Javna tribina ‘Bosanski jezik i društveni odnosi’ održana u Livnu

Javna tribina ‘Bosanski jezik i društveni odnosi’ održana u Livnu

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Livno i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak je u Livnu održana javna tribina na temu “Bosanski jezik i društveni odnosi”.

Na tribini su učestvovali direktor Instituta dr.sci Jasmin Hodžić, prof.dr. Alen Kalajdžija i dr.sci. Erma Ramić-Kunić.

“Čast nam je i zadovoljstvo što smo imali priliku da kao Institut za jezik, evo, prvi put u Livnu progovorimo o statusnim pitanjima bosanskog jezika i našim ukupnim društvenim odnosima”, kazao je Feni Hodžić.

Ocijenio je kako su rezultati naučno-istraživačke djelatnosti od presudne važnosti za pozitivan stav i društveno odgovorno ponašanje u borbi protiv diskriminacije na osnovu jezika, najprije u obrazovanju, a zatim i u široj društvenoj administraciji, medijima, zakonodavstvu i slično.

Usto, naveo je kako je izuzetno važno što su pokrenuli pozitivne procese i u Livnu jer se zanemaruje činjenica da građani u tom dijelu zemlje, imaju neriješenih problema s organizacijom obrazovanja i općeg položaja maternjeg jezika u društvu.

Nakon javne tribine, u organizaciji BZK Preporod Livno u saradnji sa Institutom za jezik UNSA održan je i okrugli sto na kojem su učestvovali i predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života Livanjskog kantona s fokusom na aktivnosti uvođenja bosanskog jezika u obrazovni sistem u tom kantonu, načinima implementacije, te podizanju svijesti javnosti o važnosti učenja maternjeg jezika.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Sattler: Bosna i Hercegovina, nesumnjivo, mora započeti s dekarbonizacijom u cilju smanjenja ovisnosti o uglju
Next Tomislavgrad: Otvoren poslovno - proizvodni pogon firme koja se bavi proizvodnjom liftova

You might also like

BAŠTINA

Jedan od motiva sa stećka – STABLO

Ovaj reljefni motiv stećaka najčešće izgleda kao vertikalno stablo od kojeg se na jednu i drugu stranu koso-gore odvajaju po dvije ili više grana koje su nekada spiralno povijene. Nekada

BAŠTINA

Prvi međunarodni kolokvij ‘Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta’

Muzej Hercegovine i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna uz financijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, organizuju 27. i 28. oktobra Prvi međunarodni kolokvij Bosanska usmena tradicija u

BAŠTINA

Kuća Ferida Herende: Zbog historijske vrijednosti, trebala bi biti zaštićena

  Koliko je stara kuća u selu Gunjačići kod Goražda, koja je danas u veoma lošem stanju, ne zna ni njen vlasnik Ferid Herenda, jer vrijeme kad je građena nije