Jens Stoltenberg: Najbolji način da se izbjegnu novi konflikti je da se jačaju sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine

Jens Stoltenberg: Najbolji način da se izbjegnu novi konflikti je da se jačaju sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine

Generalni sekretar NATO-a danas boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini. On je kazao da je lijepo biti u Sarajevu i vidjeti grad, kao i snijeg na planinama, izjavio je Stoltenberg na početku obraćanja medijima.

On je kazao da je Bosna i Hercegovina kandiat za članstvu u NATO i imate instrumente da napredujete ka Savezu.

“NATO je pomagao da se garantuje mir u regionu i visoko cijenimo partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom. To je važno i za BiH i za NATO jer je naše partnerstvo dvosmjerna ulica. Bosna i Hercegovina je daje značajan doprinos različitim aktivnostima NATO-a i na tome smo veoma zahvalni. Cijenimo donaciju municije Iraku u borbi protiv ISIS-a. To su samo neki od doprinosa. OS čine razliku i daju značajan doprinos”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da se govorilo o procesu reforme u Bosni i Hercegovini.

“NATO je spreman aktivirati akcijski plan za članstvo kada bude uknjižena vojna imovina na državu. Podržavamo reforme u sektoru odbrane. Pregled odbrane je važan korak naprijed, kao i plan implementacije.”

Stoltenberg smatra da je sada trenutak da svi lideri u Bosni i Hercegovini postignu teške kompromise i rade zajedno u interesu svih zajednica i građana u ovoj zemlji.

“Ta nastojanja će se isplatiti jer će utabati put ka članstvu u NATO-u. Tako će se BiH približiti NATO-u i EU.”

Da li je tačna informacija da NATO ima spremne trupe u slučaju političkih ili drugih nemira u Bosni i Hercegovini?

“Bosna i Hercegovina je partner NATO-a. Mi radimo zajedno s Bosnom i Hercegovinom, a ovdje smo došli po pozivu. NATO štab Sarajevo je ovdje. Mi smo ovdje i radimo da se implementiraju reforme. Nemamo namjere niti planove da rasporedimo borbene trupe u Bosni i Hercegovini. Naš plan je pružati podršku BiH na implementaciji reformi”, odgovorio je Jens Stoltenberg.

NATO nikada nije prisiljavao niti jednu zemlju da stupa u savez, a na Bosni i Hercegovini je da odluči da li želi biti članica NATO saveza, naglasio je generalni sekretar NATO-a. “Ako se odluči za to mi ćemo raditi na tome kako ići putem ka članstvo.”

Na pitanje kako ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u BiH, te rizike od mogućih nemira ili rata kako pišu domaći i strani mediji, posebno u kontekstu cijelog regiona?

“NATO je u ovom regionu već dvije decenije da pomogne stabilizaciji regiona, da se završi rat i održi mir. NATO i svi saveznici će uraditi sve da se tenzije smire i da izbjegnemo bilo kakve tenzije ili eskalacije. To je poruka kojim prenosim svim akterima u ovom regionu. Najbolji način da se izbjegnu novi konflikti je da se jačaju sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine, da se implementiraju reforme i da se radi na jačanju parnerstva BiH i NATO-a.”

Brine li Stoltenberga ruski utjecaj na Balkanu, kako ocjenjuje pokušaj državnog udara u Crnoj Gori?

“Vidjeli smo izvještaj o povećanju ruskog utjecaja na Zap Balkanu, kao i izvještaje iz Crne Gore i Srbije o ruskoj intervenciji političkog procesa u Crnoj Gori prije izbora prošle godine. To pratimo veoma blisko. Radimo sa našim partnerima kako bi pojačali institucije i obavještajne službe”, odgovorio je te dodao:

“Najbolja način za otpornost od vanjskog utjecaja je osiguranje da demokratske insittucije budu jake, da se bore protiv korupcije, da se modernizuju i implementiraju reforme.”

Za kraj je kazao da NATO sarađuje blisko sa međunarodnom koalicijom koja se bori protiv ISIS-a.

“Bitno je da su brojke opale i treba biti svjestan da se neki vraćaju. Situacija se mora pratiti, a članice NATO-a su pojačale obavještajni rad i način razmjenivanja podataka.”

(N1/MiruhBosne)

Previous Bosanska kuća - Stara kuća Mare Popović (Foto)
Next Mostar: Obilježena 93. godišnjica smrti Alekse Šantića

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović: Vučićeva izjava sramna i za svaku osudu (VIDEO)

  Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u vezi s genocidom u Srebrenici i vetom koji je stavila Rusija na rezoluciju o Srebrenici , za svaku je osudu i sramna

NAŠI DANI

Nije Ramo Isak ‘na svoju ruku’ imenovao sina za direktora – to je uradilo svih 15 prisutnih ministara Nikšićeve vlade!

Od svih ministara (16 plus premijer) u Vladi FBiH samo Ramo Isak i Jasna Duraković nisu nisu glasao za odluku kojom je Rusmir Isak direktora KPZ Zenica. Ramo Isak nije

NAŠI DANI

Visoko: Umjesto političkim partijama, sredstva iz budžeta usmjerena na liječenje oboljele djece

  Nakon što je načelnik Općine Donji Vakuf najavio kako će ta općina uskratiti finansiranje političkih partija iz budžeta i sredstva preusmjeriti u stipendiranje studenata, slična vijest dolazi nam i