Janja: Identifikovane dvije osobe koje su učestvovale u incidentu ispred Atik džamije

Janja: Identifikovane dvije osobe koje su učestvovale u incidentu ispred Atik džamije

Policajci iz Janje su identifikovali dvije osobe koje su učestvovale u jučerašnjem incidentu ispred Atik džamije, kada je pucano iz kolone automobila koja je prevozila badnjak, i oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Policijske uprave Bijeljina.

“Policijski službenici Policijske stanice Janja su radom na terenu utvrdili da je vozilom upravljao M.Z., koji je dobrovoljno predao gasni pištolj. Sa navodima prijave upoznat je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina, koji nije događaj kvalifikovao, već je naložio da se radi na dokumentovanju djela i dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama”, navodi se u odgovoru za BIRN BiH.

Glasnogovornica Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić je kazala da se produzimaju sve mjere i radnje na utvrđivanju činjenica i okolnosti koje su vezane za jučerašnji događaj pred džamijom.

Ovo je drugi incident ispred Atik džamije u Janji, prema “Nacionalnom izvještaju o islamofobiji u BiH za 2020. godinu”, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Prvi put na Atik džamiju u Janji je pucano iz vatrenog oružja u januaru 2016. godine. O ovom incidentu nisu mogli dati više informacija iz policije u Bijeljini, niti iz Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu.

Mujaga Cifrić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Janja, govoreći o ranijem događaju rekao je da je protiv počinioca podnesena prekršajna prijava i da je dogovoreno da izmiri štetu, što do danas nije učinio – prenosi BIRN.

Janju je danas posjetio potpredsjednik BH entiteta RS, Ramiz Salkić.

Previous Čemerska planina mogla bi postati još jedno zaštićeno područje u Kantonu Sarajevo i FBiH
Next Semir Efendić u posjeti Trebinju: Put za budućnost Bosne i Hercegovine je u razvoju i saradnji

You might also like

NAŠI DANI

Mještanima Trnova dostavljena pitka voda

Cisterna sa 7 tona pitke vode dostavljena je mještanima Općine Trnovo, a prema iskazanim potrebama i u koordinaciji sa kantonalnim Kriznim štabom i Civilnom zaštitom – navode iz sarajevske gradske općine Novo

NAŠI DANI

Vodenica kod Hadžića: Budućnost je u zdravoj hrani (Video)

TVSA pokraj Hadžića u jedinoj vodenici, nekada ih jena Žunovačkom potoku bilo 15   Osim mora, rijeka i jezera često zaboravljamo da imamo i naše potoke, vodenice i vodeničare. Jedno

NAŠI DANI

Bosanski premijer u zvaničnoj posjeti Njemačkoj (VIDEO)

  Ceremonijom svečanog dočeka ispred Bundeskanzleramta u Berlinu otpočela je zvanična posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića Saveznoj Republici Njemačkoj. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je