Jasmin Merdžanić je ranjenog pripadnika HVO-a odvezao s Nišića u Kiseljak, nije izašao živ iz tamošnjeg Doma zdravlja!

Jasmin Merdžanić je ranjenog pripadnika HVO-a odvezao s Nišića u Kiseljak, nije izašao živ iz tamošnjeg Doma zdravlja!

Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Vahid Karavelić na prošlogodišnjem obilježavanju 30. godišnjice od ubistva Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići, prisjetio se mučkog ubistva doktora Jasmina Merdžanića, koji je spašavajući život pripadnika HVO-a ubijen i za čiju se sudbinu do dan danas ne zna. 

Karavelić je kazao da je slučaj Jasmina Merdžanića bio junački. Ovaj primjer, kako je naveo, pokazuje svu čistoću kakvu su imali svi borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, dok je s druge strane agresorov plan bio samo ubijanje.

Karavelić se prisjetio ratnih dejstava na Nišićkoj visoravni, te humanosti i hrabrosti pripadnika Armije, ali i zločina koje Kiseljak, ali i cijela država, moraju pamtiti.

– Kao komandant Prvog korpus, 2. augusta organizovali smo veliku operaciju na platou Nišičke visoravni, sa namjerom da presiječemo komunikaciju. Kod objekta Zvijezda bila su tri rova u nekoliko stotina metara, rov vojske RS-a, HVO-a i rov pripadnika Prvog korpusa. Da bih krenuo u operaciju, morao sam prvo riješiti taj objekat, pa sam ponudio komandantu HVO Vareš da se izjasni. Pitao sam ga “Ili si s nam ili si protiv nas?” Razmišljao je dugo i odlučio da bude s nama, ali me zamolio da on ne učestvuje sa vojnicima u prvoj borbenoj liniji, već da on daje samo artiljerijsku podršku-  prisjetio se on.

Dodao je da je prihvatio i da je 1. avgusta operacija krenula.

– Završila se vrlo uspješno. Drugog dana komandant HVO mi javlja da ima jednog teško ranjenog vojnika. Zamolio me da transportujemo ga što prije do bolnice. Odmah sam angažirao helikopter, da ide prema Zenici. “Ne u Zenicu, ne smijemo”, rekao je. Odbio je da ide i u Visoko. Tražio je da idu u Kiseljak. Odobrio sam, tog trenutka se uključio moj pomoćnik za sanitet dr. Merdžanić Jasmin. Otišao je da pogleda o kakvoj se povredi radi i javlja mi da je teži pacijent i da ranjenika treba odmah transportovat. Jasmin mi kaže: “Komadante ja ću ga voziti”. Odobrio sam i to ali sam mu rekao da ga vozi samo do linije razdvajanja, kod Kiseljaka i tu ga preda njihovima, tj. HVO, naredivši mu da se odmah vrati jer su borbe u toku. Komandantu HVO rekao sa da javi svojima u Kiseljak da pošalju sanitetsko vozilo, da čeka na dogovorenom mjestu – naveo je Karavelić. 

Dodaje da je sve sa strane Armije bilo profesionalno, humano, ljudski.

– Merdžanić mi se javio iz Kiseljaka gdje je bila linije i kaže kako nema nikoga tu osim jedan vojnik koji mu ne da proći dalje. Doslovice sam rekao; “Reci tom vojniku HVO neka zove svoje da dođu po ranjenika, a ti ranjenika iznesi i vrati se nazad”. On meni odgovara: “Komandante mogu li ja ići unutra da ga predam u Dom zdravlja u Kiseljaku, lično”. Rekao sam: “Ne, ne i ne, nije ti sigurno ići unutra”. Na svoju ruku naredio je vozaču sanitetskog vozila, ušao u Kiseljak, u Dom zdravlja, predao ranjenika HVO da mu spase život. Život tom vojniku HVO je spašen, ali Jasmin Merdžanić nije izašao živ iz Doma zdravlja Kiseljak. Ni danas danile se nije došlo do njegovog tijela, ispričao je Karavelić.

Priču su prenijeli pojedini mediji, u nastavku video i pomenuti govor generala Karavelića.

Previous Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine krenula za Mekku
Next Bingo Group otvorio dva nova proizvodna pogona u jednom danu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sinanu Kovaču na Markalama ubijena majka: Ne mrzim nikoga, ali oprostiti ne mogu

Sinan Kovač imao je nepunih 18 godina kada je u masakru na sarajevskoj pijaci Markale, 5. februara 1994. godine, ubijena njegova majka Selima. U prvom, od ukupno dva masakra na

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Janja Beč Nojman: Negiranje genocida ne mijenja činjenice

“Sve dok su na vlasti u Srbiji isti oni koji su na različite načine učestvovali u genocidu u Bosni i Hercegovini, reizdanje knjige ‘Pucanje duše’ jeste čudo” , kaže autorka

NAŠI DANI

Obilježena 27. godišnjica početka raspuštanja logora Manjača

Članovi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, bivši logoraši i članovi njihovih porodica danas su polaganjem cvijeća i pomenom na stradale logoraše, obilježili 27. godišnjicu početka raspuštanja logora Manjača na istoimenoj