Jan Doršner – sjećanje na poginulog heroja odbrane (Video)

Jan Doršner – sjećanje na poginulog heroja odbrane (Video)

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, sarajevska mladost dala je ogroman doprinos. Jedan od njih, Jan Doršner izgubio je život u opkoljenom Sarajevu 1992. godine. Bio je svestrani sportista – skijaš, ronilac, plivač i teniser. U spomen na njega, u Sarajevu se igra teniski turnir. U naselju u kojem je poginuo nalazi se ulica koja nosi njegovo ime…

“Jana kad je nešto zaista zanimalo, on bi postao najbolji u tome. Bio je najbolji skijaš naše generacije, izvanredan teniser, ronilac… Škola ga nije pretjerano zanimala, pa je čak i pao nagodinu, međutim, tamo negdje u trećem srednje me je nazvao i upitao da mu dam par instrukcija iz programiranja. Ni ja nisam bio neki uzoran učenik, daleko od toga, ali sam u programiranju bio jako dobar. Dao sam Janu tih par časova i nakon nekoliko mjeseci bio je bolji od mene! Završio je srednju bez po muke, upisao mašinstvo i bio jedan od najboljih studenata. Eto, takav je Jan bio”, kaže njegov dugogodišnji prijatelj Enes Zlatar za AJB.

-A onda je došla 1992. i s njom rat.

Jan Doršner, tada 22-godišnjak, sin arhitekte Zorana, porijeklom iz Slovenije, i majke Dragice, također arhitektice, porijeklom iz Hercegovine, nije se predomišljao ni sekunde. Ni on ni njegov otac i mlađi brat Ilja. Sva trojica su već prvih dana rata otišla u mjesnu zajednicu i prijavili se u Teritorijalnu odbranu Bosne i Hercegovine.

A mogli su otići.

“Mogao je otići, mogli su svi iz familije Doršner, to sigurno znam, ali su svi ostali”, kaže Zlatar.

Posljednji snimak sa saborcima DIV-a, novembar 1992. Jan Doršner stoji u sredini s oružjem

I Janov otac to potvrđuje. Kaže da su čak od rodbine dobili novac za put, ali da takvu opciju oni u kući nikad nisu razmatrali.

Jan je, pričaju njegovi roditelji, kao pripadnik DIV-a (Diverzantsko-izviđačkog voda) Armije Bosne i Hercegovine na prvu liniju odbrane išao tako srčano baš kao što je išao na takmičenja u alpskom skijanju ili teniske mečeve. I usput, s prijateljem Edinom, maštao kako će “kad se rat završi, za koji mjesec, još stići otići na more”.

-Jan je, prema pričama njegovih preživjelih saboraca, 2. decembra 1992, na liniji u Azićima, mlađe saborce uputio u sklonište, a potom sam izašao na čistinu sa “zoljom” i ispalio raketu na tenk T-84. Oružje je zakazalo i nekoliko sati kasnije u porodičnoj kući Doršnerovih na Koševskom brdu ništa više nije bilo isto kao prije.

(Al Jazeera/MiruhBosne)

Previous Predstavljena knjiga Avde Huseinovića o događajima 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu
Next Okupljanje Bošnjaka u Planoj kod Bileće: Obilježena 400-ta godišnjica izgradnje džamije, konačno i mogućnost zapošljavanja

You might also like

OTPOR BOSNE

Prošlo je 25. godina od pogibije sarajevskog heroja Smaila Šikala

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku, delegacija Ministarstva za boračka pitanja,  predvođena ministrom Muharemom Fišom, obilježila je danas 25. godišnjicu bitke za oslobađanje kote Vis

OTPOR BOSNE

U Goraždu premijerno prikazan film ‘Zaim – čovjek sa osmijehom’

U Centru za kulturu Goražde premijerno je prikazan film  “Zaim – čovjek sa osmijehom”. Riječ je o dokumentarcu Elme Kazagić, rađenom u koprodukciji Udruženja Reakcija i Federalne televizije. Govori o

NAŠI DANI

25. godišnjica “žive lomače” u Pionirskoj: O kostima živo spaljenih Višegrad šuti

U Višegradu je počelo obilježavanje 25. godišnjice od zločina počinjenih nad Bošnjacima ovog grada. U organizaciji Udruženja “Žena – žrtva rata” i ove godine zajedno se obilježavaju godišnjice “živih lomača”