnjica pogibije brigadnog generala Arifa Pašalića. Cvijeće su položile brojne delegacije iz javnog društvenog, političkog života u gradu

NAŠI DANI

Pravna država na djelu! Zukić i Fazlagić predati Tužilaštvu KS: stranačke kadrove zapošljavali u javna preduzeća

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je uhapšen u sinoć u Sarajevu u nastavku policijske akcije “Bosna”, predat je danas u nadležnost Tužilaštva KS. – Nakon što su ispitani od