Jedan od najvećih infrastrukturnih (i političkih) projekata kod susjeda: Pelješki most na čekanju

Jedan od najvećih infrastrukturnih (i političkih) projekata kod susjeda: Pelješki most na čekanju

 

Firma Lipov Gaj iz Zagreba, registrovana za Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, podnijela je žalbu na dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom mosta Kopno – Pelješac s pristupnim cestama, piše hrvatski Jutarnji list.

Na taj način je, do odluke Državne komisije za kontrolu javne nabave o žalbi, zaustavljen proces izbora firme za nadzor radova, a bez koje ne mogu početi radovi na ovom kapitalnom projektu. Procijenjena vrijednost radova je 53,5 miliona kuna.

To je već drugi put da je zaustavljen ovaj natječaj, nakon što se još ranije na natječajnu dokumentaciju žalila španska firma IDP. Njihovu žalbu DKOM je djelomično usvojio te je investitor Hrvatske ceste 24. novembra objavio izmijenjenu natječajnu dokumentaciju s rokom za podnošenje ponuda do 21. decembra ove godine.

Pogrešan rok

Nakon što je objavljena žalba, u građevinskim krugovima je nastalo veliko čuđenje jer firma Lipov Gaj nije poznata kao firma koja se bavi ovim poslovima. Odmah se pojavila i špekulacija da je žalba podnijeta u ime neke velike kompanije koja želi kupiti vrijeme i na neko vrijeme zaustaviti natječaj. Ivan Mandić, vlasnik firme Lipov Gaj, to oštro demantuje. “Zanima nas ovaj posao i imamo partnere s kojima želimo raditi. Svjestan sam da će se oko ovoga dići prašina, ali mi za nikoga ne radimo. To je sve što vam mogu reći jer mi zakon ne dozvoljava bilo kakve komentare dok traje žalbeni postupak”, kazao nam je jučer Mandić.

Prema dostupnim informacijama, u žalbi firme Lipov Gaj se tvrdi kako je rok za dostavu ponuda trebao biti 21. 12. u ponoć, a ne u 10 sati ujutro kako stoji u dokumentaciji. Nadalje, navodi se da dokumentacija nije precizna jer su u njoj dva stavka koji opisuju isto traženje pa nije jasno koji je tačan. Također se prigovara kako su Hrvatske ceste trebale tek osam dana nakon što je DKOM objavio rješenje o prvoj žalbi za objaviti izmijenjeni tekst natječaja, a ne već nakon dva dana kako je učinjeno.

Prema navodima u sudskom registru, firma Lipov Gaj je osnovana u novembru 2016. godine s temeljnim kapitalom od 10 kuna. Prema dostupnim podacima, prošle je godine imala prihod od nula kuna. Svi ovi podaci naše sagovornike su podsjetili na slučaj malo poznate tvrtke Snaga vjetra iz Splita koja je prošle godine žalbom na nekoliko mjeseci zaustavila provedbu natječaja za izbor izvođača radova Pelješkog mosta. I tada se u građevinskim krugovima sumnjalo kako iza žalbe zapravo stoji neka velika građevinska kompanija.

Tek na proljeće

Zbog ovih žalbi Hrvatske ceste ove godine neće uspjeti izabrati firmu za nadzor radova na mostu Pelješac. Natječaj je raspisan još 29. septembra, a rok za predaju ponuda je bio 30. oktobar, ali sad je sve prolongirano. Nakon što ponude za nadzor radova na Pelješkom mostu konačno budu otvorene, slijedi njihova evaluacija u Hrvatskim cestama, a to će potrajati najmanje mjesec dana. Nakon toga treba očekivati nove žalbe, a DKOM-u u pravilu treba oko dva mjeseca za njihovo rješavanje, stoga bi ugovor s nadzornikom radova na mostu mogao biti potpisan tek negdje u martu ili aprili sljedeće godine – piše Jutarnji o (spornom) mostu, mostu čija bi izgradnja onemogućila Bosni i Hercegovini neometan pristup otvorenom moru.

Previous Posjetioci danas uživali na suncem "okupanoj" Bjelašnici
Next Bjelašnica - završena izgradnja apartmanskog naselja “Srebrna lisica”

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović: Mi moramo biti svjesni naše vrijednosti i naše autohtone kulture

  Bosna i Hercegovina je neuništiva država, poručio je Denis Bećirović, kandidat SDPBiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, autor knjige “Država Bosna i Hercegovina u fokusu”, na tribini u Srebreniku. Dr. Denis

NAŠI DANI

Tuzla: Svečano otvoren Spomen park u čast branioca grada i države

U znak zahvalnosti braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine u odbrani od agresije 1992.-1995., danas je svečano otvoren Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine – 15.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 29. godišnjica početka raspuštanja logora “Omarska“: Borba za prava svih žrtava ne smije prestati

Na mjestu nekadašnjeg logora “Omarska”, danas je u prisustvu brojnih bivših logoraša, udruženja logoraša, međunarodnih predstavnika, te porodica šehida obilježena 29. godišnjica od raspuštanja logora, a poslana je i jasna