Jedan od motiva sa stećka – STABLO

Jedan od motiva sa stećka – STABLO

Ovaj reljefni motiv stećaka najčešće izgleda kao vertikalno stablo od kojeg se na jednu i drugu stranu koso-gore odvajaju po dvije ili više grana koje su nekada spiralno povijene. Nekada je to biljka sa svojim izdancima ili listovima.
koji se više puta spiralno povijaju. Neka stabla su krošnjasta, pa čak i sa plodovima, ili cvjetovima, a na nekim biljkama se vide listići i cvjetići. Neki primjerci nemaju svoga debla, odnosno svoje stabljike. Ponegdje se grane, izdanci ili listovi zmijoliko povijaju.

Neke biljne stilizacije su veoma slične ljiljanima, neke podsjećaju na ljudsku predstavu, a neke na predstavu krsta. Postoje i primjerci čistih naturalističkih predstava drveća. A ima i sasvim neobičnih i jedinstvenih stilizacija.

stab

Evidentirano je oko 100 primjeraka ovoga reljefnog motiva. Relativno najviše ga ima u okolini Bratunca, Srebrenice, Vlasenice i Kladnja, zatim u okolini Kalinovika i Trnova, oko Kupresa, Duvna i Livna, te u Imotskoj krajini. U Hercegovini je stablo zastupljeno u okolini Nevesinja. U ostalim područjima, ovaj motiv je rijetka pojava, a u Srbiji, Crnoj Gori i u Primorju ga uopće nema. Stabla u zapadnoj Bosni i u okolini Imotskog veoma sliče stilizacijama ljiljana. Na sljemenjaku iz Donje Zgošće (sada u Zemaljskom muzeju u Sarajevu) nalazi se nekoliko predstava stabala sa krošnjama, listovima i cvjetovima, čak i sa pticama na granama.

Stablo je čest motiv kršćanske likovne umjetnosti. Smatra se simbolom vječnog života, Često se javlja na sakralnim, posebno na nadgrobnim spomenicima.

Na stećke je ovaj motiv mogao doći ugledanjem na romaničku i gotičku kamenu plastiku, ali je i bujna bosanska vegetacija bila od utjecaja na inspiraciju klesara.

Knjiga “Leksikon stećaka” ; autor Šefik Bešlagić; Svjetlost 2004.

 

(Bošnjaci Hercegovine/mb)

Previous Kako su Srebreničani spasili Jevreja
Next Nemanja Stjepanović: Da li zaslužujemo Srđana Aleksića

You might also like

BAŠTINA

Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu mogla bi biti otvorena do kraja godine

Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu, ranije poznata kao Vila Mandić, čiji je proces obnove u toku, svečano bi trebala biti otvorena krajem ove ili početkom sljedeće godine, kazao je danas

BAŠTINA

Uskoro obnova džamije Muje Kotezlije stare više od 500 godina

Nakon okončanja procedure prikupljanja svih potrebnih dozvola, u četvrtak je u Muftijstvu mostarskom potpisan Ugovor za obnovu džamije Muje Kotezlije koja se nalazi u Kotezima, na obodu Popovog polja. Ugovor

KULTURA I UMJETNOST

Bosanac u Americi izaziva divljenje svojim umjetničkim radovima: Paco Rosić grafitima oživljava historiju SAD-a (Video)

Paco Rosić sada je veliko svjetsko ime. Ovaj Sarajlija pažnju svjetske javnosti skrenuo je na sebe kada je napravio repliku Sikstinske kapele koristeći samo sprej i tako zadivio cijelu SAD,