Jama Tihotina u Krajini: Masovna grobnica dubine preko 80 metara za 53 ubijena Bošnjaka

Jama Tihotina u Krajini: Masovna grobnica dubine preko 80 metara za 53 ubijena Bošnjaka

U organizaciji Savjeta mjesne zajednice Pritoka te podršku Gradske uprave Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona obilježena je godišnjica otkrivanja masovne grobnice Tihotina.

Pješački pohod okupio je veliki broj mještana Pritoke, Ripča, Orašca i Ključa koji su učenjem Jasina i polaganjem cvijeća odali počast ubijenim žrtvama agresije.

Naoružane paravojne formacije pod komandom osuđenih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, potpomognute vojnim snagama JNA na ovom lokalitetu ubile su 53 građanina međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci, pronađeni u grobnici dubine preko 80 metara, pripadali su nedužnim građanima Bihaća, Ljutočke doline, Ključa i Bužima.

Izvor: rtvusk

U svojim obraćanjima, Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazali su da je jama Tihotina bolno sjećanje za sve, naročito za članove porodica ubijenih civila. Žrtve pronađene u ovoj jami su dovedene iz logora Ripač i Račić, a njihova starosna dob bila je u rasponu od 17 do 55 godina.

Prigodan sat historije na samom mjestu stradanja, održao je Bajro Dedić, ratni starješina 5. korpusa ARBiH koji je i sam svjedočio ratnim dešavanjima, naročito tih prvih dana rata u kojima su na najbrutalniji način, ugašeni brojni nedužni životi.

Grobnica Tihotina se nalazi na poprilično nepristupačnom terenu, što ukazuje namjeru zločinaca da trajno prikriju svoja nedjela. Ipak, istina o zločinu izašla je iz mraka ponora koji su joj namijenili ratni zločinci. Podsjećamo, prema podacima Instituta za nestale osobe u BiH, u Bosanskoj Krajini pronađeno je 137 što masovnih, što pojedinačnih grobnica.

Previous Poruka iz Crne Gore: Ne damo državu! Nećemo se dati ravnogorskoj fukari
Next Zmajevi spremni za novi meč: Danas protiv Poljske u Zenici

You might also like

SPORT

Drugo zlato za Kosovo na Olimpijadi u Tokiju!

Kosovska džudistkinja Nora Gjakova na Olimpijskim igrama u Tokiju svojoj zemlji donijela je drugu medalju na ovogodišnjoj Olimpijadi. Gjakova, koja se takmiči u kategoriji do 57 kilograma – osvojila je

NAŠI DANI

Novalić: Ovo je po svim pokazateljima ubjedljivo najuspješnija Vlada FBiH

  Vlada koju predvodim je reformska vlada koja je konkretnim mjerama uspjela riješiti veliki broj ključnih problema našeg društva i postaviti dobre temelje za dalji ekonomski razvoj i napredak –

NAŠI DANI

Bosanska, albanska i crnogorska dijaspora – samo naša kolektivna akcija može spriječiti Vučićev režim da ostvari svoje najzlokobnije spletke

Otvoreno pismo crnogorske, albanske i bosanske dijaspore, u kojem se uz konstataciju da se Srbija sve ratobornije ponaša, traži od Vlade SAD aktivniji angažman na Balkanu. Udruženja i predstavnici crnogorske,