Jezik je intelektualna arheologija naroda koji se njim služi

Jezik je intelektualna arheologija naroda koji se njim služi

 

Direktor Instituta za jezik dr. Alen Kalajdžija ukazao je danas na Međunarodni dan maternjeg jezika na značaj razvijanja pozitivne svijesti o očuvanju vlastitog jezičkog identiteta, poručivši da bosanski jezik nije bošnjački i da je bosanski jezik historijska činjenica.

Kalajdžija je istakao da je osnovna funkcija jezika da povezuje ljude, on se može samo politički zloupotrebljavati, ali da se treba odgovoriti na dnevno politička negiranja bilo kojih jezičkih identiteta.

Poručio je da u svijesti građana treba njegovati toleranciju i potrebu poštivanja elementarnih ljudskih prava u koja spada i pravo na jezik.

“Jezik je spona šta je bilo s naših društvom ranije i šta imamo danas. Jezik je intelektualna arheologija naroda koji se služi tim jezikom”, potcrtao je Kalajdžija u izjavi novinarima.

Saradnica Instituta za jezik mr. Zenaida Karavdić navela je da treba dozvoliti svakome da svoj jezik može da naziva onako kako on osjeća da treba, jer standardizacije jesu donekle različite, ali je većina stvari ista.

“Ta tri standardna jezika, koja su u suštini jedan organski idiom, jezik koji svi razumijemo, jednostavno se nazivaju na tri različita načina i to treba poštivati”, rekla je Karavdić, dodajući da treba poštivati specifičnosti svakog jezika, kao i jezične dijalekte.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen je u Sarajevu predavanjem pod nazivom “Razvijanje svijesti o jezičkom identitetu”, koje je organizovao Institut za jezik.

Previous Katar: Bosanski proizvodi osvajaju najbogatiju državu na svijetu
Next U Sandžaku obilježen Dan školstva na bosanskom jeziku

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Muzej Sarajeva pod opsadom je među top 5 turističkih atrakcija glavnog grada

Muzej Sarajeva pod opsadom, iako je svoja vrata otvorio prije tek nešto više od dva mjeseca, bilježi značajan broj posjeta iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, te je već uvršten

NAŠI LJUDI

Dr. Adis Fejzić, priznati bh. skulptor – Stećci su mi dijagnoza

On je drugačiji. Uvijek u crnom, specifičnog stila, elegantan i prefinjen, ali sa dozom tog neodoljivog sarajevskog šarma i marifetluka. Definitivno upečatljiv i briljantan. Adis Fejzić jedan je od najboljih

KULTURA I UMJETNOST

Film o bosanskom vitezu

Reditelj i scenarist Tarik Hodžić i producent Adnan Ćuhara, koji su zajedno radili na filmu “Scream for me Sarajevo”, objavili su ove sedmice teaser za njihov novi film “Bosanski vitez”