JNA u Bosni i Hercegovini – plan Ram

JNA u Bosni i Hercegovini – plan Ram

Tokom 1991. godine i sukoba na teritoriji Hrvatske, JNA je uspostavila saradnju sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) u Bosni i Hercegovini (BiH). U okviru te saradnje, srpske političke strukture u BiH pomagale su JNA da sprovede mobilizaciju i nastojale da joj omoguće bezbjedno kretanje po teritoriji BiH. S druge strane, JNA je zauzvrat naoružavala Srbe u BiH i to: TO koju je kontrolisala SDS i srpske dobrovoljačke jedinice u BiH, piše u dokumentu ‘Dosije: JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH’ Fonda za humanitarno pravo.

Prenosiomo dio koji se tiče zloglasnog plana ‘Ram’.

Plan „Ram“

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) više svjedoka je govorilo o postojanju plana „Ram“.Uprkos tome, tekst plana nije predstavljen kao dokaz, niti postoji primjerak koji je javno dostupan.


Postoji, međutim, dokument u kojem se eksplicitno pominje plan „Ram“. Riječ je o snimku presretnutog telefonskog razgovora između Radovana Karadžića, tada predsjednika SDS-a, i Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije, od 8. jula 1991. godine. U razgovoru je bilo riječi o rasporedu i naoružavanju jedinica bosanskih Srba od strane JNA, kao i pružanju podrške vrha JNA Radovanu Karadžiću. U samom razgovoru, Slobodan Milošević napominje važnost „Rama“, bez dodatnog objašnjenja šta on podrazumijeva.


Postojanje plana „Ram“ objelodanio je Ante Marković, premijer SFRJ, na zatvorenoj sjednici SIV-a 18. septembra 1991. godine. Pet dana kasnije, 23. septembra 1991. godine, u nedjeljniku Vreme objavljen je stenogram sa sjednice SIV-a. Na sjednici je Ante Marković rekao da je poslušao kasetu sa razgovorom između Karadžića i Miloševića. Prema Markoviću, oni su razgovarali o planu „Ram“, odnosno o programu Velike Srbije. U cilju ostvarenja tog programa vršeno je naoružavanje Srba u Hrvatskoj i u BiH.

Plan „Ram“ je osmišljen od strane političkog vođstva Srbije i njemu naklonjenog dijela vrha JNA.
Ovaj plan je podrazumijevao povlačenje zapadnih granica Srbije na liniji Karlobag-Ogulin-KarlovacVirovitica, odnosno radilo se o stvaranju nove države u kojoj bi svi Srbi, sa svojim teritorijama, živjeli u istoj državi. Prema ovom planu, uloga JNA nije bila da brani Jugoslaviju, nego one dijelove zemlje koje su Srbi smatrali svojim.


Po nekim gledištima, plan „Ram“ je skiciran osamdesetih godina dvadesetog vijeka od strane vrha JNA i podrazumijevao je plan da se muslimansko stanovništvo istrijebi i da se BiH ekonomski uništi, kao i da se BiH podijeli između Srbije i Hrvatske.
Postoji tumačenje i da je „Ram“ zapravo modifikacija postojećih odbrambenih planova koje je JNA
izradila u slučaju intervencije spolja ili plana S-2 iz 1988. godine.

Dosije: JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH

Naslovna fotografija prikazuje zarobljenog prvog predsjednika Bosne i Hercegovine od strane JNA, početak maja 1992.

Previous Novalić sutra u posjeti TK-a gdje će se razgovarati o trasi autoputa Tuzla-Orašje
Next Leonardo DiCaprio donira 10 miliona dolara Ukrajini

You might also like

NAŠI DANI

Održana tribina Zatiranje historije i sjećanja

  Tribina pod nazivom “Zatiranje historije i sjećanja” održana je u petak navečer u Mostaru.  Tokom tribine predstavljen je interaktivni narativ “Zatiranje historije i sjećanja”, koji je temeljem činjenica iznesenih

NAŠI DANI

Zenica: Studenti obilježili Dan bijelih traka

  Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici obilježili su danas mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje Kameni spavač Dan bijelih traka, kada je stanovnicima nesrpske nacionalnosti u Prijedoru u

NAŠI DANI

Dr. Lagumdžija u Seulu – “Presude Karadžiću i Mladiću su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu”

  Obraćajući se na završnom skupu Svjetskog Mirovnog Samita u Seulu (WARP) pred oko 50.000 aktivista, dr Zlatko Lagumdžija, na bazi savremenih bosanskohercegovačkih iskustava  je govorio o neophodnosti i načinima prevencije